Плувният комплекс на бул. Асен Йорданов, в миналото известен като “Червено знаме”, е един от най-модерните за времето си басейни в Европа. Открит за Европейското първенство през 1985 г., съоръжението носи европейско злато на Таня Богомилова и сребро на Петър Георгиев на триметров трамплин и открива пътя към успеха за редица наши плувци и скачачи. Петте басейна, трибуните за над 2000 човека и всички останали съоръжения от години тънат в разруха, отнемайки шансът за високи спортни успехи и професионална реализация на днешни спортисти, като Димитър Исаев. Заради остър недостиг на закрити басейни, те са принудени да тренират в чужбина. 

Спортната традиция на България и днешните ни спортисти не заслужават подобно срамно отношение! 

През юли 2022г. с постановление на Министерски съвет са осигурени средства за изготвяне на инвестиционен проект за обновление на комплекс „Червено знаме“. 

Комплексът има потенциал да е съоръжение на световно ниво

Общината не трябва да стои безучастна, докато гражданите са принудени да плащат високи суми за достъп до малки басейни по столичните хотели. Важно е да се проследи целият процес по възлагане на конкурс, свързан с обновяването на комплекса. Първите стъпки за обекта са направени – има издадена виза за проектиране от април 2022г. и е изготвено конструктивно обследване от Центъра за научни изследвания и проектиране (ЦНИП) към Университета по архитектура, строителство и геодезия – София. Според експертното заключение конструкцията на сградите и съоръженията е в добро състояние, позволяващо нормална експлоатация след извършване на възстановителни и укрепителни работи.

За реализацията на проекта сме решени средствата, необходими за пълен ремонт на спортното съоръжение, да намерим от бюджета на Столична община, включвайки и европейски програми. Убедени сме, че бихме могли да намерим финансовия ресурс и съдействието на експерти за пълно обновяване и модернизация на комплекса.

Тази многофункционална база не само ще даде шанс за развитието на водните спортове и популяризирането им в България, но ще бъде и от полза за всеки столичанин. 

Важно е да създадем Дом на спорта за столичани. 

Разполагайки със собствен басейн, ще стимулираме практикуването на водни спортове от страна на учениците – безплатно, най-малко два пъти в годината и чрез изготвяне на календар, обхващащ всички общински училища. През останалото време петте басейна ще бъдат на разположение на всеки столичанин, като ще изготвим атрактивни пакети за месечен и годишен абонамент и ще работим с партньорски програми като Multisport и Cool Fit.