Преди една година екипът на Спаси София започна своята дейност с една непринудена обиколка на трамвайното трасе по бул. България. Проверихме и заснехме състоянието му след пълната реконструкция, извършена през лятото на 2014 г. Едва седем месеца след като беше срязана лентичката, а по пет километровия участък и тръгнаха новозакупените трамваи PESA, видяхме разбити спиркови перони, нахвърляни хаотично кабели, пропадания, зле изпълнени тротоари, нестабилно закрепени елементи, пълна липса на качество и наченки на притеснителна с мащабите си разруха. Припомняме, че реконструкцията струваше 7 милиона лева без ДДС и бе изпълнена от строителна фирма СК-13 Трансстрой станала известна със скандалните ремонти и на други ключови обекти в София, като парка около НДК и бул. Цариградско шосе.

Веднага след публикуването на снимките, информирахме и отговорните европейски институции – Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и еврокомисарите по транспорт г-жа Корина Крецу и бюджет – г-жа Кристалина Георгиева, за крайно недопустимото откъм качество изпълнение на поредния финансиран от фондовете на ЕС проект в София.

Резултатите не закъсняха: седмица по-късно, по време на специална инспекция на обекта, г-жа Кристалина Георгиева заяви, че това е недобро изпълнение на европейския бюджет, а няколко седмици по-късно Столична община обяви, че е наложила глоба на фирмата-изпълнител в размер на 700 000 лева. И може би най-важното – лично заместник-кметът по транспорт Любомир Христов и кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова обещаха, че всички констатирани проблеми ще бъдат незабавно отстранени за сметка на изпълнителя.

За да покажем на Столична община, че нито ние от Спаси София, нито жителите на нашия град ще забравим случващото се на бул. България посетихме трасето шест месеца по-късно, когато то навърши една година (лятото на 2015 г.). Пропадналата отводнителна шахта, която беше “построена” със стена от пластмасов отпадък, вместо с платената от нас бетонна стена, бе ”закърпена” с ламарина. Нищо от другите констатирани дефекти не беше отстранено.

Точно една година от първия ни репортаж и едва 18 месеца след тържественото откриване на обекта, преди дни за пореден трети път проверихме как изглеждат седем милиона лева усвоени европари в столицата на държавата-шампион по усвояването на парите на европейския данъкоплатец.

Галерия на разрухата – 18 месеца след ремонта

[fb_embed_post href=“https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1696120660672608.1073741889.1525636387721037&type=3/“ width=“550″/]

Видяхме пълна разруха – седем милиона лева, погребани в калта. Трасето вече е за основен ремонт, а състоянието на отворените за пътници части – спирковите перони, е като археологическа разкопка, където можеш да намериш артефакти от строителните дейности, забравени от някой разсеян строител, работещ без никакъв контрол, както от изпълнителя СК-13, така и от строителния контрол – Софинвест.

20160227_143634

Невъзможно е да наблюдаваш такива резултати и да приемеш аргументите, че всичко е наред, защото обекта е в гаранция.

Оставяме на вас да прецените дали така трябва да изглежда транспортна инфраструктура, построена наново само преди година и половина. Оставяме на вас да прецените дали това може да се счете за поредния пренебрежим дефект, който “гаранцията го покрива”, или за неопровержимо доказателство, че има сериозен проблем с обществените поръчки – тяхното формулиране, наблюдение, контролиране и последващото поддържане.

IMAG3017

Само преди една година Любомир Христов обясняваше в национален ефир, че дефектите са само по пероните на спирките. Е, за една година се появиха и по релсовия път.

Отново призоваваме съответните институции да възприемат курс към промени в ЗОП, които да позволяват отстраняване на фирми-изпълнители, доказали, че не работят качествено.

Още през 2014 г. „Спаси метрото“ отправи питане до зам.-кмета по транспорт Любомир Христов, в което изрази притеснението си от очевидните пропуски в проекта. След завършването му стана ясно, че сме били в правото си да се съмняваме в качеството на крайния резултат.

