Защо трамвай по бул. Патриарх Евтимий е най-доброто решение?

Проект - 03/11/2017

Защо трамвай по бул. Патриарх Евтимий е най-доброто решение?

Вече над седем години едноколовозното трасе по бул. Скобелев предизвиква недоволството както на живеещите покрай него, така и на хилядите пътници в трамвайните линии. То бе построено като временно решение за запазване на трамвайното обслужване, докато течеше строителството на метрото. По него и до ден днешен минават едни от най-натоварените трамвайни линии в София – №7 и №1. Обещанието, че ще се потърси трайно и удовлетворяващо всички решение, след като метрото отвори врати, заглъхна с времето, но не и опитите заради него да се усвоят милиони от данъците ни за прибързани и недообмислени реконструкции. Последният такъв бе обявен през зимата на 2015г., когато с алибито, че се търси автомобилен достъп за новата сграда на Софийския градски съд, Столичната община се опита да вложи 7 милиона лева целево финансиране в стесняване на входа на тунела под НДК и закриване на трамвайното трасе до ж.к. Лозенец.

 width=

Трамвайните трасета са необходимост на фона на над 20 км закрити трасета през последните години

Спаси София организира протест и подписка за запазването му и получихме обещанието на г-жа Фандъкова, че ще уважи исканията ни. Въпреки това, за нас беше важно не просто да спрем реализацията на поредния скъп и неефективен проект, а да намерим приложими, финансово изгодни и приоритизиращи градския транспорт решения, балансиращи нуждите и интересите на всички софиянци, включително на живеещите в района.

Трамвай по Патриарха – логичното решение!

След затварянето на бул. Витоша и превръщането му в пешеходна зона, беше прекъснат най-основният и важен трамваен коридор на София, свързващ северните и южните части на града. За съжаление, никой не помисли за адекватно заместващо трасе и от тогава Общината предприе редица урбанистични компромиси със сериозни и дългосрочни последствия като едноколовозно трасе по втората най-натоварена трамвайна линия в София (през 2014г. линия №7 е превозвала средно по 36 000 пътници на ден). Това доведе до изчакване между трамваите, сериозна загуба на време и почти ежедневни инциденти, често с дерайлиране. Поради малките отстояния от сградите, временното трасе създаде и неудобства за живущите в района. Да се намери оптимално решение в централната градска част и при толкова различни интереси не е никак лесна задача.

No photo description available.

Въпреки това, след задълбочен анализ достигнахме до логичния извод – алтернатива на всички досегашни осакатяващи мобилността на София решения, е построяването на трамвайно трасе по бул. Патриарх Евтимий. Погрижихме се освен да обосновем транспортно подобна идея, така и да отделим необходимото внимание към всички живущи в района, за които добрата градска среда, безопасните и широки тротоари и безшумните трамваи са от значение.

Нашето предложение включва ново двуколовозно трамвайно трасе по бул. Патриарх Евтимий (между бул. Витоша и пл. Петте кьошета), запазвайки двуколовозното трасе в тунела под НДК, без нужда от тежки строително-ремонтни дейности за милиони. Подобен “байпас” с дължина от 700 метра изцяло решава проблема с едноколовозните трасета и недоволните живущи, и дава истинско предимство на екологичния и ефективен градски транспорт изразяващо се в по-висока скорост, повече пътници, повече директни връзки и по-добра пешеходна достъпност до спирките.

 width=

Илюстрация: Цвети Стойчева

Булевардите – достатъчно широки за всички

Булевардите Патриарх Евтимий и Витоша, са достатъчно широки – съответно 18 и 19 метра. По тях може да премине не само двуколовозно трамвайно трасе, но и да се оставят достатъчен брой ленти за нормално движение на трафика и да се осигурят паркоместа за живущите наблизо. Габаритът на бул. Патриарх Евтимий позволява гъвкавост в проектирането: в крайната дясна лента, може да бъде обособена двупосочна вело алея и лента за успоредно паркиране, трета лента за движение на автомобили или лента за косо парикиране, ако се прецени, че има нужда от повече паркоместа. Това решение разбира се, трябва да бъде взето от експертите в Столичната община, в зависимост от приоритетите и визията за бъдещето на София. По бул. Витоша в момента няма натоварено движение и ценната му площ се пилее за прекомерно широки ленти за движение и паркиране “за малко” на два реда.

