Предимството на жилищните комплекси като Младост, Люлин, Надежда, Левски и Овча купел, както и в построените преди Втората световна война, като Захарна фабрика, е, че въпреки пълзящото им застрояване, все още разполагат с пространство за зеленина. Но в много от новите квартали отсъствието ѝ е нарастващ проблем. Кварталните паркове и градинки не само увеличават стойността на имотите, но най-вече осигуряват обществено пространство, в което децата могат да играят, възрастните да си почиват и всички да се радват на спокойствие и прохлада на сянка под дърветата.

Нашият План за София е всеки софиянец да живее близо до парк или градина, а всеки квартал да има зелено сърце, около което да се развива социалният живот на местните общности.

Съществуват много локални паркове и градини с голям потенциал да бъдат пълноценни места за почивка

Осигуряването на терени за местни паркове и градини е не по-малко важно от това за детски градини, училища и улици. През програмата ни за реконструкция за кварталите ще оформим по-централните, добре свързани с кварталния градски транспорт и по-големи междублокови пространства като функционални квартални паркове, концентриращи социални дейности с много дървета, алеи, игрища и фонтани, а в кварталите като Стрелбище и Редута – ще обновим локалните градини. Където няма изградени, ще търсим възможности за осигуряване на терени за квартални паркове, като ще започнем с оформяне на линейни такива в задължителните сервитути на речните корита.