Време е за реформа на паркирането в София – 5 важни подобрения, които предлагаме

Проект - 18/06/2020

Категория: Паркиране

Време е за реформа на паркирането в София – 5 важни подобрения, които предлагаме

Тази година предстои ново разширение на Зелената зона в София – този път в кварталите Яворов и Иван Вазов. Вече се провеждат и обсъждания с гражданите на Изгрев, Изток, Гео Милев и Редута. Едва ли това ще бъде последното разширение на зоните за платено паркиране – в Стрелбище, Сердика, Банишора и Хиподрума са разделени и през следващите години платеното паркиране може да стане факт и там. Политиката за мобилността на Столичната община не трябва да се ограничава само до въвеждане на минимален ред в паркирането, срещу заплащането на такса или механично разрастване на зоните.


Този път разширяването на платеното паркиране трябва да бъде съпроводено със сериозно преосмисляне на политиката по паркирането и мобилността. Такова не е правено от въвеждането му преди 10 години и за да може София да се развива като модерна и европейска столица, е наложително да се направят редица подобрения. Трябва да се постигне баланс между интересите на живущите и приходящите автомобили, да се намалят местата, които безконтролно се отдават в режим Служебен абонамент, да се намери решение за зареждането на търговските обекти, а работното време на зоните да бъде съобразено с фактическите нужди и натоварването. Ето малка част от конкретните ни предложения, които официално внесохме в Столичния общински съвет:

Ограничаване на броя места за Служебен абонамент

Вероятно мнозина не си дават сметка, че огромна част от местата за паркиране, особено в Синя зона, са заети от служебни абонаменти и служебни места на институциите. Още по-малко известен факт е, че общинските и държавните институции получават огромен брой от тези места напълно безплатно. На всичко отгоре, Столичната община по никакъв начин не ограничава броя паркоместа, които всяка институция може да поиска. Така на практика се получава, че една общинска или държавна институция може да ползва практически неограничен брой места за паркиране в центъра на София, за повечето от които изобщо не заплаща.

Най-фрапиращ е случаят с подзона 5 на Синя зона – пространството около храм-паметника Св. Ал. Невски и северно от бул. Цар Освободител. Там над 82% от всичките налични места за паркиране са в режим служебен абонамент. Това означава, че от общо 421 места, само 73 могат да бъдат ползвани от живущите и гражданите, а останалите 348 са резервирани като служебен абонамент. Повечето от тях са на институции, които даже не плащат за тази привилегия на Столичната община. Подобни дисбаланси има и във всички останали подзони на Синя зона, както и в някои от Зелена зона. 

За да се ограничи узурпирането на публичните пространства и за да се стимулират алтернативните форми на придвижване, предлагаме броят места в режим Служебен абонамент за всяка сграда да бъде ограничен до 3. Това включва и най-големите към момента узурпатори на публичното пространство: Народното Събрание, Столичната община и министерствата. 

Вредната практика по превръщането на публичните пространства във ведомствени безплатни паркинги трябва да бъде преустановена. Намаляването на местата за институции ще осигури повече места за паркиране на живущите в центъра, а част от паркингите могат да бъдат изцяло премахнати, за да се осигурят нормални тротоари или уютни места за отдих. Въвеждането на ред в паркирането ще стимулира работещите в институциите да не използват личните си автомобили за пътувания от и до работа – нелогична практика имайки предвид, че всяка институция осигурява безплатни годишни карти за градския транспорт на служителите си. 

Сериозно ограничаване на безплатните места за институциите

Десетките министерства, агенции, комисии, дирекции, Столичната община и посолствата са превърнали пространствата около сградите си в безкрайни паркинги – по тротоарите, уличните платна, пред входовете им – навсякъде където са пожелали. 

В момента всяка държавна и общинска организация може да получи напълно безплатно 3 паркоместа. Но дори с безплатните места често се злоупотребява чрез използване на юридически похвати за заобикаляне на въведения лимит. Затова, в допълнение към ограниченията за “Служебен абонамент”, предлагаме намаляването на броя безплатни места за институции на едно. По този начин всяка институция ще може да си направи сметка от колко служебни места наистина има нужда и ще бъде стимулирана да ограничи до минимум нецелесъобразното ползването на оскъдното градско пространство в центъра. 

Нещо повече, за да се ограничи и контролира дисбалансът между местата за живущи и приходящи автомобили от една страна и броя места в режим “Служебен абонамент” от друга, предлагаме да бъде въведено ограничение. Броят на местата като служебен абонамент във всяка подзона да не може да надвишава 20% от общия брой места в подзоната. Така живущите в близост до институциите няма повече да бъдат ощетени и ще получат допълнителни места за паркиране, с което транспортната ситуация ще бъде подобрена.

