Как да решим проблема със Софийските тротоари?

Проект - 05/01/2018

Категория: Град за хората

Как да решим проблема със Софийските тротоари?

Представете си, че живеете в град без тротоари. Независимо дали сте млад или стар, трудно или лесноподвижен, вашият градски живот щеше да представлява постоянна борба за движение и пространство. Дори елементарни дейности като отиване до магазина или кратка разходка щяха да са истинско предизвикателство и заради това – симпатиите ви към града едва ли щяха да са особено големи. Е, няма да се наложи много-много да си представяте хипотетична ситуация, защото действителността ни е такава – тук и сега. Състоянието на тротоарите в София е под всякаква критика.

 width=

В много уж елитни квартали, като Лозенец и Манастирски ливади, тротоарите изглеждат така…

Дори по основни булеварди или централни улици възможността да се предвижиш пеша удобно и безопасно са силно ограничени. Печално известни са “плюещите плочки”, милионите криви шахти и различните препятствия на всяка крачка, макар че често дори те са за предпочитане пред алтернативата да няма тротоар изобщо – практика, често срещана особено в крайни квартали или нови, уж елитни такива. В резултат на тази апокалиптична действителност, хиляди хора стават заложници в собствените си домове, а много други се нараняват при падане заради счупени/стърчащи плочки или други неравности по повърхността на тротоарите.

За съжаление, управляващите Столичната община трудно ще осъзнаят сериозността и критичността на проблема, тъй като мерцедесите на НСО или личните им автомобили не се движат по тротоарите…или пък се… A и в крайна сметка отделяните около 0,1% от бюджета на София за ремонт на тротоари едва ли са сред приоритети им, за да се впечатлят или засрамят от вида им в столицата на държавата, текущо председателстваща Съвета на ЕС (б.а. нямаше как да не споменем този факт).

 width=

Така погледнат, бюджетът за ремонт на тротоари изглежда плашещо недостатъчен.

Защо добрите тротоари са важни

Винаги полагаме усилия не само аргументирано да критикуваме, но и да предлагаме информация и решения за справяне с проблемите. И този път ще се опитаме да обясним защо добрите тротоари са толкова важни за това София да бъде безопасен, устойчив и желан за живот град. От десетилетия различни научни изследвания доказват пряката зависимост между пешеходната достъпност (walkability) и ползите за здравето и икономиката. Очевиден факт е, че добрите тротоари стимулират движението пеша, с което вероятността повече хора да изпълнят дневните здравословни препоръки за физическа активност нараства. С това, общото физическо здраве на гражданите се подобрява и се намалява риска от затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане, болести на сърцето и др.

 width=

Добри тротоари, са тротоарите, по който можеш и искаш да вървиш.
Източник: Arbor Day Foundation

Освен здравословни, ползите от добрите тротоари са и икономически – те подобряват достъпа до малкия и среден бизнес, разположен по улиците, с което и тяхната дейност. Така например е логично да сте по-предразположени към повече и спонтанни покупки ако бавно и спокойно вървите по тротоара, отколкото ако сте в автомобил или си гледате в краката, за да не се спънете. Също така зоните с добра пешеходна достъпност стимулират по-високи цени на имотите при продажба и отдаване под наем, от което печелят собствениците на тези имоти. Допълнителни ползи, които добрите тротоари носят е, че намаляват криминалните прояви, заради увеличения пешеходен трафик – “повече очи на улицата” е теория, доказана в различни изследвания и обстойно анализирана от пионери в градското планиране с мисъл за хората като Джейн Джейкъбс (The Death and Life of Great American Cities – 1961) и Ян Геел (Cities for People – 2010). Добрите тротоари също така спомагат за развитието на усещане за общност на живущите и допринасят за намаляване на трафика и замърсяването, тъй като се превръщат в приятна и предпочитана алтернатива на кратките пътувания с автомобил.

Затова предлагаме специална програма за ударен ремонт на тротоарите в София

От години Спаси София ежедневно получава множество сигнали за плачевното състояние на тротоарите, както в центъра, така и във всички квартали на града. За софиянци непроходимостта на тротоарите е огромен проблем, а всеки в ролята си на данъкоплатец се пита защо Столичната община нехае за разрешаването му, въпреки широкия набор от инвестиционни инструменти, с които разполага?

