Ние винаги сме били и ще останем организация, която е изцяло посветена на решаването на проблемите на София и подобряване на живота в столицата. Въпреки това доброто и почтено управление на държавата е ключово и за управлението на София. От години се опитваме да направим София по-добро място за живот, но с продължаващото вече 16 години некомпетентно и корумпирано управление както на държавно, така и на общинско ниво, това няма как да се случи. Затова България и София се нуждаят от коренна промяна на националното управление.

Ето защо на предстоящите парламентарни избори ще подкрепим доказали се кандидати, които ще работят за решаването и на проблемите на София в Народното събрание. Ще подкрепим личности, с които от години заедно се борим за по-добра София, хора с необходимите опит и интегритет, хора които ще бъдат достойни представители на българския народ и на София.

Ще подкрепим кандидати на Демократична България в трите софийски МИР-а, като се аргументираме и защо ви призоваваме да гласувате преференциално за някой от тях: Владислав Панев, Елисавета Белобрадова, Борислав Сандов, Димитър Димитров, д-р Александър Симидчиев, адв. Петър Славов, Илина Мутафчиева, адв. Иван Велов или Тома Белев.

Даваме тази подкрепа безкористно и в името на обединението не на гласовете, а на експертния потенциал и енергията на дейните хора, на които им пука за бъдещето на България. Докато битката за освобождаване на държавата ни вече тече, то битката за София тепърва предстои! След 16-годишно управление на ГЕРБ в София столицата ни има нужда от сериозни реформи, разумно управление на парите и визия как можем бързо да я преобразим в град с европейско качество на живот. Това няма да са лесни битки, ще изискват подкрепа и на национално ниво. Те изискват и обединение, за да постигнем промяната заедно!

Важно е да се подчертае, че с подкрепата си за определени личности с доказани качества Спаси София не става част от коалицията Демократична България. Нашата кауза остава София и продължаваме да работим неуморно и ежедневно за по-доброто бъдеще на нашия град, но с ясен хоризонт за това какво и как трябва да бъде свършено за София и на национално ниво.

Кои са кандидатите, за които ви призоваваме да гласувате с преференция?

23 МИР, райони: Витоша, Изгрев, Красно село, Лозенец, Младост, Панчарево, Студентски град, Триадица

Елисавета Белобрадова – преференция 110

 class=

Елисавета, по-известна като Летящата Козила Ерато, е социален предприемач с дългогодишен опит в подкрепата на деца с увреждания. Бидейки един от основателите на „Майко Мила!“ и председател на Управителния съвет на Фондация „Оле Мале“, тя се е доказала като личност с проактивна позиция в една от най-проблематичните сфери за страната и града ни.

Нейният досегашен опит гарантира експертен поглед както върху проблемите с тежкия недостиг на места в детските заведения в София, така и по отношение на икономическите и социални последици от него. Елисавета ще работи активно и за осигуряването на достъпна градска среда за хората с увреждания и истински независим живот за тях. Една от целите ѝ е и значително да подобри диалога между неправителствения сектор, публичния сектор и гражданите, което е ключово за развитието на гражданското общество в София. 

Тома Белев – преференция 132

 class=

Тома е експерт по опазване на природата и активен природозащитник от години. Той е колега и съюзник на Борис Бонев в Столичния общински съвет като двамата са най-активните представители на опозицията в Комисията по устройство на територията, където съвместната им работа е успяла да спре множество вредни за града ни проекти за застрояване. Като общински съветник в София Тома работи по темата за замърсяването на въздуха, отваряне на планината Витоша и по-прозрачно управление на София. Опитът му в управлението на ПП „Витоша” ще е изключително полезен за решаването на проблеми от национално и местно значение. Той активно работи и за увеличаване на гражданското участие в процесите на вземане на решения, което е важен аспект на всеки модерен град.

