В нажежен разговор по бТВ, Борис Бонев обърна внимание как изглеждат истински стандарти за градска среда.Той представи 20 стандарта на Братислава, които не само, че са изработени за един мандат, но и строго се прилагат в столицата на Словакия. В ефира на медията Бонев критикува ГЕРБ за това, че 18 години са имали пълна власт в София, но не са направили нито един задължителен стандарт за красива градска среда и качествени ремонти.


“Единственият стандарт, който успя да изработи Герб, е за тротоарните настилки, но не го направи задължителен. Това е причината между другото, поради която аз гласувах “против” вземането на заем от 120 млн. за тротоарите, защото не искам още от същото.”

Бонев допълни, че към момента няма тротоар в столицата, изграден по стандарт и това е видимо от всички граждани. 

Представените 20 стандарта представляват модерни правила, базирани на опита от Виена и Прага, които предвиждат значително затягане на контрола върху това кой и какво разполага по софийските улици. Бонев даде пример за поредно скоростно изграждане на велоалея без стандарти.

“Отново се правят предизборни инвестиции, с които се симулира дейност. Бордюрите на велоалея в ж.к. Надежда са “тактилни” ивици за слепи хора, ето какво става, когато всичко е само предизборно. Това означава опасност за хората със зрителни проблеми, които би трябвало да се водят по тези ивици, а те ги водят по средата между велоалеята и пешеходците.”

Лидерът на Спаси София обясни, че застава зад амбициозни подобрения в инфраструктурата на столицата и за по-смели и решителни стъпки напред. Той разсея всички спекулации около предложението за изграждане на паркинги под детски градини. 

“Вие ще се учудите колко много подобни паркинги са заложени в общия устройствен правилник на София, приет от Герб през 2009 г., за изграждане под дворове на гимназии и детски градини. И в това няма нищо лошо, защото както няма родител, който да се притеснява да си заведе детето в мола, където и отдолу и отгоре е пълно с паркинги и не се задушаваме от изгорели газове, така няма да има проблем това да се направи под дворове на училища и детски градини.”

Паралелно с подобряването на градския транспорт, от Спаси София и партньорите им в обединението предвиждат и сериозни инвестиции за решаване на проблема с паркирането. За целта, в програмата си те залагат изграждане на общо 4 паркинга в широкия център и реформа на зоните за платено паркиране, така, че всички приходи да отиват за строителство на нови паркинги. Ако предложението бъде реализирано, “1500 ще са новите паркоместа в центъра на София”, отбеляза лидерът на Спаси София пред БТВ.

Построяване на 20 монтажни паркинга в кварталите също се предвиждат нашата програма. Според плана първите такива трябва да бъдат изградени в големите квартали като Младост, Люлин, Овча купел и Подуяне, като се цели тротоарите и зелените площи да бъдат освободени от коли. 

Вижте цялото интервю на този линк.