През годините почти всички излетни линии до различни точки на Витоша бяха закрити, а състоянието на пътищата бе допуснато да стане повече от неприемливо. Пътят до хижа Алеко не е ремонтиран от десетилетия, а интензивният автомобилен трафик е ерозирал банкетите му. Пътищата до Златните мостове, Копитото и Алеко са твърде тесни за съвременните автомобили и автобусите на градския транспорт, а в крайните им точки не са изградени паркинги. Като резултат, посещението на планината се превръща в дълго и изнервящо преживяване. 

Затова в нашия План залагаме инфраструктурни ремонти и изграждане на тротоари там, където автомобилният път съвпада с установени излетни маршрути. 

Ще започнем и процедура за изграждане на паркинги с ограничен капацитет, в които избралите да отидат до планината с автомобила си да могат да паркират в нормални условия, 

без да предизвикват транспортни проблеми и да превръщат крайпътните зони в кални свлачища. 

За да не поощряваме автомобилния трафик в парка, ще включим територията на природен парк Витоша в системата за платено паркиране със специална и значително по-висока такса за вход с автомобил. Ще осигурим специализиран контролен пункт на всяка входна точка в парка, информиращ влизащите в него за броя свободни паркоместа. Събираните от паркирането средства ще пренасочим към специален фонд за поддържане и изграждане на съоръженията на територията на планината.

С цел да предоставим и алтернатива вследствие на ограниченията за паркиране, ще разработим изцяло нова транспортна схема за излетните линии. 

Предлагаме удължаване на автобусна линия 66 до Алеко с удължено работно време и създаването на нова спирка на разклона за ски писта Витошко лале.  Ще настояваме и за възстановяване на линия 122 от Хладилника до начална станция на Симеоновския лифт. Така, освен подобрен достъп за столичани до планината, ще осигурим бърза и директна връзка на живеещите в района на лифта до метростанция Витоша. Предлагаме и пилотно стартиране на довозваща автобусна линия с номер 61 през уикендите, която да тръгва от Златните мостове и да обслужва маршрут чак до хижа Боерица.

Линията ще тръгне първоначално експериментално и ако е използвана, нейният интервал ще бъде съкратен. В допълнение, за да можем да осигурим удобен достъп на софиянци, ще възстановим и линия на автобус 62 с нов маршрут – от НДК до Копитото.  

След успешното възстановяване на Драгалевския лифт за максимално удобство на пътниците ще бъде възстановен и автобус 93 с нов маршрут, предоставяйки възможност за повече връзки с други градски линии. Предлагаме и оптимизиране на автобусна линия 103, за да може да обслужва Бонсови поляни.  

Като основоположници на идеята за закупуване на автобусите, които и в момента обслужват излетните линии до Витоша, ще работим за пълното възприемане на първоначалните ни препоръки, осигурявайки повече автобуси, подходящи за планинските условия и оборудвайки ги така, че превозването на велосипеди, ски и друга туристическа екипировка да е възможно.