Чухте ли новината? Столична община е обявила търг за избор на изпълнител за инженеринг и реализация на реорганизация на бул. Ген. Скобелев. Тя се “налага” заради решението в станалото легендарно с многократните си ремонти “Военно НДК” да се нанесе Софийският районен съд и ще струва на гражданите 7 000 000 лева. И за да се улесни достъпът на магистратите, подсъдимите и гражданите до новата лъскава фасада на софийския храм на Темида, Столична община реши да положи в жертвеника му трамвайното трасе от Петте кьошета до кв. Лозенец.

Според документацията на проекта, която удобно не е публикувана никъде, дори на сайта на НАГ, за който гл. арх. в оставка Петър Диков твърди, че “само голи снимки на служителите няма”, трамвайното трасе до кв. Лозенец се закрива, за да се реализира

изместване на трамвайното трасе по бул. „Скобелев“ в участъка между бул. Витоша и бул. Христо Ботев в северния локал, уширяване на южното локално платно – от 3м на 6м (от ул. „Цар Петър“ до бул. „Витоша“) и реализиране на нов транспортен тунел с две ленти по 3,5м.

Не е трудно да се сетим какво означава това. За 7 000 000 лева жителите на София ще получат един стеснен и клаустрофобичен тунел под НДК; организация на движението, гарантираща задръствания към, във и след него; редовни закъснения за градския транспорт и десетки нови паркоместа за сметка на тротоарите. Не на последно място – като бонус към усвоената седемцифрена сума, софиянци ще се “радват” и на унищожаването на едно бързо, автономно, основно ремонтирано в една трета от дължината си само преди три години трамвайно трасе.

Хроника на съсипията

Спаси София се появи като отговор на окончателната капитулация на Столична община пред вменената й задача да защитава трамвайната мрежа в града. През последните десет години в София бяха закрити 9,88км трамвайни трасета, 6,70км от които в южна София.

Сега Столична община се готви да закрие трамвайното трасе от Петте кьошета до кв. Лозенец, което с дължината си от 2,20км е последното автономно трамвайно трасе в центъра на София. С него общата загуба за трамвайната мрежа, която ни коства последното десетилетие, преминало под рефрена “Поне нещо се прави!” ще възлезе на 12,08км срещу 2,81км новопостроени трасета.

tram-defunc-crop

Закрити и планирани за закриване трамвайни трасета в южна София през последните десет години

Трамваите преживяват ренесанс в цяла Европа. След унищожаването на трамвайните мрежи в редица френски градове през 50-те и 60-те години на миналия век, за да се освободи място за автомобилите, градските им власти сега полагат неимоверни усилия, струващи на бюджетите им милиарди евро да възстановяват и развиват унищоженото. А тук, както се оказва, Столична община смело прилага на дело схващания от преди 70 години и се самозаблуждава с претенцията, че ще се опитва да е Зелена столица.

Закриването на трамвайни трасета не е зелена политика. Това не е обещаната приоритетност за трамваите. Това е безумие! Съпроводено с типичния за общината стил на прокарване на подобни унищожителни проекти – тихомълком, под сурдинка и с надеждата да не се разчуе и да не се започне със заслужената остра критика. Не се става Зелена столица, ако работната ти етика е: “Ако мине номерът”.

Проектът за реконструкцията на тунела на НДК бе представен на медиите, удобно, по политически, с обясненията за тролейбусната линия, която е планирана още през 90-те години на миналия век. Но в документацията на проекта този тролейбус не се споменава нито веднъж, с което става очевидно, че проекта изобщо не взима предвид транспортната обезпеченост на районите, които засяга и нуждите на жителите им. Става ясно също и че бюджет за този тролей не е предвиден.

Така, писалите заданието доказват, че или не осъзнават, че спирайки трамвая до кв. Лозенец прекъсват ключови за него връзки, или че демонстрираното от Общината нехайство към необходимостта от адекватен градски транспорт е вече официалната управленска линия и не е резултат от случайна разсеяност или най-обикновено недоглеждане.

Какво ще загуби кв. Лозенец?

Закриването на основна за един квартал линия, намиращ се толкова близо до Центъра, какъвто е кв. Лозенец, е на практика отнемане на пътниците достъпът до довозване и умишлено санкциониране на онези от тях, които осъществяват къси пътувания.

aktualno-sustoyanie

Връзките, които шестицата осигурява. Ако трасето бъде премахнато, всички тези връзки ще са достъпни само с прекачване.

Най-съществените връзки, които лозенчани ще загубят, са тези с Петте кьошета, с пл. Македония, Женския пазар и гарата. Да, връзката с метрото се запазва през автобусите по линия №102, но това не е достатъчно: метрото не може и не трябва да държи монопола върху свързаността с центъра. Особено ако той идва за сметка на унищожението на автономно трамвайно трасе, което дори с раздутото си разписание сега достига самото сърце на града за 10 минути.

