Патриарха се променя – първият европейски булевард в София

Проект - 22/05/2020

Патриарха се променя –  първият европейски булевард в София

С огромно удоволствие и оптимизъм искаме да споделим с вас, че София е на път да получи своя първи преобразен европейски булевард. Бул. „Патриарх Евтимий“ ще се промени, а с това и района около него. Но този път няма да има паркоместа с размер за цял автобус, а място за всички. Независимо дали пътувате с автомобил, градски транспорт, велосипед или се движите пеша – за всички ще има значителни подобрения. 

Знаем, че промените в един участък, неминуемо се отразяват и в околните улици. Затова сме помислили и за тях – булевардите „Витоша“ и „Фритьоф Нансен“, както и ул. „Г. С. Раковски“ също ще претърпят промени, за да може целият район да функционира като взаимосвързана и работеща транспортна мрежа.

В София има място за всички. Затова по 18 метра широкото пътно платно по бул. „Патриарх Евтимий“, между Попа и Петте кьошета, предстои да бъдат изградени нова велоалея, БУС лента и безопасни пешеходни пресичания. За първи път в София ще се направят и т. нар. виенски спирки, които подобряват комфорта на пътниците и намаляват конфликтите с велосипедите. По бул. „Витоша“ се предвижда освобождаване на тротоара покрай парка на НДК чрез сваляне на велоалеята по пътното платно. Така конфликтите между пешеходци и велосипеди по тесният и натоварен тротоар ще станат минало. Паркирането пък от успоредно ще стане косо, с което броят на местата се увеличава с над 40%. Ул. „Проф. Фритьоф Нансен“ става двупосочен с цел оптимизиране на тролейбусна линия 7 и равномерно разпределяне на трафика в района, при запазване на съществуващите места за паркиране.

Но промяната е твърде значима и интересна, за да бъде описана в няколко изречения. Нека да видим защо сегашният вид на централните булеварди далеч не е оптимален и да обясним какви подобрения очакват всички, които се придвижват в района.

Една дългоочаквана промяна

Проблемите с движението в тази част на центъра са многобройни и се натрупваха с годините. Спомнете си за битката ни за за спасяване на трамвай 6 до Лозенец. Недалновидното и прибързано ликвидиране на трасето доведе до серия проблеми, без да реши нито един съществуващ. Лозенец вече няма бърз и директен транспорт до Петте кьошета, но едноколовозното трасе по бул. „Ген. Скобелев“ все още е там, без изгледи да бъде премахнато в следващите години. Общината обеща тролейбусът по ул. „Проф. Фритьоф Нансен“ да замести тази връзка, но и това не се случи – изгради се скъпа инфраструктура, която не се ползва, а тролейбусите обикалят през Сточна гара, носейки загуби от 170 000 лв. на година за градския транспорт. 

Спомнете си и недоумението ни, когато бул. „Патриарх Евтимий“ осъмна с огромните места за паркиране, достатъчни за автобуси и камиони. Недоумение, защото това беше прекрасен пример как Столичната община пропилява ценното място в центъра, за да осигури само една нужда – на паркираните автомобили. Тези снимки ясно показаха колко неефективно е разпределено пространството по централните софийски булеварди. Доказаха, че те всъщност са достатъчно широки и могат да обслужват всички, независимо какъв начин за придвижване са избрали.

 class=
След премахването на огражденията за строителството на метрото, булевардът осъмна с паркоместа като за тирове и автобуси

Още през 2018 г., преди очакваното премахване на стесненията заради метрото, заедно с други граждански организации и експерти, участвахме в работна група в Столичната община, за да потърсим разумно решение за централните софийски булеварди. Тогава зам.-кмет беше Евгени Крусев, а обещанието – че ремонтът на Патриарха ще се случи още през лятото на същата година. Експертите се обединихме около необходимостта бул. „Патриарх Евтимий“ и околните булеварди да бъдат преосмислени, така че да осигуряват безопасно и удобно движение за всички ползватели на софийските улици, вместо 90% от уличното пространство да бъде запазено за колите. Вложихме много усилия и време, но нищо не се случи…

Затова веднага след изборите, още преди назначаването на новия зам.-кмет по транспорта, поискахме преразглеждане на проекта и залагане на модерните градоустройствени принципи, които години наред се прилагат в европейските градове. Водени от убеждението, че бул. „Патриарх Евтимий“ може и трябва да бъде булевард за всички, преразгледахме стария проект и дадохме нови решения. С идването на новия зам.-кмет, Кристиан Кръстев, започна нов процес на преговори, анализи, търсене на най-разумните и логични решения и няколко препроектирания. След няколко месеца, стигнахме до варианта, който сега с удоволствие представяме пред вас.

