Как да подобрим достъпността на Витоша без „Витоша ски“?

Проект - 16/01/2018

Как да подобрим достъпността на Витоша без „Витоша ски“?
Проблемите, които адресираме:
 • Подобряване достъпността на Витоша без автомобил
 • Създаване на пространства за социализация и събития в планината, които могат да се поддържат без намеси в природната част на парка
 • Ограничаване на автомобилния достъп без пълни забрани за навлизане с автомобил в територията на парка

Покрай драмата с Национален парк “Пирин”, темата за достъпността на Природен парк Витоша отново излезе на дневен ред за софиянци, които се сетиха, че и тук имаше един (всъщност- същия) монополист, който искаше да строи нови лифтове, да разширява ски зоната, да му се разрешава строителство и т.н. Всевъзможни общински съветници излязоха по медиите последните дни да се обясняват кой, кого, как и защо бил гласувал, но никой не каза какво може да се направи, за да се гарантира, че опашките пред лифтовете и задръстванията на Алеко и Златните мостове няма да се случват. Чухме много обвинения, но нито едно реалистично решение.

Да, “Витоша ски” и безпрецедентно некадърният приватизационен договор, с който Столичната община ѝ подари лифтовите съоръжения, е пречка. Планът за управление на парка, може и да създава ситуации в стил Параграф 22 по линията на строителството на нови съоръжения, но що се отнася конкретно до съществуващите такива е категоричен (стр. 206):

 width=

Нека сме наясно: ако наистина целим да поправим и да си върнем Витоша, планът за управлението ѝ трябва да позволява, както ремонт и подмяна на съществуващите съоръжения (лифтове, пътища, пътеки, велотрасета, хижи, хотели и т.н.), така и строителство на нови, стига да създаде достатъчно ясни и приемливи за всички страни критерии, за да се избегне презастрояването и съсипването на природата. Витоша не е обикновен градски парк все пак.

Но нека не навлизаме в такива подробности. Ето ги мерките:

Градски излетен транспорт и излетна транспортна политика

Навремето писахме за нуждата от възстановяване на автобусна линия 61. Въпреки че я предложихме на Столичната община, отговор още нямаме. За да достигне Витоша с градски транспорт днес, човек трябва да разчита на автобусните линии 63, 66, 93, 122, 123 и 163. Всички те се движат на територията на ПП Витоша само в почивни дни, защото очевидно според общинарите през делника туристи няма. Всички тези линии са с неадекватно разписание, а някои – и с неадекватен маршрут.

Мярка Обяснение Приоритет
1 Нова автобусна линия А61
 • Маршрут: НДК – Бояна – Златни мостове
 • Максимален интервал в делнични дни – 30 минути
 • Максимален интервал в почивни дни – 15 минути
1
2 Нова автобусна линия А62
 • След изпълнение на т. 19 и 20
 • Максимален интервал в делнични дни – 60 минути
 • Максимален интервал в почивни дни – 30 минути
1
3 Осигуряване на адекватен интервал на движение за А66
 • Максимален интервал в делнични дни – 30 минути
 • Максимален интервал в почивни дни – 15 минути
1
4 Осигуряване на адекватен интервал на движение за А122 и А123
 • Максимален интервал в делнични дни – 30 минути
 • Максимален интервал в почивни дни – 15 минути
1
5 Осигуряване на адекватен интервал на движение за А69 и А314 А314 освен, че е линия, свързваща София с Бистрица е и основа връзка на бизнес сградите южно от СОП с метрото. Интервалът в делнични дни трябва да се свали до максимум 10 минути или да се дублира с нова линия, осигуряваща връзка на бизнес сградите с МС Бизнес парк, а А314 до Бистрица да е на максимум 15 минути.В почивни дни интервалът може да е максимум 20 минути, като се обвърже с подстъпи към ПП Витоша от Бистрица.

А69 трябва да има интервал на движение равен за делник и празник – 20 минути с офсет спрямо 314, като така осигуряват интервал между Бистрица и София от 10 минути.

1
6 Вело-friendly автобуси Закупуване и монтаж на байк ракове за автобусите, предвидени за обслужване на излетни линии, водещи към веломаршрути в ПП Витоша. 1
7 Забрана за влизане в парка с лични автомобили в почивни дни Поставяне на бариера и осигуряване на охрана, осигуряваща пропускателния режим. 1
8 Въвеждане на платен достъп за автомобили на територията на ПП Витоша през делнични дни Използване на съществуващия софтуер за Синя и Зелена зона за заплащане на входа. Проверка се осъществява на бариерите от т. 7. 1

Отделно, нито един от излетните автобуси не е оборудван с ракове за превоз на велосипеди, което поставя мераклиите да карат “байк” в планината в неудобната ситуация да карат до Витоша през неадекватната градска велоинфраструктура или още по-иронично: да натоварят “байка” на колата и да я зарежат край пътя, докато “общуват с природата”.

Освен предложената транспортна схема, която Столичната община може да реализира още от утре, е нужно да се ограничи навлизането с лични автомобили в планината: те не само рушат остарялата пътна инфраструктура, образуват задръствания и опашки, пречат на градския транспорт, но и заради нуждата да бъдат паркирани някъде все повече и повече спомагат ерозията на свободните пространства около Алеко, Кулата и Златните мостове, превръщайки ги в нерегламентирани кални (или прашни) паркинги.

 width=

За достъпа на лични автомобили до ПП Витоша може да се въведе дневна такса за делничните дни от поне 20 лв/ден и пълна забрана за лични автомобили през почивните дни. За да следи за спазването на забраната, общината трябва само да осигури бариери и охрана на входните точки и да включи в съществуващата система за Синя и Зелена зона ПП Витоша.

