Как да решим проблема със Софийските тротоари?

Представете си, че живеете в град без тротоари. Независимо дали сте млад или стар, трудно или лесноподвижен, вашият градски живот щеше да представлява постоянна борба за движение и пространство. Дори елементарни дейности като отиване до магазина или кратка разходка щяха да са истинско предизвикателство и заради това – симпатиите ви към града едва ли щяха да са особено големи. Е, няма да се наложи много-много да си представяте хипотетична ситуация, защото действителността ни е такава – тук и сега. Състоянието на тротоарите в София е под всякаква критика.

 width=

В много уж елитни квартали, като Лозенец и Манастирски ливади, тротоарите изглеждат така…

Дори по основни булеварди или централни улици възможността да се предвижиш пеша удобно и безопасно са силно ограничени. Печално известни са “плюещите плочки”, милионите криви шахти и различните препятствия на всяка крачка, макар че често дори те са за предпочитане пред алтернативата да няма тротоар изобщо – практика, често срещана особено в крайни квартали или нови, уж елитни такива. В резултат на тази апокалиптична действителност, хиляди хора стават заложници в собствените си домове, а много други се нараняват при падане заради счупени/стърчащи плочки или други неравности по повърхността на тротоарите.

За съжаление, управляващите Столичната община трудно ще осъзнаят сериозността и критичността на проблема, тъй като мерцедесите на НСО или личните им автомобили не се движат по тротоарите…или пък се… A и в крайна сметка отделяните около 0,1% от бюджета на София за ремонт на тротоари едва ли са сред приоритети им, за да се впечатлят или засрамят от вида им в столицата на държавата, текущо председателстваща Съвета на ЕС (б.а. нямаше как да не споменем този факт).

 width=

Така погледнат, бюджетът за ремонт на тротоари изглежда плашещо недостатъчен.

Защо добрите тротоари са важни

Винаги полагаме усилия не само аргументирано да критикуваме, но и да предлагаме информация и решения за справяне с проблемите. И този път ще се опитаме да обясним защо добрите тротоари са толкова важни за това София да бъде безопасен, устойчив и желан за живот град. От десетилетия различни научни изследвания доказват пряката зависимост между пешеходната достъпност (walkability) и ползите за здравето и икономиката. Очевиден факт е, че добрите тротоари стимулират движението пеша, с което вероятността повече хора да изпълнят дневните здравословни препоръки за физическа активност нараства. С това, общото физическо здраве на гражданите се подобрява и се намалява риска от затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане, болести на сърцето и др.

 width=

Добри тротоари, са тротоарите, по който можеш и искаш да вървиш.
Източник: Arbor Day Foundation

Освен здравословни, ползите от добрите тротоари са и икономически – те подобряват достъпа до малкия и среден бизнес, разположен по улиците, с което и тяхната дейност. Така например е логично да сте по-предразположени към повече и спонтанни покупки ако бавно и спокойно вървите по тротоара, отколкото ако сте в автомобил или си гледате в краката, за да не се спънете. Също така зоните с добра пешеходна достъпност стимулират по-високи цени на имотите при продажба и отдаване под наем, от което печелят собствениците на тези имоти. Допълнителни ползи, които добрите тротоари носят е, че намаляват криминалните прояви, заради увеличения пешеходен трафик – “повече очи на улицата” е теория, доказана в различни изследвания и обстойно анализирана от пионери в градското планиране с мисъл за хората като Джейн Джейкъбс (The Death and Life of Great American Cities – 1961) и Ян Геел (Cities for People – 2010). Добрите тротоари също така спомагат за развитието на усещане за общност на живущите и допринасят за намаляване на трафика и замърсяването, тъй като се превръщат в приятна и предпочитана алтернатива на кратките пътувания с автомобил.

Затова предлагаме специална програма за ударен ремонт на тротоарите в София

От години Спаси София ежедневно получава множество сигнали за плачевното състояние на тротоарите, както в центъра, така и във всички квартали на града. За софиянци непроходимостта на тротоарите е огромен проблем, а всеки в ролята си на данъкоплатец се пита защо Столичната община нехае за разрешаването му, въпреки широкия набор от инвестиционни инструменти, с които разполага?