24 МИР: Възраждане, Искър, Кремиковци, Оборище, Подуяне, Сердика, Слатина, Средец

Владислав Панев – преференция 101

 class=

Вероятно най-последователният съмишленик и съюзник на Борис Бонев в Общинския съвет е Владислав Панев, с когото заедно работиха по редица теми, свързани с подобряване на градския транспорт, прозрачността на финансите в общинските дружества и зелените политики. След съвместна работа и задълбочен анализ, заедно с Владислав Панев, успяхме да спестим 3 млн. лева от парите на софиянци, разобличавайки скандални клаузи в договора на Столичната община с частната автобусна компания МТК Гроуп. С работата си той също така допринесе за намаляване на патентния данък за местата за настаняване с 90%, за улесняване на превоза на велосипеди и тротинетки в градския транспорт, както и за реформата за разсрочено плащане на годишната карта за градски транспорт.

Владислав е активен и в разкриването на корупционни практики – той пръв сигнализира за незаконния строеж на Румен Гайтански – Вълка в Държавното ловно стопанство „Искър“, за което вече има издадена заповед за събаряне. Той също така допринесе за анулирането на договори между Топлофикация София и фирми за продажба на електроенергия, свързани с Христо Ковачки, които от години действаха в ущърб на публичния интерес.

Отличното ни взаимодействие до момента и споделянето на обща визия за бъдещото развитие на страната ни дава увереността, че Владислав ще продължи да работи активно по ключови за София теми и в Народното събрание.

Иван Велов – преференция 106

 class=

Иван е природозащитник, който активно работи за опазване на околната среда и прекратяване на незаконната сеч. В качеството си на юрист, той е и един от експертите , част от обединението на граждански организации и граждански активни хора, което съди Столичната община заради мръсния въздух в София. Именно чрез това дело, в което участва и Спаси София, успяхме да постигнем налагането на привременни мерки спрямо Общината за редовно миене на улиците и публикуване на информация за нивата на замърсяване на въздуха.
Иван е експерт и на тема независимо правосъдие и поради тази причина сме убедени, че работата му по тези две направления ще е от изключителна важност за града ни.

Димитър Димитров – преференция 110

 class=

Като един от създателите на Sofia Free Tour Димитър е дълбоко свързан с града ни и с историческо и културно наследство на София. Той е активен и млад човек с опит в младежките политики, туризма, образованието и опазването на културно-историческото наследство. В Народното събрание Димитър ще използва опита и уменията си, за да работи за гарантирането на равен достъп до качествено образование за всяко дете в страната, както и за целенасочено решаване на проблема с липсата на места в детски заведения в столицата.

25 МИР: Банкя, Връбница, Илинден, Красна поляна, Люлин, Надежда, Нови Искър, Овча купел

Борислав Сандов – преференция 102

 class=

Борислав е активен природозащитник и експерт по опазване на климата и устойчиво развитие. Като народен представител в 45-тото Народно събрание Борислав беше един от най-активните депутати, включително и в комисията за проверка на управлението на Бойко Борисов. Фокусът на Борислав върху преход към зелена икономика на национално ниво ще бъде ключов за развитието на София и превръщането ѝ в модерен, зелен и здравословен град, особено по отношение на сериозни мерки срещу всички, които замърсяват въздуха. Заедно с Борислав още преди години сме работили заедно за превръщането на Витоша в достъпна планина с фокус върху опазването на уникалната ѝ природа.

Д-р Александър Симидчиев – преференция 103

 class=

Д-р Симидчиев е безспорен здравен експерт и едни от най-добрите пулмолози в България. Той е незаменима част от каузата за чист въздух в София. Неслучайно д-р Симидчиев помага с експертизата си и в делото, което водим срещу бездействието на Общината по отношение на мръсния въздух. В 45-тото Народно събрание той беше председател на Комисията по здравеопазване и като такъв работеше за подобряването на ваксинационната политика.

Опитът, изследователската дейност и приоритетите на д-р Симидчиев са от изключително значение за града ни, който се нуждае от спешна реформа в общинското здравеопазване, което да бъде насочено към доболничната помощ и превенцията. Убедени сме, че работата му на национално ниво ще подпомогне развитието на София именно в тази посока.