Подобрения за всички, независимо как се придвижвате

Основната идея и водеща мотивация в този продължил две години процес на проектиране и преговори, бе да убедим Общината, че софийските улици са достатъчно широки и трябва просто да бъдат преосмислени, за да са еднакво удобни за всички. Затова нека да погледнем какви подобрения очакват основните ползватели на пътната инфраструктура по булевардите „Патриарх Евтимий“, „Витоша“ и „Фритьоф Нансен“.

Какво ще се случи на бул. Патриарх Евтимий!

Пешеходците получават безопасна среда:
свободни тротоари за пешеходци: тротоарите покрай парка на НДК се освобождават само за пешеходци, тъй като велоалеите се преместват на пътното платно. Така се слага край на конфликтите и опасните ситуации между пешеходци и велосипеди. 
‍♀подобрен достъп и две нови пешеходни пътеки. Слизането в подлез, за да пресечете бул. „Витоша“ ще бъде сменено с нова пешеходна пътека при бул. „Ген. Скобелев“. Нова пешеходна пътека ще има и на кръстовището на бул. „Витоша“ и ул. „Верила“, с което паркът на НДК ще стане по-достъпен.
пешеходните пътеки ще бъдат обезопасени със специални ограничители, които не позволяват да се паркира преди и след тях. С това видимостта и пътната безопасност значително се подобряват.
огромните защриховки с пътна маркировка по ъглите на кръстовищата, които никой не спазва, се заменят с физически елементи.
Голямото мъртво пространство пред Френската гимназия се преобразува в остров, на който могат да бъдат поставени кашпи с цветя и озеленяване.

Велосипедисти получават свързана мрежа:
свързана велосипедна мрежа в центъра и връзка с шест съществуващи велоалеи – по бул. „Цар Борис III“, бул. „Прага“, бул. „Витоша“, ул. „Проф. Фритьоф Нансен“, ул. „Г. С. Раковски“ и ул. Граф Игнатиев;
✅ основна връзка не само с множеството обекти покрай булеварда, но и безопасен коридор за преминаване през центъра;
комфорт: двете еднопосочни велосипедни алеи ще бъдат широки и комфортни за каране, с удобни пресичания на кръстовищата във всички посоки;
безопасност: за първи път в София, в зоните на спирките велосипедните алеи ще бъдат повдигнати, избягвайки конфликта с пътниците на градския транспорт;
‍♂без конфликти с пешеходците: съществуващите алеи по тротоарите около парка на НДК се свалят на пътното платно, освобождавайки тротоарите само за пешеходци;
интермодалност: удобна връзка за достигане с велосипед до три метростанции.

 class=
Велоалеята по бул. Патриарх Евтимий свързва в мрежа 6 други велоалеи.

Пътуващите с градския се придвижват по-бързо: 

Обособена БУС лента за по-бързо движение на шестте тролейбусни линии. 
⏰С 50% по-бързо преминаване между Попа и Петте кьошета. Вместо сегашните 6, разстоянието ще се изминава за 4 минути.
Възстановява се директната връзка с тролейбус 7 между Лозенец и Петте кьошета. Намаляват се времето за пътуване и интервалите за движение.
Подобрена интермодалност: с пускане на третата линия на метрото, удобните прекачвания ще бъдат още по-важни и използвани;
Виенски спирки: за първи път в София ще имаме повдигнати и сигнализирани велоалеи в зоните на спирките, за да се избегнат конфликти с велосипедистите.

 class=
Виенска спирка в Прага.

