В Лозенец плащаме, за да печелят братя Диневи

Проект - 01/11/2019

В Лозенец плащаме, за да печелят братя Диневи

Бихте ли седнали, за да си починете на пейка, разположена между две натоварени пътна платна с павета? Между шума, задръстването и прахта на пл. Велчова завера? Едва ли желаещите ще са много, въпреки че вече могат да го направят на прясно ремонтирания площад срещу Семинарията. Доскоро неугледно, зеленото пространство, разделящо посоките на автомобилното движение, беше преобразено с алеи, пейки и осветление. На пръв поглед, в това няма нищо лошо – всяка инвестиция в подобряване на градската среда е добре дошла. Но нямаше как да не ни направи впечатление изборът на място, което да бъде реконструирано – точно срещу новострояща се луксозна сграда на братя Диневи, която самите те описват като “ексклузивна жилищна мултифункционална сграда без аналог в България”. Възможно ли е с обществени пари да се реконструира зелено пространство само, за да се вдигне цената и за да “разкраси” средата за бъдещите купувачи на апартаменти в частния имот? Точно това се опитахме да разберем.

Историята на обществената поръчка

В края на 2017 г. Район Лозенец стартира процедура за обществена поръчка за реконструкция и облагородяване на площад Велчова завера с прогнозна стойност от 195 000 лева с ДДС. В указания срок само една фирма подава оферта за ремонта. Съгласно Закона за обществените поръчки, обаче, наличието на един-единствен участник пречи на възлагането на поръчката. Затова срокът е удължен. Удобно и очаквано, появяват се два нови участника, които предлагат по-ниски цени, които по документи нямат нищо общо помежду си и привидно осигуряват конкуренция.

В крайна сметка, комисия, назначена от кмета на района Любомир Дреков, избира за победител първата фирма, Екобултек ООД, предложила цена от 194 373 лв. с ДДС – едва 626 лв. по-ниска от максимално допустимата – и срок за изпълнение от 55 календарни дни.

Протоколът от работата на комисията е изключително интересен. В него е посочено, че техническите предложения на новопоявилите се участници са “абсолютно неприемливи и не се отнасят до предмета на поръчката.” И двете отстранени фирми са посочили, че планират да изграждат временни пътища, а в помещенията (б.а. ??), които ще се ремонтират да “използват калорифери за изсушаване на направените мазилки, настилки, облицовки и боядисаните с латекс стени”. Факт е, че използването на “калорифери” за изсушаването на настилки, направени на открито, звучи абсурдно. Именно поради това, наличието на два от три участника, предлагащи подобно нелогично решение за изпълнение буди съмнение, че тези две фирми са подали скалъпени оферти за пълнеж, целящи добутването на поръчката до реално изпълнение от вече заявилия се единствен участник.

Кой плаща за ремонта?

От проектната документация, публикувана от Район Лозенец при обявяването на поръчката става ясно, че неизменна част от проекта за изграждане на новата сграда е и “облагородяване на пространствата в близост до луксозната многофунционална сграда и най-вече на занемарения площад в сърцето на столицата,”

 class=

Проектантът арх. Стефан Добрев пише, че “проектът и финансирането му са по инициатива на инвеститорите на луксозната многофункционална сграда Резиденция Лозенец (братя Диневи, б.а.)” и допълва, че всички решения ще бъдат съгласувани със Столичната община и дирекция “Зелена система”.

 class=

От написаното следва да направим обоснованото предположение, че инвеститорите в сградата са тези, които ще платят тези близо 200 000 лева, необходими за осъществяване на реконструкцията. За да направят това, обаче, дарението трябва да се осъществи по реда на специалната Наредба за реда за получаване и управление на дарения от Столичната община . В Наредбата ясно е разписано, че всички дарения над 100 000 лв. трябва да бъдат одобрени от Столичния общински съвет. Проверка на решенията на Общинския съвет показва обаче, че подобно решение не е взимано. В публичния регистър на даренията на Столичната община също липсват данни за дарение с подобни размери.

Нещо повече, изпратихме запитване по Закона за достъп до обществена информация до ръководството на Столичната община, с което поискахме информация дали такова дарение реално е получено. От администрацията на Фандъкова не посочиха да са получавали такова дарение, а Любомир Дреков, кмет на Район Лозенец, в пространен отговор ни уведоми, че подобно дарение не е получавано и от районната администрация.

 class=
Отговор по Закона за достъп до обществена информация, според който не са получавани дарения за ремонта на пл. Велчова завера

Плащаме ли всички, за да се вдигне цената на имота на Диневи?

От информацията, с която екипът ни се сдоби, става ясно, че вместо да получи дарение от частния инвеститор, Столичната община по негова инициатива и проект ремонтира пространствата около частната сграда с публични средства на данъкоплатците.

Ръководството на Столичната община и на Район Лозенец дължат отговори пред софиянци:

  • Как е избрано да бъде ремонтирано точно това пространство пред останалите потенциални възможности? Позволено ли е на един частен строител да диктува ремонтната програма на Общината? 
  • Защо Район Лозенец е избрал да ремонтира това мъртво пространство пред сградата на Диневи, вместо натоварените тротоари наоколо, които са в катастрофално състояние? 
  • Имало ли е предложение за дарение на средства за ремонта на пл. Велчова завера? Получени ли са реално тези средства? Кой е платил близо 200 000 лева за направения ремонт?
  • Честа практика ли е Столичната община да ремонтира пространства по заръка на частни инвеститори? 
  • Прави ли се всичко това за да се вдигне цената на имотите на братя Диневи? Кои, къде и колко пари са платили софиянци за тези удоволствия?

Община Лозенец и Столична община дължат и отговор, защо се финансират подобни проекти, при положение че на метри от тях състоянието на кварталната инфраструктура е повече от трагично. Това е видно и от галерията (01.11.2019).

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.