Различно по възраст население се стича към централната градска част, за да се порадва на разходка в слънчевите дни. Отдихът, който търсят всички тези хора обаче се предлага единствено в заведенията. Ще осигурим повече безплатни “трети места”  – кътове в града, където хората спокойно да прекарват времето си. Ще изпълним с живот малките градски площади чрез повече зеленина, градска мебел и пейки, за да може всеки жител на София, без значение голям или малък, да намери своето място в градската тъкан.

Големите площади на София пък все още са заети от автомобили. Едни от най- емблематичните сгради в България, като храм-паметника Св. Александър Невски, църквата Св. Неделя, Народното събрание, Централните хали или Царския дворец, вместо заобиколени от любопитни туристи, подпомагащи местната икономика, са заобиколени от автомобили, скриващи красотата им. Големите пространства в центъра, вместо да бъдат превърнати в уютни и спокойни зони за отдих, разходки и срещи, са занемарени и достъпът на пешеходците до тях е затруднен.

През годините доказахме, че подобряването на градската среда и публичните пространства е сред основните наши приоритети. Отне ни време да убедим администрацията, че калният паркинг по бул. Македония трябва да отстъпи място на красив линеен парк. За съжаление, реализацията не е от най-успешните. Осъзнаваме колко важна е удобната градска среда за качеството на живот в града – уредените пространства ни правят щастливи и повишават отговорността към заобикалящата ни среда.

Активно ще работим, за да върнем града на хората, като предприемем необходимите стъпки за това площадите да се възстановят и натоварят с функции, поддържащи ги като средища за социален контакт и отдих.

Именно в малките уютни площади, които изобилстват в София, виждаме огромен потенциал. Разработихме проектно предложение за превръщане на “Малките 5 кьошета” в емблематично кръстовище в центъра на София. Предлагаме автомобилите и пешеходците да споделят безопасно повдигнато кръстовище, където пешеходното движение е с приоритет. Заедно с районните кметове и гражданите ще идентифицираме подходящи пространства, където с малки намеси по примера на Проект за публичните места в Ню Йорк, значително да променим градската среда към по-добро място за всички.

Приоритетно ще осъществяваме подобни проекти в квартали без достатъчна публична инфраструктура. Целта ни е в рамките на тази инициатива да бъдат ремонтирани и преобразени най-малко десет подобни пространства в целия град – не само в центъра.

Ще осигурим пешеходно пресичане на бул. Тодор Александров при кръстовището с бул. Мария Луиза на ниво терен, а подлезът към метростанция Сердика ще остане като предимно ползван от пътници на метрото. Така ще изведем хората на преден план и ще започнем работа по постепенно намаляване на автомобилното движение в централната градска част, пак по препоръка на арх. Ян Геел.  Ще свържем пешеходното движение по бул. Витоша с това на ул. Пиротска, ще вдъхнем нов живот на красиви зони като  Централните хали, Синагогата и Бански площад.

Ще създадем свързано пешеходно пространство с няколко градинки, започващи от пл. Бански и обхващащи минералните чешми при Дома на киното, паркинга на НАГ, експонираните останки на Североизточната кула на Сердика до ул. Веслец. По този начин ще привлечем пешеходци и туристи към ул. Екзарх Йосиф и Женския пазар. Увеличеният брой посетители ще вдъхнат нов живот на бул. Мария Луиза, ще подпомогнат търговията в партерните етажи на сградите по продължение на булеварда, които така или иначе са били проектирани за тази цел.