Предлагаме удобни и модерни спирки по трамвайното трасе на бул. Цар Борис III

Проект - 18/06/2021

Предлагаме удобни и модерни спирки по трамвайното трасе на бул. Цар Борис III
Проблемите, които адресираме:
  • Съществуващите спирки са малки, неудобни и не осигуряват безопасно място за изчакване на пътниците
  • Катастрофи и инциденти с автомобили близо до спиркови острови по високоскоростни булеварди често застрашават пътниците
  • Липсва модулност на проектите за спирковите навеси, който да позволява един и същ типов проект да се прилага на всички спирки, независимо от размера и натовареността им

Ремонтът по бул. „Цар Борис III“ тече, но за огромно учудване и съжаление той не предвижда поставянето на адекватни спиркови навеси на всички спирки. Трамвай №5 е най-натоварената линия в София, която ежедневно се ползва от над 50 000 пътници, без да включваме пътуващите с трамваи 4 и 11.

 class=
Идеен проект на Спаси София за удобна трамвайна спирка

Затова нашият екип разработи идейна концепция за нови спирки, които са:

  • Удобни за пътниците – те са с дълги и широки навеси, които предпазват хората от дъжд или пек. Навесът покрива почти цялата дължина на трамвая и гарантира на пътниците, че ще останат сухи независимо от коя врата се качват или слизат.
  • С модерна визия – спирката има автомат за билети и няколко пейки, вградено осветление и ясна информация за пътниците.
  • Безопасни – спирките откъм пътното платно имат малка бетонова стена, която предпазва чакащите в случай на катастрофа с автомобил. Стената има и друга функция – на нея са поставени пейките, както и конструкцията на навеса, така че да се спести максимално пространство.
 class=
Широки перони, удобни и функционални пейки, равна настилка – елементите на спирка, гарантиращи комфорт

Категорични сме, че след ремонт за над 40 млн. лв. условията за пътниците трябва да са значително по-добри от сегашните. Непрактичните спирки, построени по бул. „България“, също не трябва да се повтарят тук. Ще изпратим идейния си проект до зам.-кмета инж. Джоргов, който отговаря за проекта. Комфортът и безопасността на пътниците са изключително важни за нас и затова ще настояваме спирките по трасето да бъдат променени, за да са като тези, които виждаме в другите европейски градове!

 class=
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.