Шестицата е спасена – трамваят се връща в Лозенец

Проект - 12/08/2016

Шестицата е спасена – трамваят се връща в Лозенец

На срещата ни с кмета г-жа Йорданка Фандъкова тя обеща трасето на трамвая по бул. Черни връх да се сдобие с трамвайни ограничители като подготовка за връщането на трамвайна линия №6 до ж.к Лозенец. С това разразилата се в началото на годината дискусия за бъдещето на трасето приключи с победа на гражданското общество.

Спаси шестицата” беше мотото, с което в едни от най-студените дни през януари, нашият екип и инициативни жители на ж.к. Лозенец прекарахме часове наред в събиране на подписи и информиране на хората за готвеното закриване на трамвайното трасе в тунела на НДК.

Всичко започна с новината, че се обявява обществена поръчка, за да се осигури (автомобилен, разбира се) достъп до новата сграда на съда. Правителството бе осигурило 7 милиона лева за реконструкцията на входната рампа на тунела под НДК, предвиждаща трамвайното трасе да се закрие и мястото му в тунела да се заеме от автомобили.

През февруари пред постоянната комисия по транспорт към СОС и присъстващите на заседанието й медии показахме събраните хиляди подписи и обяснихме, че плановете на общината ще ощетят всички ползватели на градския транспорт в София; че през последните десет години загубихме твърде много трамвайни трасета, за да допуснем и това да потъне в разруха и че подобни решения са в пълно противоречие със заявките за провеждане на зелени и устойчиви политики.

Хилядите подписи в подписката на Спаси София нямаше да са факт, ако жителите на квартала не се бяха включили, ако не бяха казали на съседите си, ако сами не бяха събрали стотици подписи и ако не бяха защитили правото си на достъпен екологичен електротранспорт.

Изоставени трамвайни трасета в София

Тези трамвайни трасета не се запазиха

Преди броени седмици стана ясно, че целевата държавна помощ от 7 милиона е пренасочена към разширението на бул. Черни връх. С това Общината окончателно се отказа от проекта за реконструкция на тунела.

[fb_embed_post href=“https://www.facebook.com/spasisofia/photos/a.1546639878954021.1073741828.1525636387721037/1749147228703284/?type=3&theater/“ width=“auto“]

Какво ще се случи със спасения трамвай?

С връщането на спасения трамвай, ж.к. Лозенец отново ще има директна връзка с центъра на града и с метрото. Тепърва ще се решава дали и как ще се променя трасето на трамвайна линия №6, дали ще се намери устойчиво решение на изтъкнатия проблем с подвижния състав. От Спаси София предложихме реорганизация, която да позволи линията да се обслужва от къси трамваи, каквито сега обслужват линии като №10 и 18.

Предложение за реорганизация на трамвайна линия №6

Предложената от нас реорганизация на трамвайните линии

На проведената с г-жа Йорданка Фандъкова среща се договорихме да съдействаме с информация за предимствата и използваните технологии за изграждането на трамвайни ограничители, които да се поставят в отсечката на бул. Черни връх между бул. България и бул. Св. Наум. Общината е решена да използва трамвайното трасе към ж.к. Лозенец като пилотен проект за поетапно въвеждане на ограничители и по други отсечки, където има сериозен конфликт между трамваите и автомобилното движение. Това е резултат от упоритото налагане на темата от екипа на Спаси София, който непрекъснато и пред всеки важен фактор в Общината настояваше за въвеждането им.

Трамвайни ограничители по трамвайните трасета в Будапеща

Как изглеждат трамвайните ограничители в Будапеща

В София вече имаме опит с физически ограничители около трамвайни трасета – още преди години на ул. Алабин беше ограничено трамвайното трасе с пластмасови бариери като опит Общината да се пребори с непрекъснатите нарушения. Неотдавна трамвайното трасе в тунела към ж.к. Люлин също беше напълно ограничено с бетонни ограничители тип джърси. Ползите вече са усетени. Изводите вече са направени. Остава само Общината да е достатъчно смела да ги въведе и другаде.

Трамвайни ограничители на трамвайното трасе по ул. Алабин в София

Трамвайните ограничители на ул. Алабин
Източник: Google Street View

Преди възстановяването на трамвайното движение към ж.к. Лозенец, участъците от трасето в тунела под НДК и по бул. Арсеналски би било добре да бъдат ремонтирани и да се приведат в адекватен вид: само така трамваите ще могат да се движат с максимално висока скорост и по стегнати разписания, скъсяващи времето за пътуване между басейна Спартак и центъра на града. Така ползите от въвеждането на ограничителите ще са още по-осезаеми за пътниците. А трасето по бул. Арсеналски е прекрасна възможност да се сдобием с още едно зелено трасе, хармонично съжителстващо с парка.

Какъв потенциал има трамвайното трасе до ж.к. Лозенец?

Какъв е потенциалът пред трасето към ж.к. Лозенец

Това разбира се е само половината от работата. Докато не видим трамваите отново на Спартак, всичко казано е само добро намерение. И преди сме виждали как работещи другаде практики се прилагат недообмислено, прибързано и половинчато, което неизбежно води до тяхното изоставяне с оправданието: “Местните условия не позволяват”. Видяхме как това се случи с нощния транспорт. Ще направим каквото зависи от нас с трамвайните ограничители да не се случи същото:

  • ще участваме активно в предварителната подготовка, за да гарантираме, че се избират модел, оформление и качество на трамвайните ограничители, които да са адекватни за софийските условия;
  • ще настояваме за стриктен качествен контрол и строителен надзор при монтажа на трамвайните ограничители;
  • ще настояваме за адекватно изследване на ефекта от трамвайните ограничители, което да се отрази на разписанието на трамвайна линия №6.

Това е само началото…

Въпрос на време е Столичната община да приеме, че натоварените трамвайни трасета са приоритет пред автомобилите. Въпрос на време е и да стане ясно на всички фактори, че имаме нужда от смели политики за пълна промяна в качеството на градския транспорт и неговата инфраструктура. Не би било възможно да кандидатстваме за Зелена европейска столица, ако не наблегнем на автономността му.

Пътят пред нас е отворен. Общината започна да реагира положително на възможностите. След години нежелание да се търсят смели решения, сега виждаме лъч надежда. Дали досегашната пасивност беше провокирана от страх от промяната? Кой знае. Достатъчно е само веднъж да бъде убедена, че е способна да свърши нещо добре и София ще тръгне в правилната посока.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.