Възможността за безплатен достъп до спортни съоръжения в близост до домовете на хората е ключова за изграждането на здрава и активна нация. Една от основните причини за повишена смъртност от сърдечно – съдови заболявания е заседналия начин на живот, който водим. Най-добрият начин да изкараме хората от това състояние е да създадем привлекателни условия за спорт пред очите и вратите им.

При цялостното обновяване на междублоковите пространства, заедно с подобряване на визията и удобството, като основна задача си поставяме подобряването на спортната инфраструктура. Чрез реорганизация и строга забрана за паркиране на непозволени за целта места, ще обособим терени за комбинирани спортни игрища. Ще обърнем внимание на площадки не само за фитнес, но и за колективните спортове като футбол, баскетбол, хандбал, федербал (бадминтон) и тенис. Ще подсигурим обособени алеи, където най-малките да се учат да карат велосипед, скейтборд и ролери, докато станат достатъчно опитни, за да използват специализираните площадки за по – големите. Активно ще използваме наличната информация в стратегическите програми на Столична община и заедно с кварталните общности ще идентифицираме съществуващи съоръжения, които имат нужда от обновяване, както и територии, в които изцяло липсват терени за спорт.

По предложение на кварталния ни екип в Слатина, от Спаси София, чрез общинския съветник Борис Бонев,

вече е внесено предложение за обновяване на спортни игрища в парк Гео Милев. Имаме разработен проект за обновяване на спортно съоръжение в ж.к. Красно село и работим по още 2 проекта в района.

Ще продължим активно да работим и да внасяме такива предложения и за всички останали квартали, защото големите панелни комплекси са осеяни с изоставени и неизползваеми игрища и съоръжения, построени по стари стандарти, с твърди настилки и без осветление.

Ще търсим осигуряването на терени за атрактивни съвременни спортове за децата и младежите като байк, скейт, ролери и тротинетки. Изградените до момента подобни съоръжения са недостатъчни и съсредоточени предимно в центъра на града, докато техните масови ползватели живеят в кварталите. Проектирането и изграждането на тези паркове ще бъде консултирано със специалисти в областта от съответните общности като Велоеволюция, Велораптор, София Skate City и други.

Няма да забравим и най-малките. Ще разработим още проекти, които да включват както съоръжения за най-малките, така и по-атрактивни за големите деца като въжени мостове, по-големи и бързи пързалки, малки катерачни стени и др. Чрез описаните мерки 

ще създадем равномерно разпределена и привлекателна спортна инфраструктура, с която ще привлечем все повече граждани към активния начин на живот в една безопасна и уредена градска среда.