Разширяване на Синя зона в центъра 

Синята зона е нелогична и не изпълнява целите си – тя свършва в самото сърце на столицата и обхваща само южната половина на идеалния център. Извън нея остават сградите на НДК, Министерския съвет, Централните хали, площади като Македония, Лъвов мост, Руски паметник и Възраждане, основни улици като Витоша, Опълченска, Княгиня Мария Луиза, Евлоги и Христо Георгиеви и много други. С нарастването на моторизацията в София, натискът от прииждащите автомобили в центъра става неконтролируем. По официални данни на ЦГМ, средната запълняемост на местата в Синя зона е между 95% и 98%, като запълняемостта в часовете между 11 и 16 е 100%. Това показва, че търсенето далеч надвишава предлагането и е ясен сигнал, че зоната трябва да се реорганизира

Същевременно, северните части на центъра имат нужда от ревитализация и стимул за да бъдат съживени. Това няма да се случи, ако той продължи да бъде заринат от коли, които искат да плащат по-малко, но все пак се намират в самия център и на пешеходно разстояние от най-значимите административни и търговски обекти в града. От друга страна, жителите на Оборище и в зоната между булевардите Васил Левски и Евлоги и Христо Георгиеви, засипват както Спаси София, така и Столичната община, със сигнали и искания за въвеждане на Синя зона в района с цел намаляване на прииждащите автомобили.

Основен аргумент за разширяването на Синята зона в рамките на целия център, обаче е градоустройствена. Историческия център е наводнен от автомобили, които нямат място там в такива количества. Това е най-красивата и представителна част на столицата и тя не е проектирана, нито трябва да изпълнява ролята на паркинг. 

Разширяването на Синя зона в рамките на Първия и частично до Втория градски ринг, ще постигне следните резултати: 

 • ще освободи центъра от хилядите приходящи автомобили; 
 • ще намали праховото и шумово замърсяване; 
 • ще стимулира придвижването с алтернативни форми като градски транспорт и велосипед;
 • ще даде възможност за балансирано развитие на северните и южните части на центъра; 
 • ще създаде условия за превръщането на част от улиците и площадчетата в красиви пешеходни зони; 
 • ще бъде стъпка към бъдещото въвеждане на нискоемисионна зона в центъра. 
 class=
 class=

Нека не забравяме и, че всички ние като данъкоплатци инвестирахме около един милиард лева в строителството на третата линия на метрото (М3), която ще бъде пусната тази година. С откриването ѝ в центъра ще бъдат добавени още три нови станции, с което общият брой станции в рамките на Първи градски ринг ще се увеличи от 6 на 9. Трите линии на метрото ще обслужват бързо и удобно големите софийски квартали, а трамвайните и тролейбусните линии допълват мрежата. С това ще бъде осигурена адекватна алтернатива на колите не само за онези, които пътуват към центъра, но и за живущите в него. Логично е да се очаква броят на автомобили да намалее, а използването им да се разреди. 

Актуализиране на работното време на Синя и Зелена зона 

Всички знаем, че когато работното време на Синя и Зелена зона приключи, настъпва повсеместен хаос – заради липсата на контрол водачите не спазват правилата и паркират навсякъде, а приходящите автомобили се увеличават значително. Това създава големи проблеми в центъра, където множеството публични пространства, заведения и културни мероприятия постоянно привличат хора, особено през уикендите, когато Синя зона работи със съкратено работно време, а Зелената зона не работи изобщо.

 class=

Хаосът става нетърпим в неделните и празнични дни, когато целият център е заринат с автомобили. Това предизвиква голям дискомфорт на живущите, които продължително обикалят в опит да намерят свободно място за паркиране. Безконтролното паркиране пречи и на пешеходците като ги принуждава да се движат по пътното платно и създава предпоставки за инциденти.  

За да решим тези проблеми, но и с цел центърът да стане по-човечен и приятен за живущите, предлагаме работното време на Синя зона да бъде удължено: в делнични дни и събота до 20:30 ч., а в неделя между 10 и 18 ч. С тази промяна целим чувствително намаляване на натиска от автомобили и осигуряването на нормални условия за живущите, включително и през уикендите, когато центърът е пълен с приходящи граждани. 

С аналогични проблеми се сблъскват и живущите в Зелена зона, особено онези, които се намират в близост до парковете и стадионите. Липсата на зона за платено паркиране превръща улиците на Лозенец в хаотичен паркинг всяка събота и неделя, а скоро, с разширяването на Зелената зона в Иван Вазов и Яворов, проблемът ще бъде преместен и там. Затова предлагаме Зелената зона да работи и в събота, между 10 и 18 ч.

 class=

Места за зареждане и места за слизане на пътници (K+R) 

Огромен проблем на движението в София е липсата на специални места, които да улесняват определени нормални градски дейности. Всички знаем как зареждащи магазините и заведенията автомобили и камиони силно затрудняват движението като паркират директно на пътните платна, в рамките на спирките, по тротоарите или малкото налични велоалеи. Проблемите са особено тежки в зоните с концентрация на търговски обекти като пазари и около основните търговски и пешеходни зони. 

