Сигурно често се возите в метрото. А дали сте забелязали новите карти в метростанциите? Ако да, сигурно ви е направило впечатление, че тези се отличават значително от всички предходни версии правени досега. А ако сте и наши съмишленици и внимателно следите какво публикуваме, сигурно вече сте установили, че новите карти се отличават и от онези, които разположихме на МС Витоша, заедно с нейното откриване.

Визуален стандарт

Градовете, в които се мисли за удобството на пътниците, притежават визуален стандарт. Той определя принципите, според които пътниците ще бъдат информирани: оформя и налага типизирана последователност от информационни табели и тяхното съдържание, които да посочват не само направлението на движение на влаковете в метрото, но и да направят целият процес на придвижване оптимално най-кратък.

Заедно с Метрополитен започнахме да полагаме основите на такъв стандарт преди повече от две години, когато МС Витоша беше все още на груб строеж и работата по него не е спирала. Оттогава досега той претърпя няколко изменения и корекции, защото след всяка имплементация, съвместно с Метрополитен провеждахме задълбочен анализ на отзвука,тъй като нашата основна цел е да предоставим на пътниците не само удобство при ориентацията, но и да създадем продукт, с който всички да се гордеем.

Изводите досега са категорични: чужденците очакват подобна визуална информация, а българите бързо свикват с нея, защото средният софиянец пътува в чужбина поне веднъж годишно и е свикнал да ползва големи метрополитени и сложни системи на градския транспорт.

Новите карти съдържат седем функционални компонента, шест от които са задължителни. Те са карта на градския транспорт, туристическа карта, карта на района около метростанцията, схема на метрото, описание на спирките на наземния транспорт около метростанцията и разписание на метрото.

На най-сложните за ориентация и натоварени метростанции – Сердика, НДК, Софийския университет и Централна гара се прилага седмият – специално разработена 3D диаграма, показваща метростанцията с прилежащите ѝ подлези, тунели, касови зали и туристически информационни центрове.

 width=

Разбираемо, картата на градския транспорт заема най-голяма площ. Тя съдържа подробна карта на града, с отбелязани по-важните квартали, паркове, улици и булеварди. Върху нея са нанесени и акцентирани метролиниите и всички линии на наземния транспорт с утвърдените за тях цветове – червено за автобусите, тъмнозелено за излетните автобусни линии, оранжево за трамваите и светлосиньо за тролейбусите. Крайните спирки на линиите се отбелязват с бял правоъгълник, с контур съответстващ на типа транспорт и името на съответната крайна спирка.

Засега единствено Сердика е трансферна станция. Затова засега единствено на нея новата карта показва средно времето, нужно за прекачване между двете станции.

 width=

Туристическата информация е разположена в отделен панел на всяка карта, ограден с международно утвърдения цвят за изобразяване на туристически символи – кафяво. Съдържанието ѝ е карта на градския център, обхващаща колкото се може повече туристически забележителности, за които разработихме специални пиктограми. В нея са включени и всички по-интересни за гостите на града храмове, археологически разкопки, музеи и галерии, както и местоположението им спрямо метростанциите.

 width=

Предишната карта на района около метростанцията беше с малък обхват и не предоставяше почти никаква информация. Най-често тя показваше две-три улици, пресичащи метростанцията и някоя друга спирка на градския транспорт. Това не беше достатъчно. Решихме да направим картата на района с обхват, равностоен на 5 минутна пешеходна достъпост или около 400 метра, отбелязана с пунктир и иконка с пешеходец.

Така обхващаме достатъчно голяма част от околния град. В картата сме добавили полезна информация за обектите в района – имената на държавни и общински институции, съдилища, училища, детски градини, полицейски управления, болници и поликлиники. Така картата може да служи за ориентир на всички, чиито крайни дестинации са близо до метростанциите.