Петър Славов – преференция 105

 class=

Петър е най-активният народен представител в 43-то НС, носител на „Златен ключ“ на програмата „Достъп до информация“. Заедно с него сме изготвяли десетки сигнали и искания за информация от различни общински структури, най-вече Центъра за градска мобилност. Като адвокат, Петър ни е помагал с безценна юридическа консултация по теми, касаещи далаверите на управляващите в София, а самият той е лично ангажиран с показването на некачествените ремонти, най-вече този на Западен парк. Той е част и от така наречената “Група за натиск”, с която се бори срещу произвола на институциите, а в Народното събрание ще работи за ускорена модернизация на държавата и законотворчество, което да решава проблемите на хората.

Илина Мутафчиева – преференция 108

 class=

Илина от години работи за насърчаването на младежките политики и като част от националният младежки форум (НМФ) беше сред организаторите на предизборния дебат на кандидатите за кмет на София през 2019 г. на тема младежки политики. Освен това тя е ангажирана с каузи за социална справедливост, за включване на уязвимите групи и насърчаване на гражданското общество. Тя е експерт по младежки политики и подобряване на младежкото гражданско самосъзнание. В Парламента Илина ще се фокусира върху образователни политики, заздравяване на гражданското общество, устойчиво развитие и насърчаване на младежката активност. 

Включването на младите в управлението на София, както и създаване на условия, които задържат младите да работят и създават семейства тук, е ключово за бъдещото развитие на столицата ни. Имайки предвид, че на местно ниво в тези сфери приоритетите ни се припокриват напълно, сме уверени, че работата на Илина ще допринесе за бъдещото развитие на София

Кои закони настояваме да бъдат променени и как това ще подобри живота в София?

Подкрепата ни към посочените кандидати за народни представители е свързана с ангажимент от тяхна страна – да работят за промяна на 10 ключови закона, които съществено ще променят живота в София и ще спомогнат за решаването на отдавна натрупани проблеми. Заедно с кандидатите се съгласихме, че в следващото Народно събрание те ще работят за промяна на:

