Боянската църква Свети Николай и Свети Пантелеймон е уникална забележителност, както за град София, така и за България. Със своите фрески, датиращи от края на Втората Българска държава, тя е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и несъмнено е сред най-популярните туристически забележителности на територията на столицата, привличаща десетки хиляди посетители годишно.

Въпреки своята историческа, културна и религиозна стойност, настоящата общинска управа така и не успя да развие туристическия потенциал на църквата като привлекателна дестинация в полите на Витоша. И така, ако човек не знае къде да търси, той лесно може да подмине тази забележителност, сгушена под сянката на вековните борове и секвои, които я ограждат в един столичен квартал.

Затова от Спаси София сме си поставили за цел да разгърнем туристическия потенциал на мястото. 

Първата стъпка за това е възстановяването на публичната инфраструктура в района на кв. Бояна. Особено внимание ще бъде обърнато на тротоарите, които изобщо липсват, нямат настилка, обрасли са в растителност и са неосветени, което прави придвижването по тях невъзможно. В плановете ни влиза тротоарите да бъдат разширени максимално, за да поемат потока хора, пътната настилка – подменена, запазвайки всички павирани улици, придаващи характерен облик на района.

Осигуряването на достъпност до църквата за потока от туристи, пристигащи с градския транспорт или с организирани автобусни екскурзии, е от съществено значение. Затова на два от прилежащите общински терени към църквата предвиждаме изграждането на паркинг за туристически и градски автобуси, както и нов посетителски център за Боянската църква и Природен парк Витоша. За максимално улеснение на гражданите и туристите ще въведем и нова автобусна линия, която ще свързва комплекса с големи интермодални терминали в южната част на София.

Модерен туристически информационен център в Чехия

Безопасността на пешеходци и туристи е наш приоритет и затова ще бъдат поставени камери за следене и ограничение на скоростта в двете посоки на ул. Даскал Стоян Попандреев, а пътната маркировка в целия квартал ще бъде обновена.

На всички ключови кръстовища в района на църквата ще поставим информационни табели за по-лесно ориентиране на посетителите. Това ще преобрази днешното забравено съкровище в притегателен туристически център и истинска врата към планината. В плана ни влиза и поставянето на нови многоезични информационни табели с интерактивни елементи както в двора на Боянската църква, така и в района, за да могат посетителите по-лесно и увлекателно да се запознаят с историята ѝ. Самата църква ще получи ново външно осветление, което да подчертава отличителната ѝ архитектура.

Друга наша цел е провеждането на редовни и тематични културни събития и изложби в двора на църквата, за да имат столичани повече поводи да я посещават. В допълнение на това, близкият парк и външните стени на църквата ще бъдат облагородени с оформянето на нови алеи и поставяне на нови пейки. Ще бъде поставен общински информационен център, където туристите да получават информация за културните забележителности на столицата, или да закупят сувенири. Спаси София ще положи усилия Боянската църква да залегне в програмите на колкотото се може повече организирани ученически и туристически посещения.

Драгалевският манастир е дестинация с голям неиползван потенциал

Друга забележителност, заслужаваща същото внимание в района, е отлично запазеният Драгалевски манастир. Неговият най-известен архитектурен елемент е Хранилището на Драгалевския манастир, представляващо красива каменна кула, изградена през 1345 година, служила за съхранение на ценни документи и реликви. Църквата в манастирския комплекс е единствената оригинална постройка, а малкият храм приема своите гости с уют и топлина. Същевременно манастирът предлага уединение и спокойствие на посетителите, които търсят духовно преживяване и оттегляне от ежедневието. 

Поради своята близост до Боянската църква,  от Спаси София смятаме, че двата културни паметника биха могли да са част от свързан маршрут за софиянци и гостите на столицата.

Следователно, важна част от нашия план е адекватното обслужване на двете дестинации с обществен транспорт. На първо време автобусният график ще бъде изцяло променен, като автобуси ще минават на най-малък интервал през почивните дни. Това ще мотивира повече хора да оставят автомобилите си през почивните дни и да се разходят из планината по пътеките, тръгващи в близост до двете забележителности. Всички тези наши намерения целят културните и исторически забележителности, скрити в полите на Витоша, да получат подобаващата грижа и внимание, което заслужават, като същевременно градската среда бъде облагородена и бъде улеснен достъпът за бягство на чист въздух от града в планината.