Учудващо е докъде се простира безочието на т.нар. „инвеститори“: строителите на икономиката като че не признават нищо друго за ценно, освен собствения си интерес. Някой си Красимир Георгиев, който е притежател на емблематичната сградата на бившето кино „Възраждане“, в сърцето на София има намерение на нейно място да построи „луксозен хотел”.  За целта зданието се изтърбушва: прозорците зеят разкъртени, в бившите зали на лъскавите придатъци от стриптийз барове и кафенета сноват работници и демонтират каквото видят. За пореден път всичко това очевидно става без знанието на Столична община и Министерството на културата.

[fb_embed_post href=“https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1695210420763632.1073741888.1525636387721037&type=3/“ width=“550″/]

Както стана ясно снощи, културното ведомство не е било известено, че сградата се подготвя за разрушаване, а и статутът ѝ на сграда-паметник на архитектурното наследство не е променян и тя все още е в регистрите. Дали за пореден път ставаме свидетели на поредното разрушаване на паметник на културата, което ще остане ненаказано и ще завърши с министри и кметове, вдигащи рамене и обясняващи, че нищо не можели да направят?

Мотивирани от острата и непримирима реакция, която публикацията на снимките от сградата предизвика у съгражданите ни, решихме да се обърнем към премиера на България, министъра на културата и кмета на София с настояване за незабавно спиране на посегателството върху материаланата памет на градовете ни и предприемане на мерки за опазване на малкото, което е останало.

Стана практика на разни „бизнесмени“ да се сдобиват с красиви стари сгради и да ги оставят да се самострутят, за да издигнат на тяхно място поредната безлична и бездарна буца от стъкло и бетон. Време е тази практика да бъде спряна защото тези културни паметници са завещанието, дадено ни от нашите предци и никой няма право да лишава нацията от тях!

В продължение публикуваме писмото изпратено до министър-председателя г-н Бойко Борисов, министъра на културата г-н Вежди Рашидов и кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

До г-н Бойко Борисов
министър-председател на Република България

г-н Вежди Рашидов
министър на културата

г-жа Йорданка Фандъкова
кмет на гр. София

ОТВОРЕНО ПИСМО
от Спаси София

във връзка със започналото разрушаване на кино “Възраждане” в София и продължаващото разрушаване на архитектурното наследство на българските градове

Уважаеми г-н Борисов, г-н Рашидов и г-жо Фандъкова,

През последните 20 години българските градове бяха лишени от огромна част от тяхното ценно архитектурно наследство. Една по една, стотици къщи и сгради – примери за някои от най-впечатляващите архитектурни стилове, бяха разрушавани, за да отстъпят място на нови строежи, които често нямаха никаква допирна точка със заобикалящата архитектурна среда. Медиите многократно сигнализираха за скандални случаи, при които алчни бизнесмени са жертвали или са готови да жертват градската ни история. Недопустима практика станаха случаи, при които сгради със статут на паметници на културата се неглижират с години, за да се самосрутят, а след това на тяхно място да изникне нов строеж без никакви последствия за отговорните. Станахме и свидетели на смъртни случаи като този на ул. Алабин в София, предизвикани само от нехайството на институциите. Въпреки всичко това, не бяха предприети почти никакви реални стъпки за задължаване на собствениците на стари сгради да ги поддържат и пазят. В резултат, старите квартали на нашите градове заприличаха на изоставени, вместо на места изпълнени с дух и история.

Предизвикани от интервю на собственика на сградата на бившето кино “Възраждане”, намиращо се на кръстовището на бул. Тодор Александров и бул. Христо Ботев в София, г-н Красимир Георгиев, в което той заявява, че възнамерява да я събори и да построи петзвезден хотел на нейно място, както и вследствие на направените от нас снимки доказващи започналите разрушителни действия, се обръщаме към вас с категорично настояване да направите всичко в рамките на вашите правомощия и задължения, за да спрете поредното посегателство над историческото ни и архитектурно наследство.

Припомняме ви, че запазването и реставрацията на архитектурните ни паметници играят ключова роля в културният пейзаж на градовете. Старите сгради ни учат за събитията, случили се преди да се родим, и допринасят за повече уважение към тези, живели в различно време и общество. Архитектурните паметници изграждат гордост към нашето минало и наследство, създават дух и чар в кварталите, в които се намират. Също така, точно тези стари сгради привличат туристи и тяхното опазване е ключово за развитието и просперитета на местната икономика и туризъм. Подчертаваме, че всичко гореизказано е многократно доказвано като работещо навсякъде по света.

Уважаеми г-н Борисов, г-н Рашидов и г-жо Фандъкова, проявете висока отговорност и морал към българското общество и градското ни наследство. Настояваме в най-кратки срокове:

  1. да се гарантира запазването на сградата на бившето кино “Възраждане”;
  2. да предприемете законодателни промени, които да гарантират в най-кратки срокове максималното опазване на сградите-паметници на културата и архитектурата;
  3. да се извърши цялостна ревизия на сградите включени в регистрите на Националния институт за недвижимо културно наследство, като те се разширят така, че да обхванат повече сгради, които в момента не са част от тях;
  4. да се предприемат спешни мерки от страна на Столична община за разработка и приемане на необходимите нормативни документи, които да регламентират стандарти за фасадите на сградите в целия град и по-конкретно – в рамките на историческия център на София;
  5. да се пристъпи към спешна реконструкция на фасади в лошо състояние за сметка на Столична община с последващо изискване на вложените средства по съдебен път от собствениците.

В заключение, имайте предвид и обърнете сериозно внимание на факта, че при опазването на ценните сгради пътят е само един, защото няма как да бъдат реновирани или спасени ако вече са разрушени. Точно това прави опазването на архитектурното ни наследство толкова важно – веднъж загубени, загубени са завинаги. Помислете! Действайте! Бъдете отговорни! Спасете наследството ни!

С уважение,
Спаси София

Добри примери за съхранение и реставриране на архитектурни паметници и тяхното въвличане в модерното време не е нужно да търсим далече. Преди малко повече от година в Белград се откри най-новият хотел на веригата Радисън, който се помещава в бившите зърнохранилища на града, които от години бяха изоставени. Сградата беше в състояние близко до това на Захарна фабрика, но инвеститорът реши да възобнови стария комплекс, превръщайки го в един от най-модерните и привлекателни хотели на Белград.

belgrade