Затова сме предвидили специални места за зареждане, които да са разположени на места с висока концентрация на търговските обекти и то да се извършва без да се пречи на всички останали участници в движението. Такива места за зареждащи автомобили отдавна успешно се ползват в европейските градове и с поставянето им близо до кръстовищата, може сериозно да намали хаотичното спиране на аварийни светлини. Местата ще могат да се ползват с продължителност до 15 минути, което ще гарантира използването им по предназначение и от повече доставчици.

Друг известен проблем представлява слизането и качването на пътници около обществени обекти. Всички знаем какъв хаос настъпва около училищата и детските градини, около болници или метростанции. За да улесним движението, предвиждаме въвеждането на отделни места за слизане и качване на пътници с продължителност до 3 минути (K+R, Kiss and Ride). 

K+R места има в стотици европейски градове. Те са предназначени за краткотраен престой (не за паркиране) и се разполагат като бързооборотни места до обекти, генериращи значителен пътникопоток. Обособяването на такива места е изключително подходящо около транспортни възли, където част от пътуващите в автомобила сменят формата си на придвижване (жп гари, метростанции, големи възли на градския транспорт и тн.), както и при входовете на обществени обекти: болници, училища, детски градини. 

 class=

… и още десетки други подобрения

 • Цялостна дигитализация за улеснение на потребителите и по-ефективен контрол: хартиените винетки се сменят с електронни, а талоните се сменят с апликация.
 • Забраняват се каруците и превозните средства с животинска тяга в целия компактен град, ограничен от Северната скоростна тангента и Околовръстния път. 
 • Премахват се толерираните досега, но незаконни подвижни елементи за “запазване” на местата за паркиране, както и падащите оранжеви антипаркинг елементи, които унищожават тротоарите и са опасни за пешеходците. 
 • Въвежда се възможност за “Уикенд зона” валидна в почивните дни и подходяща за ограничаване на автомобилния хаос в природен парк Витоша или около Панчаревското езеро. 
 • Реорганизация и увеличение на подзоните в Синя зона за по-голяма гъвкавост при намирането на места за паркиране от страна на живущите.
 • Ограничава се правото на посолствата и дипломатическите мисии да паркират без ограничения в публичните пространства – местата се намаляват до 3. 
 • Повишава се прозрачността чрез публикуване на повече информация от интерес за гражданите на сайта на Столичната община. 
 • Намалява се броя необходими документи за кандидатстване за винетен стикер и се улеснява процедурата за хора в неравностойно положение. 
 • Повишават се глобите за подаване на измамна информация или неправомерно ползване на преференции при паркирането. 
 • Затяга се контролът и глобите върху всички, които некачествено възстановяват публичната инфраструктура на София след планови или аварийни ремонти.  

Промени, които улесняват живота 

Всички наши предложения за реформата на паркирането, улесняват функционирането на зоните и освобождават повече места за ползване. За първи път в България искаме да въведем и част от доказаните европейски практики, за да може да намалим хаоса по софийските улици и да улесним движението. Но официалното ни предложение съдържа и десетки други организационни промени, които допълнително ще подобрят функционирането на системата, ще намалят измамите и ще регулират разпределянето на градското пространство между всички ползватели.

Осъзнаваме и че разширяването на Синя и Зелена зона означава повече приходи за едно неработещо общинско дружество като ЦГМ, което е станало символ за корупция и некомпетентност. Но това не трябва да ни спира да започнем да провеждаме истинска политика по транспорта в София, както и да изискваме скоростно подобряване на инфраструктурата в града ни, независимо дали използваме автомобил, градски транспорт, велосипед или ходим пеша. А ние, както и досега, ще продължим да се борим за повече прозрачност и реални инвестиции в инфраструктурата от страна на ЦГМ. 

Убедени сме, че разширяването на Синята и Зелената зона, заедно с новото им работно време, и ограничаването на безконтролния служебен абонамент, ще допринесат за осезаемо намаляване на автомобилите в центъра. Защото историческия ни център заслужава да бъде по-чист,  красив и удобен – както за живущите, така и за посетителите му. 

Внесохме и план за изграждане на монтажни паркинги

Неразделна част от предложението ни за реформа на паркирането е изграждането на нови паркинги. Монтажните паркинги са лесни и бързи за реализация и в кратки срокове могат чувствително да подобрят паркирането в кварталите, особено в големите жилищни комплекси. В центъра пък трябва да бъдат изградени подземни многоетажни паркинги, които са по-скъпи и чието строителство ще продължи няколко години. 

Приходите от Синя и Зелена зона са достатъчни за строителството на няколко нови монтажни и етажни паркинги всяка година, както и да се обновяват паркингите в междублоковите пространства. Нашият екип вече идентифицира над 30 подходящи общински терени, на които бързо могат да бъдат построени паркинги. Надяваме се, че на г-жа Фандъкова и общинските съветници от управляващото мнозинство си дават сметка, че сегашното нищоправене няма да бъде толерирано нито от гражданите, нито от нас. Време е за действия, а не за поредни обещания за светлото бъдеще! 

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.