Предложение – как да отпушим трафика около Семинарията?

Проект - 18/10/2019

Предложение – как да отпушим трафика около Семинарията?

Една от най-невралгичните точки в цяла София са двете кръстовища около Семинарията – това на бул. Пейо Яворов и ул. Стоян Михайловски, както и между бул. Джеймс Баучер и бул. Св. Наум. Почти ежедневно се извиват километрични опашки, които блокират трафика от всички възможни посоки. Даже кръстовището на две нива не успя да реши проблема с придвижването в района, а непрекъснато разрастващият се квартал Витоша, разчитащ само на бул. Симеоновско шосе, допълнително утежнява ситуацията.

Тежките задръствания се отразяват изключително лошо на градския транспорт.

През района минават едни от най-натоварените автобусни линии – 88, 94 и 102, както и линия 67, които ежедневно превозват хиляди пътници.

Именно там се трупат и най-много закъснения, което прави обслужването бавно и нередовно. Това пък от своя страна кара хората да се качат на личните си автомобили и да участват във все по-големи задръствания. Така кръгът на неустойчивия, замърсен и задръстен град се затваря.

Решението – коридор за градския транспорт

 class=

Има начин бързо и евтино да се улесни трафикът и да се даде приоритет на градския транспорт. По протежението на бул. Стоян Михайловски и бул. Симеоновско шосе съществуват две ленти, които са предназначени за трамвайно трасе до Дървеница, което все още не е изградено. Това пространство в момента не се ползва – докато автобусите стоят задръстени между колите, двете ленти стоят празни встрани.

Нашето предложение е

трамвайното трасе да бъде асфалтирано и по него да минават автобусите по линии 67, 94 и 102.

Така ще се създаде обособена от трафика БУС лента от бул. Св. Наум чак до завоя на бул. Симеоновско шосе. С обща дължина от над 700 метра новата БУС лента значително ще ускори преминаването на автобусите през трите задръстени кръстовища и ще намали съществено закъсненията в участъка. Разбира се, заедно с асфалта трябва да бъдат положени и релси, за да не се налага разбиване на новия асфалт, когато бъде взето решението за удължаване на трамвая до Дървеница. При завоя на бул. Симеоновско шосе трябва да се постави светофар, който приоритетно пропуска автобусите в посока гара Пионер и спира движението само когато наближава автобус.

Повече място и по-малко коли

 class=
Уличен профил на ул. Стоян Михайловски, до оградата на Семинарията след пл. Велчова завера

Изнасянето на автобусите в обособено платно, което и в момента е налично, ще има двоен положителен ефект. От една страна ще премахне автобусите от автомобилните ленти и движението ще стане по-проходимо. От друга страна, БУС лентата ще ускори автобусите и ще ги направи независими от задръстванията. Това неминуемо ще ги направи по-привлекателни спрямо колите, което ще привлече нови пътници и ще намали броя коли на пътя.

 class=
Уличен профил на бул. Симеоновско шосе през Ловен парк

Подобрение без губещи

Тази организация ще подобри трафика за всички участници в движението. Автобусите ще подминават задръстването в обособен коридор, а за колите ще има повече място. Обособеният коридор вече съществува и е необходимо просто да бъде асфалтиран, за да може да се ползва. Затова отправяме това мотивирано предложение още сега за разглеждане в Столичната община, където от Дирекция „Транспорт“ да направят проект. Ние, както и досега, ще помагаме в процеса. Ангажираме се още през ноември, общинските съветници на Спаси София да внесат официално това предложение за разглеждане от новия общински съвет на София.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.