Копитото и Телевизионната кула 

Едно от знаковите места на Витоша е именно местността Копитото и Телевизионната кула. Със своите 1345 метра надморска височина, това е едно от най-емблематични места не само в планината, но и в околностите на столицата, откъдето човек може да се любува на София, Софийското поле и склоновете на Стара планина и Люлин планина. За района обаче не се полагат никакви грижи през последните десетилетия и желанието на човек да се наслади на гледката над града представлява предизвикателство, което крие истински опасности.

Ще положим необходимите усилия местността да бъде облагородена като активна туристическа дестинация, каквато заслужава да бъде, бидейки своеобразна корона, извисяваща се над града. 

За целта ще бъде изградена панорамна наблюдателна площадка с целогодишен режим на работа и свободен достъп, която ще бъде адаптирана както за летния, така и за зимния сезон. 

Площадката ще предостави спиращи дъха гледки над града и околностите с интерактивни информационни табели, които ще запознават всеки посетител с важни и любопитни факти. Образът на емблематичната Телевизионна кула ще бъде завършен, като тя ще е разноцветно осветена по цялата си дължина, а през определени часове през тъмната част от денонощието целият град ще става свидетел на светлинно шоу, което ще радва очите на столичани.

Ще създадем мултифункционнална зона за дейности като спорт, хранене, развлечение и организирани събития. Копитото ще бъде включено като спирка в специален атракционен маршрут, който ще се обслужва от туристически оператори. Ще бъде обособена нова зона за паркиране, а с възстановяването на Княжевския лифт местността ще придобие изцяло завършен вид. 

Хижа Алеко и местността Златните мостове

Специално внимание ще бъде адресирано на поляните и околността около емблематичната хижа Алеко – лицето, което посреща запалените планинари на Витоша. В момента посетителите се сблъскват с безпорядък, боклуци, неподдържани и запуснати места за хранене, липса на туристическа информация за маршрути и забележителности и най-вече липса на места за почивка и тоалетни.

За да сложим край на този безпорядък, ще осигурим всички необходими материални условия и обезпеченост на посетителите чрез поставяне на повече маси, пейки и таолетни. 

Ще оптимизираме схемата за разполагане на преместваемите обекти, с оглед нуждите от опазването на природния парк и адекватното поемането на туристическия поток. Всички търговски обекти ще бъдат задължени да отговарят не само на функционални, но и на естетически изисквания.  Ще актуализираме и информацията за туристическите маршрути и зоните за отдих чрез поставяне на нови информационни табели и обновени маркировки по цялата дължина. 

За да се редуцира безконтролното паркиране, 

ще бъде повишен капацитетът на паркинг зоната около последната станция на лифт Симеоново, въвеждайки платено паркиране и насърчавайки посещаването на планината в активната част на деня с помощта на лифт и градски транспорт. 

Спирката на градския транспорт в местността Златни мостове е най-посещаваният начален пункт, от който се отправят с раници на гръб любителите на планината. За да се улесни това, съществуващите дървени бараки, които изпълняват функцията на спирка, ще бъдат заменени с модерна и функционална спирка, която комфортно ще подслонява чакащите. Освен това ще увеличим бройката на масите и пейките в зоната за отдих, като предвиждаме и детска площадка за забавление на децата, които идват със своите родители.