Подобрения и в уличните профили 

Пътното платно по бул. „Патриарх Евтимий“ между Попа и Петте кьошета ще се промени, така че по него да се движат не само коли, но и велосипеди и градски транспорт. Броят на активните ленти се запазва, а паркирането се връща както преди изграждането на метрото – само от едната страна. Обособена ще бъде нова БУС лента в целия участък, както и две еднопосочни велосипедни алеи. Това ще гарантира максимално добри връзки с околната територия и удобни пресичания на кръстовищата. Новата БУС лента ще е логично продължение на вече съществуващата по бул. „Васил Левски“, а новата велоалея пък ще свърже в обща мрежа шест съществуващи отсечки. 

 class=
Разрез на новото разпределение на пространството по бул. Патриарх Евтимий

Бул. „Витоша“ при парка на НДК също така ще претърпи положителни промени. За да се увеличат паркоместата в района, паркирането ще стане косо. С това техният брой в участъка ще бъде увеличен с над 40%, но поради малкото трафик, това няма да се отрази върху пропускливостта на булеварда. Велосипедната алея покрай парка на НДК, която в момента е разположена върху един от най-натоварените с пешеходни тротоари в целия град ще бъде преместена на пътното платно. Освен свободни тротоари, пешеходците получават и две нови пешеходни пътеки за по-добър достъп между квартала и парка. Подлезът при спирка Баба Неделя вече няма да бъде единствената възможност да се пресече бул. „Витоша“, а на всички нови пешеходни пътеки ще бъдат поставени и специални колчета, които възпрепятстват паркирането върху и около местата за преминаване на пешеходците.

 class=
Разрез на новото разпределение на пространството по бул. Витоша

Ул. „Проф. Фритьоф Нансен“ става двупосочен, с което движението на тролейбусите се връща в оптималния си режим: подобряват връзките с градския транспорт в тази част на центъра, намалява се времето за пътуване и се спестяват разходи за излишен пробег от около 170 000 лв. годишно. За удобство на живущите се запазват местата за косо паркиране, но тяхната посока ще бъде обърната. Автомобилното движение в района също така получава повече възможности, тъй като трафикът ще бъде разпределен между няколко успоредни улици. В момента този трафик върви по малките и тесни улици като „Любен Каравелов“ и „Г. С. Раковски“, а далеч по-широкият ул. „Проф. Фритьоф Нансен“, част от първостепенната улична мрежа на столицата, се ползва далеч под капацитета си. 

 class=
Разрез на новото разпределение на пространството по ул. Проф. Фритьоф Нансен

Първият европейски булевард в София

Смело твърдим, че това е първият европейски булевард в нашата столица, който дава възможност на всички участници в движението да се придвижват удобно и безопасно. За първи път всички участници в движението се поставят на равни начала като им се осигурява необходимото пространство за комфортно придвижване. Искаме да забравим за работата на парче, при която не се мисли как промените в една отсечка се отразяват на околните зони. Затова в рамките на този мащабен проект предложихме и се преборихме за подобрения и по още три основни булеварда. Всички те са преосмислени, така че да се получи добра свързаност за всички участници в движението, в цялата южна част на центъра.

За първи път в София ще имаме модерни транспортни и градоустройствени решения, които правят улиците по-безопасни. Ще бъдат изградени т.н. виенски спирки, нови пешеходните пътеки и обезопасяване със специални физически елементи, които препятстват паркирането и осигуряват видимост. 

Вярваме, че трансформацията да бъде приета от гражданите като неизбежна крачка към една по-добра и европейска София. София в която ще се придвижваме по-бързо, екологично и безопасно. София, която дава добри алтернативи да се придвижваме със средства, различни от автомобила. София, в която градските пространства ще бъдат за хората, не за машините. София, в която средата ще бъде безопасна и спокойна. Уверени сме, че това ще е само първата крачка към постигането на истински зелен #ГрадЗаХората!

Не на последно място, искаме да кажем огромно БЛАГОДАРЯ на хората от администрацията на Столичната община, които работиха неуморно този проект да се случи. Това са проектантите от общинското дружество Софияпроект, чиито труд за съжаление остава недооценен, макар и да е ключов за средата в която живеем. Благодарим и на експертите в транспортните дирекции, с които часове наред, работихме заедно, за да стигнем до най-добрите възможни решения. Няма никаква причина да не кажем благодаря и на кмета, Йорданка Фандъкова, и зам.-кмета по транспорта, Кристиан Кръстев, които се съгласиха да работим в името на по-добра София. Сигурно е, че ще продължим да имаме различния с тях по много теми и ще продължим да ги критикуваме, но човешко и спортсменско е да признаем, че по този проект работихме заедно и сме на едно мнение.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.