Затова внесохме в Столична община ново мотивирано предложение, целящо да посочи минималните необходими корекции и допълнения към реконструкцията, които да направят трасето ефективно, безопасно, достъпно и най-вече – качествено:

  • Обезопасяване на спирките чрез поставяне на плътна ограда, която да защити чакащите пътници от евентуални инциденти с автомобили по скоростния булевард.
  • Реконструкция на пероните, уеднаквяваща височината и разстоянието от съставите за улеснен достъп за майки с колички и хора с намалена подвижност, както и ремонт на настилките с адекватни материали и технология на полагане.
  • Спирконавеси, обхващащи цялата дължина на перона, както и сливането на навеса над подлеза с този над самите спирки с цел предпазване на пътниците на една от най-натоварените трамвайни линии в София от атмосферните влияния.
  • Осигуряването на достъп за хора с намалена подвижност до пероните чрез платформи за инвалиди, стандартизирани релси за детски колички, тактилни плочки и пана с информация на брайлова азбука.
  • Възстановяване на озеленяването и затревяване на трасето по цялото протежение на трамвайното трасе, което да е изпълнено качествено и устойчиво предвид тежките условия в които зеленината ще живее.

Макар Столична община да не пропуска шанс да обяснява колко много държи на диалога и участието на гражданите, вече една година чакаме да получим отговор на това си предложение. Разбира се, не може да се отрече – след няколко инцидента, за късмет – без жертви, кампанийно се монтираха бетонни джърсита на една от седемте спирки по ремонтираното трасе. Любомир Христов дори се похвали във Фейсбук профила си, но за нещастие обърка спирката и обяви, че обезопасяването се е случило другаде. Дали грешката е вярна и зам.-кметът по транспорт не познава градския транспорт можем само да гадаем.

Христов–БГ-infrastructure.bg

Г-н Христов на поредната инспекция на трасето. Да се чуди човек как е пропуснал да забележи всички нередности. Нали затова „инспектира“?
Източник: Инфраструктура.БГ

Успокоението, че “обектът е в гаранция” не ни удовлетворява – пасивността на Общината и липсата на желание да изисква отстраняване на дефектите ни кара да сме скептични, че фирмата-изпълнител ще бъде заставена да поправи грешките си. А след изтичането на гаранцията… е, тогава пак ще усвояваме. Защото след три години и половина това трасе ще е в още по-отчайващо състояние.

20160227_155419

Под по-отчайващо имаме предвид представляващо опасност за живота на хилядите софиянци, които го ползват всеки ден.

Имаме си работа с администрация, която е изградила един репертоар на приветливи усмивки, интелигентно кимане с глава и пълно отричане на отговорност, когато изникнат проблеми породени от хроничната липса на управленска способност.

Ако любезното отричане, че корабът потъва не сработи и продължат да се задават неудобни въпроси, същата тази администрация скоропостижно организира или отбранителни акции с рециклиране на положителни новини и позабравени обещания, или се изпраща Любомир Христов да разкаже на медиите поредното абсурдно алиби, надявайки се вината магически да се прехвърли върху зимата, листата, необичайно обилните валежи, лошите неправителствени организации, които най-нагло наблюдават обектите преди да са завършени – всички други, но не и отговорните по веригата: възложител, строителен надзор и изпълнител.

Няма за кога вече да пренебрегваме погребването на милионите, дадени ни да настигаме “Европата”. Недопустимо е да пилеем пари, за да може няколко фирми да са на комфортна хранилка без да им се търси сметка и още по-недопустимо е общинските администрация и съвет да стоят безучастно и да се преструват, че всичко е наред.

Уважаеми дами и господа от общинската администрация, знаем, че четете статиите ни. Знаем и че не сте никак доволни от това, което казваме. Затова ви предизвикваме – опровергайте ни! Докажете, че не сте безполезни и изискайте незабавното отстраняване на всички дефекти по трамвайното трасе за сметка на изпълнителя.

Докажете ни, че сте способни да поемате политическата отговорност за постоянните провали на флагмана на унищожителната транспортна политика на Столична община – г-н Любомир Христов и го освободете от поста му на зам.-кмет по транспорта.  Докажете, че тази длъжност може да се поеме от някой, който не е вреден придатък на една безидейна администрация, носеща се по течението. Докажете ни, че транспортната политика може да се прилага от някой, способен да защитава обществения интерес, вместо инатливо да му противоречи с плоски неистини.