  1. Закона за устройство на територията (ЗУТ) – затваряне на вратичките, позволяващи и стимулиращи презастрояването; 
  2. Закон за обществените поръчки (ЗОП) – за създаване на т.н.Черен списък на некоректни изпълнители на проекти, възлагани от общините. В момента те продължават да получават обществени поръчки въпреки фрапиращи пропуски в сроковете, некачествена работа и неспазване на договорите включително и по гаранционна поддръжка. Необходимо е ясно регламентиране на т.нар. Черен списък чрез транспониране на Директива 2014/24 на ЕС, даваща възможност за забранителни списъци по ясни обективни критерии, отсяващи фирмите, които систематично доставят некачествен продукт за сметка на общински или държавни средства;
  3. Закон за културното наследство (ЗКН) – с цел предпазване на историческото наследство особено на старите и ценни сгради в София. Нужни са ясно разписани и разширени правомощията и задълженията на общините по опазване на културно наследство включително и чрез финансови инструменти за подпомагане на опазването, механизми за взаимодействие с частни собственици или държавна собственост, както и контролните механизми;
  4. Закон за местните данъци и такси (ЗМДТ) – с цел автономност общините сами да определят нивото на местните данъци и такси в рамките на зададени на национално ниво по-големи интервали. Общините трябва да имат възможност таксите да са развойно ориентирани, за да може в София да се създаде Фонд за благоустрояване, с който да се отчуждават имоти, изграждат улици, детски градини, паркове и цялата необходима обществена инфраструктура. Това ще позволи общините да разполагат с достатъчно собствени средства за реализиране на конкретни политики. Нужна е и промяната на механизма за прилагане на такса битови отпадъци за справедливо таксуване на база на реално генерираните отпадъци;
  5. Закон за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО) – ключово е опазването на терените на зелената система на столицата, спиране на презастрояването, опазването и отреждането на нови терени за детски градини и останала обществена инфраструктура. Преразглеждането на закона с достатъчно време за дебат с професионалните организации и гражданите трябва да се случи скоро, за да се гарантира устойчиво развитие на столицата и предотвратяване на конфликтите между строителите и обществения интерес;
  6. Закон за движение по пътищата (ЗДвП) – войната по пътищата в страната и София трябва най-сетне да се прекрати. За целта е необходима кардинална промяна на ЗДвП в посока осъвременяване на правилата за движение, пътната сигнализация и маркировка в съответствие със съвременните практики. Необходима е синхронизация с подзаконовата нормативна уредба (и между ЗУТ и ЗДвП), така че приоритизацията на градския транспорт, пешеходното и велосипедното движение, както и уреждането на специални зони (успокоени, нискоемисионни, споделени и др.) да са ясно дефинирани и подкрепени с инструменти за реализацията им – критерии, насоки, стимулиращи мерки за нов подход в планирането и проектирането;
  7. Закон за железопътния транспорт – Реализирането на политики за развитие на градска железница в големите градове и региони трябва да бъде подкрепено с възможности общините сами или в партньорства да управляват градски или регионален железопътен превоз. Въвеждане на възможност Столичната община и други градове да сформират жп превозвач ще отвори пътя за изграждане на градска железница в София и околните градове и населени места, купуване на подвижен състав и инвестиции в интермодални връзки с цел намаляване на колите, задръстванията и замърсяването, които ежедневно тормозят София; 
  8. Закон за възстановяване на собствеността върху одържавени недвижими имоти – след 30 години възможност за връщане на национализирани имоти смятаме, че реституцията трябва да спре. Огромната част от реалните собственици вече са си върнали имотите или земите, а продължаващата реституция често е източник на корупция, тъй като дава възможност с фалшиви показания да се приватизират общински и държавни имоти. Необходим е и ангажимент на национално ниво за бързо отчуждаване на имотите, попадащи в парковете, зелените и междублокови пространства и улиците в цяла София. 
  9. Закон за управление на отпадъците – да се създадат законови инструменти и политики за повече рециклиране, разделно събиране на отпадъци и ограничаване на изгарянето на отпадъци. Редица законови промени трябва да подсигурят нови и по-широкообхватни практики за преход към кръгова и нисковъглеродна икономика. Ролята на общините в рециклирането на отпадъците трябва да бъде засилена, ограничаващите фактори да се намалят, а действията на градовете за повече рециклиране и оползотворяване да се стимулират с финансова и експертна подкрепа. Градовете трябва да използват пълноценно вече съществуващите бизнес мощности за рециклиране, като подобрят разделното събиране на годен за рециклиране материал, генериран на място, а не внесен от чужбина.
  10. Закон за чистотата на атмосферния въздух – категоричен фокус на законови промени трябва да бъде поставен върху общинските програми за качество на атмосферния въздух. Предвид санкциите на ЕС, които страната ни ще търпи, относно непостигане на стандартите за качество на въздуха, общините трябва да предвиждат такива мерки, че стандартите да бъдат постигани в най-кратък срок. Законодателят трябва да предвиди подкрепящи общинската политика инструменти, които да позволят решителни мерки срещу замърсяване на въздуха от най-проблемните сектори – транспорта и битовото отопление с твърди горива.

В оставащите до изборите седмици ще представим по-подробно кандидатите, които ние подкрепяме и ще дадем още повече аргументи, защо те заслужават и вашето доверие. Всички те са хора с богат личен и професионален опит и с каузи, на които са посветили живота си. Смятаме, че те ще бъдат достойни представители в Народното събрание и в него активно ще работят и за интересите на София. 

Крайно време е София и България да станат нормални места за живот, а управлението да бъде поверено в ръцете на можещи и почтени личности. Едно нещо е да се премахне тази корумпирана, нагла и неспособна власт съвсем друго е да се докаже качествено ново и различно управление. 

5 ВАЖНИ УТОЧНЕНИЯ: 

1⃣Спаси София не става част от коалицията ДБ.

2⃣Спаси София остава напълно посветена на решаването на проблемите на столицата, защото София е нашата страст.

3⃣Даваме подкрепата безкористно, в името на сегашни и бъдещи общи действия в полза на София и България.

4⃣С кандидатите, които подкрепяме, през годините имаме общи действия за по-добра София.

5⃣Всички кандидати поеха ангажимент да работят за промяна на конкретни закони, нужни за развитието на София.