Борис Бонев, лидер на Спаси София, призова съгражданите си да подкрепят листата за общински съветници, защото само така всички сглобки и кръпки се обезсмислят с мнозинство в общинския съвет.

“На думата “сглобка” аз имам ясен отговор – работим за собствено мнозинство, защото ние отказваме да участваме в сглобка. Мислим, че такава некоалиция ще е вредна за София.” – заяви Борис Бонев и подчерта, че за общинския съвет се гласува само на първия тур и балотаж няма.

По думите на Бонев, от действията или бездействията на общинските съветници пряко зависи живота на софиянци. “Време е Софийският общински съвет да излезе от анонимността си, тъй като той определя бюджет от 2,5 милиарда лева всяка година, както и контролира дейностите на огромните общински дружества като ЦГМ и Топлофикация. В СОС не трябва да има хора, чиято дейност се изчерпва с натискане на копчета под команда, уж представители на гражданите, а всъщност лоялни партийни войници. Призовавам хората да гласуват отговорно на първия тур.” – категоричен е Бонев.

Лидерът на Спаси София призна, че от обединението са си поставили амбициозни, но по думите му изпълними цели за по-добра София. “Ако улица Шишман не се ремонтираше пет пъти в пет години, със същите пари можехме да имаме още 4 нови улици в Люлин. Пари има, липсва визия и строг контрол, както и политическа воля да се работи в обществен интерес.” – заяви Борис Бонев. Той подчерта, че стратегическа цел ще е ремонтите да се случват от първия път, включително и въвеждане на Черен списък за фирмите, както и обществени поръчки с напълно прозрачни и обективни критерии, на които печелят “най-добрите, вместо най-приближените фирми”.

Според Бонев типичните общински услуги трябва постепенно да се връщат като отговорност на общината, тъй като сегашният модел очевидно не работи. По думите му, сегашните договори са изцяло в полза на частните фирми, и в ущърб на обществения интерес. “Това не са случайни фирми, а покровителствани и приближени до властта. Заради това, София в момента не се възползва от ефективността на частния сектор и това го виждаме най-ясно с фирмите за сметопочистване. София е все по-мръсна, въпреки огромните разходи за тази дейност. От ден първи ще реформираме Столичния инспекторат, който да започне ежедневно и без пропуски да контролира дейността им. Само така София ще стане по-чиста.” – категоричен е Борис Бонев.

Според него, подписаният в последните дни на управлението договор за удължаване на концесията на Софийска вода е поредният подарък на ГЕРБ, който ще бъде платен от джоба на данъкоплатците. “В типичния си стил, Фандъкова бяга от отговорност, като възлага на един от заместниците си да подпише договора вместо нея. Всичко се случва непрозрачно, без да се съобщи на софиянци. Нима софиянци не заслужават поне да бъдат информирани за такива важни решения? Ето срещу този задкулисен, корумпиран и страхлив модел на управление се борим.” – завърши Бонев.