Председателят на групата на ПП-ДБ-СС в Столичния общински съвет Борис Бонев обвини директора на „Топлофикация – София“ Александър Александров в злоупотреба за милиони с обществени поръчки. Той допълни, че ръководството на топлинното дружество е назначено по времето на предишния кмет на София Йорданка Фандъкова и управляващите от ГЕРБ в местния парламент.

Според Бонев става дума за множество обществени поръчки, които са възлагани от „Топлофикация – София“, печелени са от определени фирми, които впоследствие са превъзлагали дейността на фирми, собственост на жената, с която Александров живее на семейни начела – Светлана Пашалийска (справка декларацията на Ал. Александров по чл. 35, ал. 1, т. 2 от ЗПКОНПИ).

Бонев даде и конкретни примери:

С решение от 13.10.2020 г. директорът на Топлофикация определя за победител в обществена поръчка за 5 млн. лева фирмата „Монтажи ДЛВ“. Дейността е по изпълнение на строително-монтажни работи на люлинска топломагистрала в район Връбница. След това, с договор между фирмата, спечелила обществената поръчка и фирма „СП Кънстракшън“ – дейностите се превъзлагат на втората. Справка в Търговския регистър показва, че именно тази фирма е собственост на жената на Александров.

По същата обществена поръчка „Монтажи КО“ възлага на фирма на Светлана Пашалийска:

Общинският съветник представи и други възлагателни договори, сключени с фирми на Светлана Пашалийска, с които са се извършвали реконструкция на топлопровод, превоз на материали, доставка на консумативи, ремонт на котли и др.

Справка в търговския регистър показва, че и фирма „СП Констръкшън“, и фирма „Булкар Рентал Енд Логистик“ е на Светлана Пашалийска:

„Това е отдавна отработена схема. Александър Александров е извършвал подобни действия и в миналото, когато е ръководител на други дружества. Може би това обяснява и фактът, че шефът на „Топлофикация-София“ парадира с луксозен живот и автопарк за над 2 млн. лева, според източници от самото дружество“, коментира още Борис Бонев, който е категоричен, че ще сезира прокуратурата и Националната агенция за приходите, както и, че директорът на най-голямото топлинно дружество в страната трябва да напусне поста незабавно. Бонев допълни, че незабавно трябва да бъде обявен конкурс за избор на ново ръководство и уточни, че само от началото на годината са обявени обществени поръчки за над 217 млн. лв., които връзват ръцете на бъдещо ново ръководство.