Цената за платения достъп трябва да е достатъчно висока, за да убеди и най-закоравелите шофьори, искащи да видят София отвисоко да оставят колите си в града и да се качат на планината с градския транспорт. А ако ще искаме от хората да си плащат за вход, е редно да им осигурим и нормално паркиране. За целта е нужно да се построят паркинги на Алеко и Златните мостове върху съществуващите паркинг площи. Така ще има и очевиден “лимит” за пропуски за автомобилите: ако паркирането в ПП Витоша е забранено навсякъде, освен в паркингите, а те са с обща вместимост 200 автомобила, е ясно какво трябва да се каже на 201-вия автомобил, потеглил към бариерата.

 width=

Веднъж въведена подобна транспортна политика, трябва да е ясно, че ще се наложи да се закупят подходящи за сложния терен автобуси: дизелови със стандарт Евро 6, ръчни скорости, туристическо разположение на седалките и задължително – оборудвани с байк-ракове.

Витоша не е недостъпна, защото е висока, изолирана или необятна планина, а защото членовете на транспортната комисия в СОС, “експертите” в Центъра за градска мобилност и зам.-кмета по културата Тодор Чобанов са мързеливи.

Излетна инфраструктура във Витоша

Тук вече навлизаме в противоречивата част от предложенията ни. За тяхното изпълнение е нужно да се проектира и строи. Но не можем да направим Витоша приветлива, ако не подобряваме наличната инфраструктура.

Мярка Обяснение Приоритет
9 Изготвяне на работен проект за наблюдателна площадка на ТВ кула Копитото Архитектурен конкурс.Може да използва и съществуващата тераса на ТВ кула Копитото.

Концепция за крайна и проходни спирки на А62 с навес и чакалня.

2
10 Изготвяне на работен проект за реконструкция на пространството около хижа Алеко Архитектурен конкурс.Нормализиране на пространството, изчистване от паразитни застроявания, осигуряване на адекватни за целогодишно ползване подходи, пътеки и т.н.

Концепция за крайна спирка на А66 с навес и чакалня.

2
11 Изготвяне на работен проект за ремонт на Златните мостове Архитектурен конкурс.Нормализиране на пространството, изчистване от паразитни застроявания, осигуряване на адекватни за целогодишно ползване подходи, пътеки и т.н.

Концепция за крайна спирка на А61 с навес и чакалня.

2
12 Изготвяне на работен проект за ресторант в ТВ кула Копитото Архитектурен конкурс.Ревитализиране и обновяване на ТВ кула Копитото като място за панорамна гледка към София. 2

Ако искаме безопасен градски транспорт, трябва да ремонтираме пътя както до Алеко, така и до Копитото. Ако искаме хората да предпочитат градския транспорт, трябва да му построим нормални и топли спирки, в които туристите да могат да чакат целогодишно. Лятото 30 минути между автобусите не са проблем, но половин час през ноември е твърде дълго време за седене на едно място.

В пространствата около Алеко, Кулата и Златните мостове през годините са се наслоявали паразитни застройки или са изчезвали пейки, заслони, няма нормални пространства годни за целогодишна употреба. ПП Витоша няма “входове”, каквито имат всички градски паркове: местата, където се концентрират най-много хора трябва да бъдат подложени на архитектурен конкурс, целящ рехабилитацията им, изчистването и устройването им като нормални “входове” без да заприличат на казармен плац с разхвърляни снегоподдръжащи машини и будки за скара и бира навсякъде или кално кръстовище на черни пътища.

Мярка Обяснение Приоритет
13 Осигуряване на подвижен състав за линиите, обслужващи ПП Витоша Закупуване на минимум 20 дизелови автобуси ЕВРО 6 с ръчни скорости, с туристическо разположение на седалките и байк-ракове за пренос на велосипеди.Брандиране на автобусите. 3
14 Ремонт на пътя Дендрариума – Копитото Пълна рехабилитация на пътя. 3
15 Ремонт на пътя Драгалевци – Алеко Пълна рехабилитация на пътя. 3
16 Ремонт на площадките за почивка по ул. Беловодски път Изграждане на наблюдателни площадки, тоалетни. 3
17 Изграждане на паркинг до горна станция на Симеоновски лифт Върху съществуващ паркинг. 3
18 Изграждане на паркинг до хижа Златните мостове при разклона за хижа Елица Върху съществуващ паркинг. 3
19 Изпълнение на спечелил конкурс по т. 9 проект Изпълнение на заложената в проекта по т. 9 реконструкция на пространството. 3
20 Изпълнение на спечелил конкурс по т. 10 проект Изпълнение на заложената в проекта по т. 10 реконструкция на пространството. 3
21 Изпълнение на спечелил конкурс по т. 11 проект Изпълнение на заложената в проекта по т. 11 реконструкция на пространството. 3
22 Ревитализиране на ТВ кула Копитото Строително-монтажни работи. 3

Дори сега – през студените вечери, на горната станция на лифт Копитото ще намерите десетки хора, сгушили се и любуващи се на нощна София. Тези хора вече са там. Защо вместо да се направи нормална наблюдателна площадка на ТВ кулата ги оставяме да се трупат на скалите с риск за живота им? Защо да не я отворим за хората и да не направим ресторант в нея?

Не е трудно да се измислят предложения, признаваме. Но отсъствието на желание да се направи каквото и да е и да се сещаме, че проблем с достъпа до Витоша има само, когато Юлен ни ядосат или въжетата на Симеоновския лифт замръзнат, е недопустимо. Нали така, г-жо кмет?

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.