 width=

бул. Патриарх Евтимий е достатъчно широк за всички

Най-важният извод е, че място има за всичко и за всички, но не се използва ефективно, а автомобилите са във фокуса на това за какво е предназначено то.

Възможностите за габарит на бул. Патриарх Евтимий са практически неограничени

Интермодален терминал НДК – шанс, който не бива да бъде изпускан

Множество изследвания показват, че добрите връзки между отделните видове транспорт са сред най-важните фактори, привличащи пътниците. Прекачванията, когато се налагат, задължително трябва да са бързи, достъпни и удобни. Шансът за изграждане на интермодален терминал, комбиниращ общата касова зала на две линии на метрото, две трамвайни и пет тролейбусни линии в самото сърце на столицата не бива да бъде пропускан от зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев, ако наистина цели да повиши дела на пътниците, ползващи екологичния транспорт.

Директна връзка с метрото и пешеходната Витоша

От всички възможни варианти, трамваят по бул. Патриарх Евтимий дава директна и бърза връзка (под 1 минута и под 40 метра) между трамвайни линии №1 и 7 с трансферната за М2 и М3 станция на метрото, но и с началото на най-популярната за разходки част на София – централната пешеходна зона. Бъдещото й разширяване и връщането на повече улици и пространства на пешеходците означава, че идеалният център на София ще стане все по-недостъпен за автомобилите, но все по-търсена дестинация за хората. Затова максималното навлизане на скоростни и екологични транспортни трасета в центъра ще компенсира и поправи липсващите връзки за повече софиянци.

 width=

Пешеходният достъп до М2 и М3 с трамвайно трасе по бул. Патриарх Евтимий е повече от задоволителен (голямата карта показва пешеходния достъп между трамвай и метро без трамвайно трасе по Патриарха, а малката карта – ако трамваят мине по Патриарха)

От друга страна, всички останали решения, предлагани от Столичната община отдалечават трамваите от центъра и удължават времето за трансфер с метрото и пешеходната зона. Утвърждаването на подобна организация на движението означава, че тези проблеми и занапред ще затормозяват ежедневието на десетки хиляди софиянци: това ли е устойчиво решение за един град, деклариращ себе си като умен и зелен?

Трамваите – без шум и вибрации

През последните десетилетия Столичната община упорито отказваше да изпълни трамвайно трасе, което да е качествено и в съответствие с модерните строителни методи. Този инат поддържа жив опасния и неверен стереотип, че трамваите са шумни и смущаващи спокойствието натрапници. Истината е, че те неведнъж са се доказвали като най-икономичната, ефективна и екологична форма на наземен градски транспорт и никак не е случайност, че от 2000 г. насам 111 града по света са построили изцяло нови трамвайни системи.

 width=

Модерните трамвайни трасета се строят така, че да не шумят и да не причиняват вибрации в околните сгради

Въпреки липсата на желание, през 2017г. Столичната община най-накрая изпълни първия ремонт на трамвайно трасе по модерна технология и с доказани шумо- и виброизолации. Резултатът е тихо и гладко трасе, което няма да “шуми” и “тресе” на никого. Разбирайки важността на комфорта и спокойствието за хората, които живеят близо до трасето, предлагаме то да се изпълни с най-модерните и доказали се в практиката технологии като например SDS – Sound Damping System (система за поглъщане на шума). Когато става въпрос за толкова къси участъци, цената на шумопоглъщащите системи няма да оскъпи строителството повече от онези, вече приложени от Столичната община на бул. Овча купел.

