Предложението ни за по-бързо премахване на старите коли е прието

Проект - 08/01/2021

Категория: Паркиране

Предложението ни за по-бързо премахване на старите коли е прието

 ДОБРА НОВИНА! Предложението ни за съкращаване на сроковете за премахване на изоставените автомобили от улиците беше прието и вече официално е в сила.

Успяхме да постигнем над 4 пъти по-кратки срокове. Така, минималният възможен срок за премахване на старите коли от общинските и държавните площи вече е 6 месеца, вместо досегашните 27 месеца.

През м. септември 2020 г. екипът ни внесе детайлно мотивирано предложение до МОСВ, МВР и МТИТС с искане за промени в нормативната уредба, които ще позволят по-бързо премахване на изоставените автомобили от улиците на града. В продължение на няколко месеца водихме активна комуникация с трите ресорни министерства, както и с ИА „Автомобилна администрация“.

С Постановление № 420 на Министерски съвет от 31.12.2020 г. предложенията ни бяха приети и обнародвани на 08.01.2021 г.

С направените изменения на Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства, за излязло от употреба ще се счита всяко МПС, чийто технически преглед е изтекъл преди повече от 3 месеца, вместо досегашните 24 месеца.

Преди пристъпване към принудително премахване, изоставеният автомобил се стикира с предупреждение и собственикът му разполага с още 3 месеца, в които може да премахне автомобилът доброволно или да премине ГТП.

Промените се отнасят само за изоставени автомобили върху държавни и общински имоти – улици, тротоари, паркове, градинки и площадки.

Благодарим за бързата и отзивчива реакция на отговорните министри и техните екипи, с които през последните месеци водихме конструктивен и професионален диалог, лишен от излишна политическа демагогия.

Направените изменения разрешават дългогодишен проблем пред общинските власти, които често бяха изправени пред законова невъзможност да премахват видимо изоставени автомобили от публичните пространства в градовете. Промените ще позволят както на София, така и на общините в цялата страна да премахват много по-бързо изоставените автомобили, с които са заринати обществените площи – улици, тротоари, градинки и площадки. Така освен повече места за паркиране, ще осигурим и по-приветлива и уредена градска среда.

Призоваваме Йорданка Фандъкова, всички районни кметове и ЦГМ да създадат бърза реогранизация на утвърдените до момента процедури, за да бъде осигурено по-бързото и по-ефективно премахване на изоставените автомобили от публичните пространства на София.

ПРОМЕНИТЕ СА ФАКТ! Да се възползваме от тях!

На 18.01.2021 г. Борис Бонев внесе в Столичния общински съвет доклад за изменение на общинската наредба, с който предлагаме синхронизиране на общинския срок с новия, съкратен срок от националната наредба, улесняване на процедурата на районните администрации за премахване на ИУМПС, както и въвеждане на срок от 1 месец за реакция по сигнали на граждани за изоставени автомобили.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.