Градовете имат нужда от паркове и градини, но само създаването на зелени площи не е достатъчно. Достъпът до зелени пространства влияе положително върху здравето и щастието на човека. Искаме да подобрим възможностите хората да прекарват време в благоприятна, сигурна и уютна природна среда – за отдих, спорт, срещи и игра. За да бъде един парк функционален, той трябва да е създаден за хората: да е приветлив за всички, с добре поддържана и подходяща за средата си зелена система, да осигурява усещане за сигурност и да създава условия за всякакви дейности – детска игра, почивка, пикници, спортуване, колоездене, отмора сред природата и т.н. Парковете са и “белите дробове” на града – всяко дърво произвежда 117 кг кислород и филтрира килограми фини прахови частици годишно.

София е сравнително зелен град, но въпреки това два от основните ѝ парка – Въртопо и Източен, не са осъществени, а в други е била допусната реституция през годините, заради която части от тях са застроени, а други са поставени под този риск. Искаме София да реализира амбицията си от 30-те години на миналия век да е град-градина, в който всички зелени площи да са функционални, добре поддържани и достъпни. Планът ни за София е всички софиянци да живеят близо до парк или квартална зелена градина.

За да го постигнем, ще работим по реализирането на основните градски паркове, както и ще наблегнем на качествено паркоустройство на съществуващите.

В кварталите ще разработим и обособим повече зелени кътчета за отдих. Необходими са и връзки между парковете с пешеходни и вело маршрути. Ще ги осигурим под формата на линейни паркове, „зелени коридори“ или качествени и широки тротоари.