След повече от десетилетие събиране на пари от Синя и Зелена зона, ЦГМ не построи нито един публичен подземен паркинг, като изключим буферните паркинги около някои метростанции. През годините моторизацията не спря да расте и зависимостта от личния автомобил придоби застрашаващи размери. Въпреки че историческият център не трябва да бъде място за тежък трафик, не можем да игнорираме проблема с недостига на паркоместа. Там, освен жилищни сгради, са концентрирани и офиси, институции и  различни търговски обекти и за много софиянци е по-бързо и удобно да ги достигнат с личния си автомобил.

Нашата цел е центърът на София да е достъпен за пешеходно движение, като преместим колкото се може повече от паркоместата в Синя зона в подземни паркинги.

Проектът ни включва пълна трансформация на пл. Възраждане в модерно градско пространство

Намаляването на броя автомобили в откритите пространства на центъра на града ни ще позволи повече пешеходни и безопасни пространства. Паркирането в центъра е основно по тесни улички и много рядко намираме свободно място “пред вратата”.  Частичното премахване на паркоместата по уличките около нов подземен паркинг ще ни позволи да осигурим достатъчен брой концентрирани паркоместа. Така ще постигнем по-широки тротоари, ще осигурим облагородена и достъпна пешеходна среда, която към настоящия момент липсва. Осигуряването на нови и изнесени от улиците паркоместа в центъра е наш приоритет от самото основаване на Спаси София.

Разрез на пл. Възраждане, показващ подземния паркинг с над 200 места

Многократно сме коментирали необходимостта и сме предлагали възможни места за построяването на нови подземни паркинги. Едно от най-подходящите е пл. Възраждане. Съществува възможност да разположим подземен паркинг под съществуващите зелени площи и под самия площад.

Има достатъчно място за паркинг с над 200 места на всяко ниво, а  когато той се построи на две нива ще осигури паркирането на над 500 броя автомобили.

В зависимост от задължителните за такъв голям проект геоложки и археологически проучвания имаме готовност да предложим идеен проект за  пълната реорганизация на пространството.

Пл. Възраждане е един от най-старите и емблематични софийски площади и най-голямото трамвайно обръщало в града. Разположен в близост до СДВР, Министерство на земеделието и НОИ, както и до Sofia Mall и новите високи сгради около пл. Македония, подземен паркинг под пл. Възраждане ще позволи изцяло да се реорганизира паркирането в района, преобразявайки целия площад. С неговото построяване не само ще се осигури комфорт на търсещите паркоместа в района, но и ще се освежи една позабравена част от градския център с голям потенциал.

Нашето предложение включва и промяна в организацията за движение, като асфалтираната част по бул. Ал. Стамболийски между двете паркови пространства се замени с пешеходна част, споделена с озеленено трамвайно трасе през парка и изнасянето на автомобилния трафик по периферията на площада. По този начин ще се намали интензивният трафик и ще се увеличат пешеходните зони през парка. Пешеходното пространство на пл. Възраждане ще използва идентично оформление като това на пл. Св. Неделя, за да може двата площада да оформят нова ос между двете значими пространства през бул. Ал. Стамболийски.