Намирайки се само на 10 км от София, всяка зима Витоша предоставя на софиянци уникалната възможност да се наслаждават на различни зимни спортове. Познатият ни ски и сноуборд център Алеко е най-старият в България, разполагащ с над 16 км писти с различни нива на трудност. Разположен в североизточния дял на планината е и центърът Конярника – Ветровала с писти, подходящи за обучение на начинаещи. За съжаление през годините повечето съоръжения в двата ски центъра са нефункциониращи, изоставени и разграбени, а лифтовете спират да функционират в периода 2009–2010 г. Концесионерът беше заявявал своята готовност да инвестира в модернизацията на всички собствени съоръжения, в случай че това не противоречи на действащото законодателство. По този начин прехвърли отговорността на държавата, изисквайки промени в Плана за управление на Парка и в Закона за горите. 

Нормативната рамка обаче позволява изграждането на нови съоръжения по вече съществуващите трасета и не изисква новопоставените лифтови стълбове да попадат точно в следите на старите. Следователно, 

саботажът на Витоша ски АД има за цел налагане на натиск над държавата за въвеждането на законови промени, улесняващи строежа в защитените територии и пренасочване на туристопотока към курорти като Банско. 

След анализ на законодателството и Плана за управление на Природния парк, става ясно, че модернизацията на планината е напълно възможна, без да бъде пожертвана природата. Ще задължим Витоша ски АД с всички законови механизми да поддържа качествено всички свои лифтови съоръжения в планината и да инвестира в подмяната и модернизацията им. 

В съвместна работа с експерти в областта на изграждането на ски зони и екологични организации 

ще  изготвим план за модернизацията на ски и сноуборд зона Алеко, като се определят най-подходящите за метеорологичните условия и най-щадящите природата лифтови съоръжения.

Ще се заемем с цялостна модернизация и на съществуващите съоръжения като влек Черни връх, който, макар и функциониращ, е най-старото съоръжение в планината. Ще обърнем специално внимание и на писта Конярника. В момента Върховният административен съд е разпоредил тримесечен срок на Витоша ски АД за възстановяване на лифт Конярника. Следим развитието на този казус и ще действаме съобразно предприетите действия (или липсата на такива) от страна на дружеството.

Освен възможностите за практикуване на зимни спортове обаче не трябва да забравяме, че на Витоша има условия и за планинско колоездене, планинско бягане, катерене и други видове спортни дейности. 

От Спаси София ще работим с доброволчески организации и байк сдружения за подобряването на инфраструктурата и изграждане на подходящи трасета за планинско колоездене, 

за да може този набиращ популярност у нас спорт да се практикува съгласно най-модерните изисквания. Ще работим и за велоалея до Златните мостове, за да могат колоездачите да имат обособено трасе и да са отделени от автомобилния трафик. Градският транспорт, в комбинация с нови модернизирани лифтове, от своя страна ще осигури максимално приятно изживяване за велосипедистите – жители и гости на града.

Спаси София ще подкрепя и провеждането на различни спортни активности на територията на Природен парк Витоша и ще помага за тяхното популяризиране и развитие. Един от начините ще бъде предоставяне на преференциален уикенд билет за граждани, които са притежатели на карти за градския транспорт.