Конфликтите с автомобили и пешеходци по велоалеите не бяха решени, а състоянието на много от тях е плачевно. 

Докато в градове като Варшава, Прага и Загреб се случва истинска велосипедна революция, в последното десетилетие за велосипедния транспорт в София повече се говореше, отколкото се правеше. Велоалеите едва се увеличиха с малки и несвързани отсечки, докато старите се амортизират и остават несвързани в мрежа.

„Велоалеята на бул. Витоша продължава да бъде върху един от най-натоварените с пешеходци тротоари в града. От години има готов проект, който не се реализира. Този проблем може да бъде решен за няколко месеца и затова ние ще започнем оттам – да свържем сегашните велоалеи в използваема мрежа.” – заяви Радост Маринова от Спаси София, експерт по велосипедни политики. 

“В София има място за всички. Амбицията ни е да направим велосипедите достъпни за всяка възраст – за децата, за придвижване на работещите, за отдих на възрастните хора.

Няма как да има алтернатива, ако не започнем да правим удобни и безопасни велоалеи, свързани в мрежа. Това ще е решителна стъпка за решаването на проблемите с мръсния въздух и задръстванията, да работим за здравето на софиянци. Имаме План – София да е град, с който софиянци живеем добре!” – каза Борис Бонев, водач на листата за общински съвет на “Обединени за София”.

Изготвили сме план с ключови действия, които да осигурят значителен напредък при изграждане на нови велосипедни трасета, обезопасяване на кръстовищата и свързване на кварталите с центъра. Ще сформираме екип от специалисти, които да отговаря за велосипедните политики и проекти. Този екип, начело с велосипеден координатор, ще отговаря за организиране на работата по велосипедни проекти, събиране на данни и изготвяне на анализи за велосипедното движение, организиране на поддръжка и обезопасяване на проблемни места, както и популяризиране на велодвижението с кампанийни и обучителни дейности.

Напредъкът с изграждане на велосипедната инфраструктура също е конкретно планиран. Подготвили сме идейни проекти за свързване на съществуващи велоалеи още през първата година от мандата. Взета е предвид и проектната готовност на общината в съответствие с Плана за устойчива градска мобилност на София. Чрез физическо изграждане, както и чрез пилотни практики за бързо отделяне на пространство за колоездене, още през 2024 г. ще може да се кара велосипед по ключови отсечки към кварталите, така че стигане до училище или работа с велосипед да стане възможно и безопасно за повече хора.

Предвидено е до края на 2027 г. да се навакса натрупаното изоставане, като се разработят и възможности за велосипедни връзки за отдих в крайградски територии. Екипът се фокусира върху бързо и осезаемо разрастване на велосипедната мрежа чрез разнообразни инструменти – както велосипедни алеи и ленти, така и методи като тактически урбанизъм, успокоени зони с ниска скорост на движение и споделени улици.

Нашата цел е да насърчим ползването на този здравословен и щадящ средата начин за придвижване в комбинация с другите видове транспорт, но по безопасен, привлекателен, и ефективен начин за използване на ограниченото улично пространство.

Ние разбираме, че да насърчим децата и активните хора да стигат с колело до работа, образование, спорт и култура означава, че всички те трябва да се чувстват в безопасност на пътя. Време е вземането на решения за вело-движението да се основава на данни като в процеса активно ще включим и самите велосипедисти!” споделя Радостина Петрова, кандидат за общински съветник и експерт от Спаси София.