Ролята на администрацията е да отговаря на обществените очаквания за подобрение на живота на столичани. А те, чрез своите данъци, финансирайки дейността ѝ, имат право да участват в разпределението на тези средства.

Екипът ни предлага да се отдели много повече внимание и средства в бюджета за 2018г. за ремонт на тротоари – около 25 млн. лв. или над 14 пъти увеличение, сравнено с отделяното в момента. Тези пари ще бъдат разпределени за всеки от 24-те столични района в зависимост от нуждите им, но за всеки ще има не по-малко от 500 хил. лв. За да се обоснове разпределението, предлагаме Столичната голяма община да възложи  на районите кметове в рамките на 3 месеца да изготвят подробна карта на състоянието на тротоарите на територията на подопечните им райони. След това парите ще бъдат разпределяни приоритетно за тротоарите в най-лошо състояние и тези, както и за тези с интензивен пешеходен трафик, осигуряващи безопасни и непрекъснати пешеходни маршрути на територията на района – водещите към метростанции, спирки на градския транспорт, пазари и т.н. След изготвянето на тези карти, районите кметове следва да проведат обществени обсъждания, по време на които данните допълнително да се актуализират заедно с гражданите.
Сроковете са напълно достатъчно, с началото на строителния сезон през лятото да започнат и ударните ремонти на тротоари. Според изчисленията ни, тези средства са достатъчни за цялостен ремонт на около 9524 м тротоарна инфраструктура в район, при средна широчина на тротоара от 3 м., или 228км. тротоари годишно за територията на целия град. И всичко това за едва 1,6% от общия бюджет на града.

Стъпка Категория Описание Количество
1 1 кв. м. тротоар Материали, доставка и редене 35 лв.
1 Средна широчина на тротоара 3 м 105 лв./линеен метър
1 За всеки район по средно 1 млн. лв. 1 000 000/105 лв. 9523 м
Резултат: по 9,5 км нови тротоари във всеки район годишно

 

С обща дължина на уличната мрежа на София от около 3400 км, подобна, а и по-амбициозна програма би могла да гарантира пълно обновление на тротоарните настилки за малко над 20 години. В тази сметка обаче не се включват пешеходните връзки, намиращи се извън улиците: пътеките през междублоковите пространства, парковите алеи и много други. Затова необходимата първа стъпка е най-накрая общината да припознае тротоарното пространство като свой приоритет и амбициозно да се захване с ремонтирането и изграждането му.

 width=

Пешеходно пространство до Народния театър – обърнато в паркинг, изглеждащо сякаш бомбардировките са приключили вчера

Гранит за централните пешеходни пространства

За да се подобри естетическото и физическо качеството на градската среда, предлагаме на общината да задели средства и за ремонтиране на тротоарните пространства по централните улици или натоварените пешеходни пространства в София с гранит. Този материал е малко по-скъп от унипаветата – 45 лв. на кв.м, но гарантира значително подобрени експлоатационни параметри. Ако в бюджета за 2018г. се заложат и средства достатъчни за приоритетен ремонт на тротоари с гранитна настилка на около 10 000 линейни метра тротоари (при средна широчина на тротоара от 3 метра), това ще коства допълнителни 1 350 000 лв. годишно.

Общо средства за приоритетен ремонт на тротоари годишно, за 2018г.

Категория Цена Резултат
За всеки район около 1 млн. лв. 9524 м
Всички райони 24 млн. лв. 228 576 м
За гранитна настилка 1,35 млн. лв. 10 000 м
Общо: 25,35 млн. лв. 238 576 м

Какво очакваме?

Екипът ни очаква Столичната община да подходи изключително сериозно към темата за опасните тротоари на София. Това е сюжет, който от години вълнува столичани не само заради естетически, но най-вече заради здравословни причини. На общественото обсъждане за бюджета за 2018г., организацията ни ще настоява категорично за реализиране на подобна програма. Ще очакваме също така представителите на общината най-сетне да осъзнаят необходимостта от осигуряване на нормални възможности за придвижване на най-уязвимите в градската среда – пешеходците и припомняме, че не всички са шофьори, но всички сме пешеходци.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.