Предвиденият ремонт на пл. Св. Ал. Невски няма да реши нито един проблем

Проект - 03/06/2020

Категория: Град за хората

Предвиденият ремонт на пл. Св. Ал. Невски няма да реши нито един проблем

В многократно изстрадалата от лошото управление столица, рядко можем да намерим толкова вреден за града проект като този, който Общината предлага за ремонт на най-знаковото и емблематично място в цяла София. Погромът по Графа ще ни се стори като генерална репетиция и детска игра спрямо това, което Столичната община възнамерява да направи около храм-паметника Св. Александър Невски, на площад Народно събрание и по улиците Оборище и Париж.

Вместо качествена промяна на градската среда, категорично подобряване на условията за пешеходците около сградите-символи на София и държавността, както и решаване на редица тежки градски проблеми в пространствата, единственото, което ни се предлага е профанизиране на духа на столицата и преповтаряне на съществуващото нефункционално положение. И всичко това за 17 млн. лв., проектирано от небезизвестният арх. Пантелеев, отговорен и за проекта на Графа. В резултат на това, въпреки че ще бъде похарчена огромна сума пари, тази най-емблематична част на София няма да получи така необходимата промяна и подобрения, като всички сегашни проблеми и недъзи ще бъдат преповторени, а възможността за качествена градска среда ще бъде загубена за десетки години напред. 

Затова нашият екип и независимият общински съветник Борис Бонев изпратихме категоричното ни становище за прекратяване на този проект и провеждане на нов международен конкурс за решаване на проблемите на цялото пространство.  Каним ви да се запознаете и с нашите аргументи за това по-долу. 

Проект за милиони, който не решава никакви проблеми 

Основният проблем в представения проект, е че той не решава никакви текущи проблеми в зоната, а просто преповтаря съществуващото положение. Това е абсолютно неприемливо, когато става въпрос за дългоочакван проект, който ще погълне огромен финансов ресурс и ще затрудни преминаването в района за дълъг период от време. Дали причината за това е липса на визия в ръководството на Столичната община веднъж завинаги да реши проблемите и качествено да подобри градската среда или капацитета на избрания проектант, не е от съществено значение. Това, което е важно е, че София ще пропусне възможността да получи качествен, комфортен, красив и представителен център за десетилетия напред. Ето само малка част от буквално десетките съществени проблеми, които представеният проект не решава:

Паркинги вместо площади, пешеходците да се оправят 

Съществен недостатък на представения проект е фактът, че допуска продължаване на съжителството между автомобили, пешеходци и най-емблематичните сгради на София. Остават стотици места за паркиране около катедралния храм Св. Александър Невски, с което се блокира и загрозява гледката към него. Очевидно да си символ на София, а и на България не е достатъчно, за да бъдеш освободен от автомобилната хватка. Така желанието на софиянци и гости на града ни да се наслаждават на прекрасната архитектура ще бъде помрачено. 

Запазва се и “депутатският паркинг” около Народното събрание, както и безразборното паркиране в няколко реда по площад Народно събрание. Това е крайно нелогично, особено имайки предвид предстоящото преместване на Събранието в сградата на Ларгото. Няма и никакво физическо отделяне на зоната за движение и паркиране на колите от зоната за пешеходците и се разчита само на маркировка. Поради липсата на контрол, правилата масово ще се нарушават и отново ще има хаотично паркирани автомобили навсякъде. Погледнете сегашния паркинг, извадете 17 млн. лв. за ремонта и отново ще получите същото. Това не трябва да се допуска. 

Нещо повече, широки улици с отдавна загубена транспортна значимост като Оборище и 15-ти ноември се запазват с огромни платна за движение. Източната част на ул. Оборище, която на практика ще обслужва само паркоместата по площад Св. Ал. Невски, се запазва с три ленти в посока, за сметка на тесни тротоари и липса на каквито и да е мерки за привличане и задържане на хората в пространството. По източната част на улицата, която ще бъде затворена за автомобили, тротоарите и “пътното платно” ще бъдат на различни нива, което изкуствено разделя пространството за пешеходците и гарантира, че огромната ѝ площ ще остане мъртва и неизползвана, подобно на пространството пред Съдебната палата. Ул. 15-ти ноември запазва огромният габарит за автомобили, но с проектът не се разширяват или подобряват тесните и неприятни тротоари при БАН и Народното събрание. 