Ролята на администрацията е да отговаря на обществените очаквания за подобрение на живота на столичани. А те, чрез своите данъци, финансирайки дейността ѝ, имат право да участват в разпределението на тези средства.

Екипът ни предлага да се отдели много повече внимание и средства в бюджета за 2018г. за ремонт на тротоари – около 25 млн. лв. или над 14 пъти увеличение, сравнено с отделяното в момента. Тези пари ще бъдат разпределени за всеки от 24-те столични района в зависимост от нуждите им, но за всеки ще има не по-малко от 500 хил. лв. За да се обоснове разпределението, предлагаме Столичната голяма община да възложи  на районите кметове в рамките на 3 месеца да изготвят подробна карта на състоянието на тротоарите на територията на подопечните им райони. След това парите ще бъдат разпределяни приоритетно за тротоарите в най-лошо състояние и тези, както и за тези с интензивен пешеходен трафик, осигуряващи безопасни и непрекъснати пешеходни маршрути на територията на района – водещите към метростанции, спирки на градския транспорт, пазари и т.н. След изготвянето на тези карти, районите кметове следва да проведат обществени обсъждания, по време на които данните допълнително да се актуализират заедно с гражданите.
Сроковете са напълно достатъчно, с началото на строителния сезон през лятото да започнат и ударните ремонти на тротоари. Според изчисленията ни, тези средства са достатъчни за цялостен ремонт на около 9524 м тротоарна инфраструктура в район, при средна широчина на тротоара от 3 м., или 228км. тротоари годишно за територията на целия град. И всичко това за едва 1,6% от общия бюджет на града.

Стъпка Категория Описание Количество
1 1 кв. м. тротоар Материали, доставка и редене 35 лв.
1 Средна широчина на тротоара 3 м 105 лв./линеен метър
1 За всеки район по средно 1 млн. лв. 1 000 000/105 лв. 9523 м
Резултат: по 9,5 км нови тротоари във всеки район годишно

 

С обща дължина на уличната мрежа на София от около 3400 км, подобна, а и по-амбициозна програма би могла да гарантира пълно обновление на тротоарните настилки за малко над 20 години. В тази сметка обаче не се включват пешеходните връзки, намиращи се извън улиците: пътеките през междублоковите пространства, парковите алеи и много други. Затова необходимата първа стъпка е най-накрая общината да припознае тротоарното пространство като свой приоритет и амбициозно да се захване с ремонтирането и изграждането му.

 width=

Пешеходно пространство до Народния театър – обърнато в паркинг, изглеждащо сякаш бомбардировките са приключили вчера

Гранит за централните пешеходни пространства

За да се подобри естетическото и физическо качеството на градската среда, предлагаме на общината да задели средства и за ремонтиране на тротоарните пространства по централните улици или натоварените пешеходни пространства в София с гранит. Този материал е малко по-скъп от унипаветата – 45 лв. на кв.м, но гарантира значително подобрени експлоатационни параметри. Ако в бюджета за 2018г. се заложат и средства достатъчни за приоритетен ремонт на тротоари с гранитна настилка на около 10 000 линейни метра тротоари (при средна широчина на тротоара от 3 метра), това ще коства допълнителни 1 350 000 лв. годишно.

Общо средства за приоритетен ремонт на тротоари годишно, за 2018г.

Категория Цена Резултат
За всеки район около 1 млн. лв. 9524 м
Всички райони 24 млн. лв. 228 576 м
За гранитна настилка 1,35 млн. лв. 10 000 м
Общо: 25,35 млн. лв. 238 576 м

Какво очакваме?

Екипът ни очаква Столичната община да подходи изключително сериозно към темата за опасните тротоари на София. Това е сюжет, който от години вълнува столичани не само заради естетически, но най-вече заради здравословни причини. На общественото обсъждане за бюджета за 2018г., организацията ни ще настоява категорично за реализиране на подобна програма. Ще очакваме също така представителите на общината най-сетне да осъзнаят необходимостта от осигуряване на нормални възможности за придвижване на най-уязвимите в градската среда – пешеходците и припомняме, че не всички са шофьори, но всички сме пешеходци.

Сподели нашата визия за София

Подкрепи ни с дарение, за да продължим борбата за по-доброто бъдеще на София
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Подкрепи ни с дарение, за да продължим борбата за по-доброто бъдеще на София