Нововъведението, приложено за пръв път на МС Витоша с номерирането и наименоването на всички изходи, е използвано и тук. Вече всички изходи на метрото си имат номер и име, които (надяваме се) скоро ще бъдат разположени и по табелите над пероните. Друг нов подход е изобразяването на спирките около метростанцията. За да не се използват цифри за изброяване на две разлини неща, за спирките използваме жълти кръгове със зелена рамка и ги отбелязваме с буквите от латинската азбука. Така всички могат да различат кой символ е спирка и кой – изход на станцията. Такъв подход за обозначаване на спирки на градския транспорт се използва в множество държави от Западна и Централна Европа.

 width=

Трудно е човек, непознаващ града да се ориентира в сложна и наситена с информация карта, съдържаща всички линии на градския транспорт. Затова на картите има и изнесена опростена схема на метрото. На нея са показани всички интермодални връзки – жп гарите, автогарите, Летище София и буферните паркинги.

 width=

Не е достатъчно само да се отбележи къде са спирките около метростанциите. Едно наистина интегрирано с наземния градски транспорт метро показва и с кои негови линии има връзка. Затова под опростената схема на метролиниите на всички станции е разположена таблица, съдържаща всички линии, обслужващи спирките, показани в картата на района около метростанцията.

Всеки ред от тази таблица е една спирка, като той съдържа символа (жълтия кръг), с който е отбелязана в картата, името и кода ѝ, от кой изход е най-удобно да се достигне и кои линии спират на нея, както и каква е крайната им спирка в съответната посока.

 width=

Разписанието на метрото е единственото непроменено от предходната интерация: то продължава да показва символът на метролинията и направлението ѝ (името на крайната станция), часовете на потегляне на първия и последен влак за съответното направление и интервалите на движение сутрин в пиковите часове, през деня и вечерта.

На станциите обслужвани от две линии на метрото ще намерите две таблици на картата, всяка в съответния цвят на линията.

 width=

3D схемите на метростанциите имат за цел да ориентират пътниците в плетеницата от тунели, проходи, трансферни връзки и т.н. Отделните зони – касовите зали, пероните, стълбищата, асансьорите и т.н. са оцветени в различни цветове, за да покажат ясно къде започва и къде свършва платената зона на метростанциите.

В схемите са показани и билетните центрове на ЦГМ, туристическите информационни центрове, паркингите и туристическите забележителности в самите подлези.

Защо все още има вертикални карти?

И така – време е да поговорим за костеливия орех. Вертикалните карти са неудобни. Знаем го и отстоявахме тази позиция пред Метрополитен до последно. За съжаление, не успяхме да постигнем консенсус, че всички станции имат нужда от хоризонтални карти, защото на някои от тях – НДК, Европейски съюз, Летището и т.н. това означава скъпа поръчка на нови рамки, а за Жолио-Кюри и Г. М. Димитров – не успяхме да убедим инж. Братоев, че разположението на картите може да си позволи да наруши симетрията на рекламните пана.

 width=

Ще продължаваме да работим за уеднаквяването на формата и разположението на картите и занапред, докато успеем да наложим размер, позволяващ лесна поддръжка и безпроблемно разчитане на информацията от всички.

Модулна концепция

Един от трудните моменти беше да гарантираме, че информацията ще се обновява редовно и винаги ще е актуална. Очевидно е, че частта с картата на градския транспорт ще трябва да се сменя при промяна на маршрутната схема, но от самото начало работихме с разбирането, че картите на района и туристическите забележителности ще се променят много по-рядко. Затова заложихме възможност схемата на метрото и връзките с градския транспорт да се побират в стандартни формати, за да се подменят лесно, бързо и евтино. Скоро картите ще бъдат оборудвани с джобове, в които да се разполагат листите с разписанието на метрото и връзките с градския транспорт.

 width=

Какво предстои?

В момента работим по нова концепция за схемите, разположени над вратите на метровлаковете и продължаваме да разработваме концепцията за табелите на пероните на метростанциите.

 width=

Надяваме се скоро да имаме възможност да зарадваме софиянци с още нова, по-празбираема, по-красива и функционална визуална информация в софийското метро. Убедени сме, че градът ни и жителите му заслужават продукт с високо качество, сравним с най-добрите световни примери за визуална информация. Очакваме вашите коментари.