Наръчник на активния гражданин

Проект - 27/04/2017

Наръчник на активния гражданин

Постоянно показваме плачевното състояние на града ни – разпадащи се улици, разнебитени тротоари, некачествени ремонти, неефективен градски транспорт, най-мръсен въздух в европейска столица. Отговорност за обръщането на тези тенденции имат две страни – граждани и институции. Нито местните власти могат да се справят с тези проблеми без помощта на живущите в столицата, нито ние, гражданите, можем сами да се справим без да има работещи община, инспекторат, районни администрации, полиция. Изключително важно е всички да сме активни, будни, действащи, сигнализиращи за всякакви нередности и изискващи даден проблем да се реши докрай и то с дългосрочен ефект. Институциите пък от друга страна следва да са отворени към гражданите, да ги чуват, да подхождат към проблемите бързо и ефективно и да се стараят да предлагат устойчиви решения, които да не позволяват проблемът да се появява отново и отново. Единствено със съвместни действия можем да подобрим състоянието на града ни бързо и устойчиво във времето.

Всеки месец получаваме от вас над 200 сигнала, идеи и предложения, често илюстрирани със снимков или видео материал. Не е рядкост дори да ни объркат за институция и да настояват да оправим пътната настилка в даден квартал или да ни държат отговорни за казус, за който е отговорна Столичната община. Затова винаги призоваваме хората, които ни сигнализират, да пускат проблемите и към т.нар. Контактен център на Столичната община – call.sofia.bg. Тази сравнително нова платформа действа учудващо добре и осъществява връзката между отделния гражданин и правилната институция, за да се реши сигналът или поне да се даде повече информация по казуса.

За да улесним всички вас и да ви дадем инструментариума, чрез който да бъдем активни и отговорни граждани, разработихме Наръчник на гражданина, който освен източник на информация има за цел и да повиши ефективността на местните институции.

За да илюстрираме как работи Наръчникът нека дадем следния пример – вие живеете в Люлин 5 и уличната лампа пред входа ви вече втори месец не работи и никой не я оправя. Ако никой не сигнализира съответните институции, то проблемът трудно ще се реши от само себе си. Затова най-лесният начин е да влезнете в сайта call.sofia.bg и да пуснете сигнал за неработещото осветление. От Контактния център ще потърсят кой отговаря за осветлението в Люлин, ще препратят натам сигнала, след което съответната фирма ще включи въпросната лампа в списъка си с обекти за ремонтиране. Всичко това ще трае няколко седмици. Далеч по-бързо и ефективно би било ако знаете към кого директно да се обърнете и какво точно да му кажете. А именно: виждате в долната таблица, че фирмата отговаряща за уличното осветление в Люлин е “Сиберия”, звъните на отговорника за района или на общия телефон и съобщавате за проблема, заедно с инвентарния номер, който се намира на всеки стълб за улично осветление. Така предоставяте точна информация на институцията/фирмата, която отговаря за дадения проблем. Освен че по този начин съкращавате времето за реакция, вие получавате и канал за комуникация, за да потърсите сметка, ако проблемът не се реши в разумни срокове.

 width=

Източник: CartoonStock

Друг проблем пред бързата реакция на институциите е, че гражданите невинаги знаят коя от тях е отговорна за даден сигнал. Така например за неправилно паркиране отговарят цели 4 институции и ако не се свържете с правилната, може да изгубите немалко време в търсене на компетентния орган. Затова Наръчникът е тук – за да ви ориентира и да ви помогне.

Разбира се, проектът е все още в процес на разработка. Ще сме ви благодарни, ако ни помогнете да го разширим, обогатим и актуализираме постоянно, за да може всеки един от жителите и гостите на София да има ясна и точна информация към кого да се обърнe, когато се сблъска с проблем в града ни. Защото само заедно – граждани и институции, ще можем да помогнем на столицата да стъпи на крака.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.