Създадена едва през 2018 г., няколко години по-късно от Sofia Pass няма и следа. Всъщност следите на т.нар. туристическа карта се губят преди повече от две години и половина. За да намерите информация за нейното съществуване трябва или да сте инат и много усърдни в търсенето, или пък да сте късметлия. Последният пост в социалните мрежи, с който се промотира „картата“ е от първия ден на 2021 г. Същата не може да бъде намерена и в пунктовете на ЦГМ, които са и първоизточникът на услугата. 


В своя замисъл Sofia Pass представлява по-скоро карта за градски транспорт (превозен документ), отколкото интегриран туристически продукт. Картата има един единствен вариант с валидност 72 часа, включва в себе си възможността потребителят да използва цялата мрежа на градския транспорт и отстъпки от музеи, атракции и ресторанти. За периода на съществуването ѝ има продадени не повече от 700 броя.

Ние вярваме, че Sofia Pass е атрактивен начин за улесняване туристите в града. В тази връзка предвиждаме цялостна трансформация на картата, изграждайки интегриран туристически продукт, базиран на опит и знание от добре работещи модели в различни европейски дестинации.

Картата ще позволи на всеки да открие богатата история на София, процъфтяващата културна сцена, както и да посети множество атракции, забележителности и музеи. За лесен достъп до всичко това в стойността на картата ще запазим неограниченото използване на градския транспорт. Различни видове услуги като тематични турове, съхранение на багаж, места за спорт, наем на велосипед, тротинетка, мотопед и др., които правят престоя на туриста удобен, лесен и информиран също ще бъдат част от продукта. Предвиждаме броят на включените в партньорската програма места за хранене и развлечение, магазини за сувенири и др., които биха предложили % отстъпка от продуктите си, да се разшири и да се промотира активно през всички насочени към туристите информационни канали на Столична община.

Картата ще се предлага като пластика или дигитална, с няколко ценови категории, в зависимост от продължителността (24 часа / 48 часа / 72 часа), както и възрастта на човека (възрастен или дете).

Ще изпълним туристическата карта Sofia Pass с ново съдържание и мисъл – ще добавим преференции освен за транспорта и общинските музеи, така също за национални музеи, заведения, магазини, културни обекти, места за спорт, организатори на събития и др. Ще систематизираме, обогатим и предоставим на едно място изчерпателна информация какво получават с тази карта и от какви отстъпки и в какви обекти могат да се възползват хората.

Целта ни е да повишим привлекателността и да подобрим организацията на туристическото предлагане, което да доведе до ръст в броя на туристите, удължаване на техния престой в София и България, както и нарастване на приходите. Sofia Pass ще ни даде възможност да постигаме тези цели устойчиво, с приоритетно използване на обществения транспорт, за сметка на лични автомобили и отвеждане на посетителите в различни части на града, с което да избегнем концентрацията им в централната градска част.

С вече изградената услуга на Sofia Pass ще можем да я надградим като регионална карта за дългосрочни туристически пътувания, включващи партньорските ни общини и интегрираната транспортна схема на Софийската агломерация.