За живущите – удобства и нововъведения

Обособяването на трамвайни или велосипедни ленти само в единия край на улиците не е прецедент в София: подобни съществуват безпроблемно от години по ул. Ген. Жеков и бул. Ломско шосе в Надежда. Само през тази година, Общината построи две нови велосипедни отсечки по сходните с бул. Патриарх Евтимий, централни булеварди Дондуков и Прага.

Именно заради това, в предложението ни отделяме особено внимание на комфорта на живущите и безопасността на всички преминаващи в района. Предвиждаме специална хоризонтална и вертикална маркировка, обозначаваща пресичането на трамвайното трасе, както и улесняваща влизането и излизането от преките.

Паркоместа по бул. Патриарх Евтимий, които ще бъдат премахнати за сметка на трамвая, могат да се компенсират със запазването на успоредно паркиране по булеварда и с ново косо – по съседния бул. Витоша. За осигуряване на безопасно и безконфликтно разтоварване на доставки или зареждане на магазини директно на южния тротоар на бул. Патриарх Евтимий предлагаме специални резервирани места за товарно-разтоварителни дейности. С тях и най-отдалечените входове ще са на максимум 50 метра от най-близкото място за разтоварване. Това разстояние няма да е проблем, с нови равни тротоари.

 width=

Кръстовищата на бул. Патриарх Евтимий и ул. Княз Борис I и ул. Цар Асен могат да са място, където се срещат и обслужват нуждите на всички: независимо от трамвая

А какво предлага Общината?

Няколкото разработени от общината проекти споделят помежду си много слабости и не решават нито текущите проблеми на жителите в района, нито и на стотиците хиляди, които преминават през него всеки ден. Въпреки че всички общински варианти предвиждат продължителни, сложни и скъпи реконструкции в центъра на София, те не решават проблема с едноколовозните трасета, нито и увеличават скоростта на градския транспорт; не подобряват пешеходната достъпност и не допринасят за интермодалност. А ако сравняваме какво отстояние се предвижда от трамвайното трасе до сградите, предложеното от нас е най-отдалечено.

  • Вариант Първи: предвижда сложно и скъпо стесняване на входа на тунела под НДК и изцяло премахва трамвайното трасе към ж.к. Лозенец, в директен разрез с обещанията дадени от Фандъкова и говоренето за зелен град.
  • Вариант Втори: и той предвижда стесняване на входа на тунела под НДК и прави от едно едноколовозно трасе – две. Този вариант трайно ще влоши и ограничи трамвайното обслужване за цяла южна София.
  • Вариант Трети: предвижда нов тунел към бул. Витоша, изграждане на подземна трамвайна спирка под пл. Баба Неделя и цялостна реорганизация на пешеходния подлез, правейки го труднодостъпен за хората и на практика недостъпен за хора с увреждания. Този вариант би ни струвал над 20 млн. лв. и вещае спиране на трамваите до ж.к. Иван Вазов и по бул. България поне за година.
  • Вариант Електротранспорт: предлага входът на тунела под НДК да стане само с една лента за движение, а еднопосочно движещите се тролеи да споделят лента с двупосочно движещи се трамваи, създавайки безкрайни задръствания и проблеми за целия градски електротранспорт.

Предложението ни за трамвай по бул. Патриарх Евтимий може да не е перфектно, но то дава решения за всички проблеми, обръща внимание на всички заинтересовани страни, съобразява се със съвременните тенденции за градоустройство и мобилност и създава най-малко неудобства при реализацията си. Това е решението, което е драстично по-добро от всички останали предложения, не само защото е до 10 пъти по-евтино, но и далеч по-лесно за изграждане. При реализацията на подобни мащабни проекти, касаещи целия град, е трудно да се намери стопроцентово съгласие и винаги ще има недоволни, но устойчивото бъдеще на целия град не бива да бъде заложник на страхове и предразсъдъци. Длъжни сме да искаме най-доброто за София, а не онова което ще срещне най-малко съпротивление.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.