Абсолютно нищо не се променя и на пл. Народно събрание. Сегашното безразборно паркиране се запазва напълно, остават и общо четирите ленти за движение на автомобили в рамките на площада. Проектантът по никакъв начин не се опитва да намали площите за автомобили и не дава решения нито за подобряване на тротоарите, нито за съдържанието и визията на площада. Няма никакъв опит пространството да се преосмисли, да се решат стари проблеми и да се представят подобрения. Даже кашпите, поставени около паметника на Цар Освободител, които са само временна мярка за регулиране на паркирането, остават, а липсата на какъвто и да е тротоар по бул. Цар Освободител изобщо не се третира – сякаш е нормално пешеходците да вървят по пътното платно без никаква защита по толкова натоварен булевард. 

Визия, “вдъхновена от Оксфорд”, нямаща нищо общо със София 

В обяснителната записка четем, че “дизайнът стълбовете и осветителните тела е подчертано „исторически“ като за целта е използван пример от Оксфорд.”

 class=

По-голямо незачитане на традициите на нашия град и липсата на какъвто и да е опит на проектанта да направи връзката между стара и модерна София, едва ли можем да си представим. Столицата ни все още има прекрасни старинни лампи и градска мебел, които трябва да послужат като основа за разработка на автентични осветителни тела и стълбове, към които да се съобрази и дизайнът на всички останали елементи от градското обзавеждане. Пренасянето на лампи от други градове и държави е доказано глупаво решение, което води до обезличаване на София и безвъзвратна загуба на автентичния ѝ старинен вид. Нещо повече, проектът не предвижда елементи за масови събития, както фермерски, коледни и други базари, фестивали, туристически център, места за продажба на напитки или други обекти, които обслужват и задържат потока от пешеходци и туристи в тази историческа зона. 

Огромни пусти площадни пространства, лишени от смисъл

Огромният площад около храм-паметника Св. Александър Невски е пълен с мъртви пространства без никаква функция. Грешката с площада при Ларгото отново се повтаря, но в значително по-голям мащаб. Задължително е да се предвидят допълнителни функции на това пространство, така че то да привлича и задържа хората и да бъде приятно място за разходка и отдих. Това може да се направи с минимални функционални намеси и да остане в рамките на историческата визия на тази част на София. Например, може да се обособят няколко места за продажба на вестници или напитки в типичния за София стил подобен на будката за вестници в Градската градина или заведението на пл. Райко Даскалов. 

 class=
Проектът не предвижда никакви функционални промени и подобрения, а запазва всички съществуващи проблеми.

Не се предвижда и изграждането на малък, но красив и функционален ТИЦ (туристически информационен център) на София в цялото мъртво пространство, при положение, че това е най-интересната и посещавана туристическа зона в София. Това говори много за нивото на проектиране и за липсата на какъвто е било анализ за нуждите на пространството. 

Тази глупост трябва незабавно да бъде спряна

Предвид всички гореизложени аргументи, считаме че проектът трябва да бъде прекратен или изцяло преработен. Би било проява на изключителна безотговорност към градската среда и устойчивото развитие на София ако се допусне усвояването на средства за преповтаряне на съществуващи проблеми. Предложеният проект с нищо не подобрява ситуацията за нито един участник в градската мобилност, не третира основни съществуващи конфликтни точки, допуска безцелно използване на публичното пространство, съобразява се със съществуващи недопустими намеси в градската среда, но най-важното е, че не създава смисъл и функция на тази знакова за София зона. 


В резултат, въпреки че ще бъдат похарчени милиони, тази най-емблематична част на София няма да получи така необходимата промяна и подобрения, като всички недъзи на отминалото градоустройство ще бъдат преповторени, а възможността за качествена градска среда ще бъде загубена за десетки години напред.

Прочетете цялото ни становище тук

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.