ДЕКЛАРАЦИЯ
на Спаси София
относно опитите на ГЕРБ-СДС и ДПС да използват ЦИК като политическа бухалка

Спаси София категорично се противопоставя на опитите на ГЕРБ-СДС и ДПС да използват Централната избирателна комисия (ЦИК) като бухалка за саморазправа с политическите им опоненти.

На заседание на ЦИК от 22.03.2023 г. беше разгледан сигнал от гражданин, цитиращ т.нар. медия ПИК, в който се твърди, че Спаси София е извършила нарушение на Изборния кодекс заради организирана приемна на общинския съветник Борис Бонев в нает от него трамвай. С проект за решение, изготвен от представителите на ГЕРБ-СДС, се предложи ЦИК да накаже все още нерегистрираната партия Спаси София за неправомерна предизборна агитация за предстоящите парламентарни избори, на които не само не можем (тъй като партия Спаси София все още не е регистрирана в съда), но и не сме изявили желание да участваме.

За нас е изключително притеснително, че някои членове на държавния орган, който трябва да гарантира законното и честно провеждане на изборите в България, демонстрират подобно ниво на правна неграмотност и тенденциозност. Можем да сме единствено благодарни, че този път представителите на ГЕРБ-СДС и ДПС не успяха да вкарат ЦИК в поредния юридически абсурд, с което допълнително да разхлабят крехкото доверие на обществото в способността им не да печелят избори, а да ги организират.

За своята 14 годишна история Спаси София стана силен глас срещу едно самозабравило се управление, което само търси оправдания, вместо да признае грешките си; хвърля кал по другите, за да провъзгласи самодоволно, че всички са маскари; затваря си очите, вместо да решава проблеми. И това очевидно дразни ГЕРБ-СДС и ДПС.

България не е спирала да е в предизборна кампания вече втора година. И докато Народните събрания идват, упражняват редакторските си умения върху Изборния кодекс и си заминават, животът в София не е спирал – гражданите продължават да имат проблеми, да искат да задават въпроси и да споделят идеи как градът ни да стане по-добро място за живот. Местната власт не е в предизборна кампания – Столичният общински съвет не се разпуска с всеки мимолетен живот на поредния Парламент. А Чл. 36 (1) т. 2 от ЗМСМА, задължаващ общинските съветници да информират своите избиратели за дейността си, продължава да важи, независимо дали тече предизборна кампания за друг вид избори.

Да изпълняваш законовите си задължения не е и не може да бъде забранена политическа агитация. Ако за някои политици срещите с гражданите са единствено предизборен трик, то за г-н Борис Бонев и Спаси София това е ежедневие! И не можем да бъдем винени, че най-обикновена приемна на общински съветник е по-оригинална и привлича повече внимание от нечия предизборна кампания.