Метро до ИКЕА – 200 млн. подарък за молове и комплекси

Проект - 21/04/2021

Метро до ИКЕА – 200 млн. подарък за молове и комплекси

Отиващата си власт иска да нанесе последни непоправими вреди на София, да докара метрото до всеки мол и комплекс на един бивш президент и да дозастрои даже полите на Витоша. Само две седмици след изборите, известните лобисти от ГЕРБ отново се опитват да пробутат идеята си за изграждане на метро до мебелния магазин ИКЕА и Sofia Ring Mall за сметка на всички софиянци. Това се прави с една-единствена цел – за да може бивши президенти и бизнес партньори да дозастроят цялата Витошка яка и планината да стане абсолютно недостъпна за столичани

Метрото до ИКЕА има редица тежки проблеми – ще стимулира презастрояването на планината, връзката с частния Симеоновски лифт е мит, няма необходимият брой пътници, а една автобусна линия би била достатъчна да довозва хората до близката метростанция при Бизнес парка. Но въпреки тези очевидни негативи, Общината не се отказва от авантюрата, която ще ни струва около 200 млн. лв. При това докато София още не е решила тежки съществени проблеми с разбитите улици и тротоари, калните и занемарени междублокови пространства, липсата на детски градини и паркинги, канализация… Каним ви да разгледаме проблемите в дълбочина: 

ВРЕДНО ОТ ГРАДОУСТРОЙСТВЕНА ГЛЕДНА ТОЧКА – презастрояване на Витошката яка

Забиването на метрото в подножието на една от най-уникалните софийски дадености, планината Витоша, е катастрофална грешка с дългосрочни вредни последствия за града. Метрото в полите на планината ще засили и без друго безкрайните апетити на инвеститорите за строителството на огромни сгради там, където това най-малко трябва да се случва.

Именно наличието на метро, система с огромен транспортен капацитет, ще оправдае възможността за промяна на устройствените планове и застрояването на най-красивите кътчета от нашия град с големи и гъсто разположени комплекси.

Но животът в града е много повече от едно метро. Той предполага наличие на комунална (канализация, водопровод, улична мрежа…) и социална инфраструктура (детски градини, училища, паркове, болници…). Нищо от това не е налично в полите на Витоша, защото там никога не е било предвидено да има сгради, а поляни. Ето защо допускането на метрото в този район ще означава силно презастрояване и безвъзвратно унищожаване на един от символите на София. Вече станахме свидетели на изграждане на квартали-гета вследствие на строителство на метрото – както в Хладилника, така и в Овча купел, които започват да се презастрояват с бясни темпове. 

Убедени сме, че тази отсечка на метрото ще обслужва частните бизнес интереси на инвеститори и бивши политици, а не транспортните нужди на града. Големите инвеститори вече рекламират имотите си в този район като комплекси в близост до метростанция.

Наличието на метро в близост до Витошката яка ще спомогне и засили строителството точно там, където то не бива да бъде допуснато.

ВРЕДНО ОТ ТРАНСПОРТНА ГЛЕДНА ТОЧКА – няма достатъчно пътници 

Броят на жителите и работещите в тази квартали също не оправдава строителството на метро. По данни на самата Столична община, в района около ИКЕА живеят едва 1800 души, а работещите са 8000 – по-малко от редица периферни квартали като Княжево, Владая, Орландовци, Горубляне… до които никой и не помисля да строи метро. Всеки влак на метрото има капацитет от 1000 пътници, което означава, че този участък ще напълни по общо 10 влака на ден, при преминаващи около 200. Т.е. метрото в участъка ще се ползва на около 5% от възможния му капацитет, което ясно показва, че там метро нито е необходимо, нито оправдава инвестицията. 

Същевременно територията днес се обслужва само от три крайградски и една градска линия на наземния транспорт. Една от тях (122) работи само в празничните дни, а другата (70) има общо пет курса в делнични дни. Необяснимо е защо територия, за която е преценено, че няма достатъчно пътници и за редовен автобус, изведнъж има толкова голяма необходимост от метро. И това няма да се промени, дори ако броят на жителите на района нарасне с още 5200 души, както предвиждат проучванията на Общината. 

Нещо повече, между метростанция „Бизнес парк“, ИКЕА и Sofiа Ring Mall вече е изградена пътна артерия с огромен транспортен капацитет. Десетте ленти на Софийския околовръстен път са гарант, че довозваща автобусна линия, свързваща двете територии ще се движи бързо и без да попада в задръствания, почти достигайки средната скорост на метрото. Въвеждането и експлоатирането на автобусна линия е многократно по-евтино от изграждане на метро, което ще плащаме всички ние. Считаме, че строителство на метро линия, успоредна на тази десетлентова артерия с безконфликтно движение, е нелогично и ненужно харчене на стотици милиони левове. 

❎Не на метрото до всеки мол! Днес на комисията по транспорт на Общинския съвет бе приета точка за бъдещо разширяване на…

Posted by Спаси София on Wednesday, 29 April 2020

ВРЪЗКАТА С ПЛАНИНАТА – Лифтът е фарс, върху който Общината няма контрол 

Най-честият аргумент в полза на метрото до подножието на Витоша, който Общината изтъква, е бленуваната връзка със Симеоновския лифт. Тук обаче проблемите са повече от един: 

  1. Лифтът е частен, а метростанцията се намира на около 1 км от него. За да бъде осъществена връзката помежду им, лифтът трябва да бъде удължен, включително и през частни терени, мола и паркинги. 
  2. Общината няма никакъв контрол върху Витоша ски и действията и решенията на частното дружество. Нещо повече, от години виждаме как кметът Фандъкова и дружеството публично се карат, даже и съдят, заради отказа на Витоша ски да изгради нов Княжески лифт. Напълно неясно е как Общината смята, че Симеоновският лифт ще бъде удължен до метростанцията! 
  3. Даже и да се случи невъзможното, и Симеоновският лифт да бъде удължен и преизграден, той няма да бъде използван от повече от 5000 човека на ден. Това отново е далеч по-малко от превозния капацитет на метрото и тези пътници спокойно могат да бъдат обслужвани с автобуси. 

ВРЕДНО ОТ ФИНАНСОВА ГЛЕДНА ТОЧКА – имаме далеч по-важни проблеми за решаване

Строителството на тези две станции на метрото ще изисква около 200 млн. лв., за да обслужи едва няколко хиляди пътника на ден (при това само в случай, че буквално всеки жител на зоната го ползва!). Освен това, обаче, са нужни и средства за експлоатация, което ще ни струва по около 5 млн. лв. на година по текущи цени. 
Това са огромни средства, с които София не разполага. С пускането на М3 всички основни направления ще бъдат обслужени с метро и всяко ново продължение, особено в периферията, ще носи все по-малко ползи.

Глупаво е до безкрай да се инвестират почти всички налични средства само в метрото, докато градът ни продължава да е осеян с разпадащи се тротоари и улици, занемарени междублокови пространства, липсват паркинги и детски градини, а редица квартали от десетилетия се борят за канализация!

Парите на софиянци трябва да се инвестират там, където ще донесат носят максимални ползи за максимален брой данъкоплатци, а не за задоволяване на нуждите на частни затворени комплекси, молове и техните лобита!

 class=

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.