Защо искат да закрият шестицата?

Отговорът на този въпрос се корени в хроничната неспособност на Столична община в лицето на главния архитект в оставка Петър Диков и зам.-кмета по транспорт Любомир Христов да планира инфраструктурата, давайки приоритет на градския транспорт. Последните десет години станахме свидетели на масивни строежи с публично финансиране: появиха се дълги отсечки от метрото, кръстовища на две (и три) нива, буферни паркинги. В частния сектор се построиха десетки големи бизнес, логистични и търговски центрове, молове, мега- и хипермаркети и какви ли не още притегателни точки за пътникопоток.

Отговорът на Столична община на всички предизвикателства, които новите строежи поставяха пред плашещо некомпетентната ѝ администрация, беше винаги един и същ: разширяваме булевардите, свиваме броя на линиите на градския транспорт, увеличаваме интервалите.

Най-новото оправдание стана: “Нали имате метро в квартала? За какво ви е друг транспорт?”. С това само преди няма и година, Центърът за градска мобилност препроектира маршрутната мрежа в ж.к. Младост и резултатът не закъсня: хората се вдигнаха на бунт, защото си искаха старите линии.

От Центъра за градска мобилност и шефовете им на ул. Московска №33 не разбират, че метрото и наземният транспорт се допълват, не се състезават и няма как да увеличиш абсолютния брой пътници в метрото, ако им закриеш всички линии, които се припокриват с него за две или три спирки. Не разбират и значението на локалните линии: такива с малък интервал, осигуряващи ключови връзки в района, гарантиращи свързаност на близки разстояния и интермодалност на големи.

Какво да очакваме след реконструкцията?

Споменатият в медийното съобщение за реконструкцията тролей е бил предлаган преди над петнадесет години. Оттогава периодично Столична община го “претопля” като новина и го пуска в обращение, обикновено около избори. Така, за последно той беше обещан през 2012 г., с твърдо поетия ангажимент той и още девет други трасета да се осъществят до 2015 г. 2015 г. мина…

След реализацията на този проект, кв. Лозенец ще остане без трамвай, без тролей и с видимия резултат от безидейната политика на управление на транспорта. След като лентичката на реконструкцията е резната, шампанското е изсъхнало и хората са вече окончателно принудени да преосмислят пътуванията си до и от квартала, остатъците от трамвайното трасе – онази му част, останала извън обхвата на проекта, ще останат да напомнят за времето, когато оттук е минавала шестицата.

izostaveni-traseta

Изоставените трасета в ж.к. Дървеница и ж.к. Надежда

Можем да очакваме, че и това трасе ще се присъедини към безславно низвергнатите останки от трамвайната мрежа, които чакат “светлото бъдеще”, докато накрая някой районен кмет не ги бетонира за паркинги или предприемчиви инвеститори не ги направят в новата луксозна бизнес сграда на първа линия.

Спри, не си отивай…

А може да не е така! Може да спрем това посегателство над най-големия капитал на София: завещаната ни транспортна инфраструктура. Можем да се организираме и да настояваме да се съхранява, а не да се разрушава по чудо малкото оцеляло от трасета, кръстосващи града ни от 1901 г. насам.

Ти, съседите ти, приятелите ти, хората, работещи в офиса отсреща. Всички можем да се организираме и заедно да спасим шестицата от закриване.

Включи се в подписката. Принтирай няколко празни бланки и събери подписите на съседите си. Кажи им какво ги очаква. Общината би трябвало да прояви съобразителност пред обединени около единна кауза будни и информирани граждани. Защото те не приемат оправдания и не вярват на голословни увещания, че “поне нещо се прави”. Събирай подписи, информирай, агитирай за позиция и ни изпрати попълнените бланки. Ние ще ги внесем.

Спаси шестицата! Спаси София!

Как може да се включите всички Вие, за да помогнете за успеха на нашата борба? Онлайн петициите не вършат работа – институциите не ги взимат на сериозно. Ако искаме да постигнем успех, трябва да съберем реални подписи на хартиен носител. Затова изтеглете копие на бланката за подписката, след което я разпечатайте и съберете подписите на хората около вас. Молим, при събирането им не попълвайте колонката „№“ в таблицата и полето за страница в долния десен ъгъл. Това ще го направим ние непосредствено преди внасянето на подписката в Общината.

Когато приключите със събирането на подписите ни пишете във Фейсбук или ни изпратете мейл на [email protected], за да се уговорим как да ни изпратите попълнените бланки.

[ddownload id=“924″ text=“Изтеглете бланката в .pdf“]