Стана практика всяка година Столичната община да нанася унищожителни удари върху системата на градския транспорт на София. Преди две години гражданите на София станахме свидетели на неаргументирано шоково увеличение на цената на билета с цели 60%. В замяна получихме обещания – до две години щяхме да се возим на стотици нови автобуси, концесионираните линии щяха да са в миналото, значителна част от трамвайните трасета щяха да бъдат ремонтирани, щяхме да ползваме електронни билети, които да важат 90 минути. Всеки днес може да прецени дали тези обещания са факт.

Едно от най-големите неспазени обещания се отнася за трамвайното трасе до басейна Спартак в кв. Лозенец. Точно две години след като “временно, за година и половина, заради строителството на метрото” трамвай №6 до кв. Лозенец бе спрян, Столичната община отказва да възстанови движението на трамваите в Лозенец. Нещо повече – тя се готви да ликвидира, този път завинаги, поредното трамвайно трасе, въпреки изричното обещание на кмета Йорданка Фандъкова и председателя на СОС Елен Герджиков – политическите лица с най-много власт в Столичната община.

Това трасе е жизненонеобходимо за Лозенец – голям квартал в близост до центъра, чието уплътняване с ново строителство продължава. Важно е и защото е част от необходимата базова инфраструктура, благодарение на която може да функционира, да се развива и надгражда трамвайната мрежа на столицата. Закриването на трамвайните трасета и линии неминуемо води до проблеми по цялата мрежа – по този начин тя губи своята всеобхватност и гъвкавост, а неудобствата за все повече пътници се увеличават. Така се ражда порочният кръг на закриване на линии, отлив на пътници, повече задръствания, замърсяване и по-неудобен град за всички.

Махаме екологичния транспорт в най-замърсената столица в ЕС?

Тази констатация звучи като лоша шега, но е напълно сериозен и реален проблем. През последните няколко години общината е закрила почти 10 километра трамвайни трасета, лишавайки множество квартали от бърз и екологичен транспорт и принуждавайки гражданите да разчитат на личните си автомобили. И всичко това се случва на фона на огромно обществено недоволство породено от смъртоносните нива на замърсяване и липсата на адекватен отговор от страна на Общината. Не бива да се забравя и друго неспазено обещание – основна теза в предизборната кампания на кмета Йорданка Фандъкова беше превръщането на София в Европейска зелена столица. Веднага след спечелването им обаче тя забрави тези думи и сякаш активно работи в обратната посока.

 width=

Ултиматум до Общината – трамвай №6 да се върне в Лозенец до 10.04.2018г.

На провелата се обществена дискусия в кв. Лозенец се събраха не само стотици лозенчани, но и граждани от целия град, които категорично се обявиха против поредното унищожаване на съществуваща и годна за експлоатация инфраструктура. Обещанията за светло бъдеще с тролейбус и гаранциите, че когато трасето се изостави, то няма да стане поредната апетитна хапка за ново строителство, очаквано не хванаха дикиш сред гражданите.

Затова логично, гражданите поставиха ултиматум на Столичната община – едномесечен срок за възстановяване на движението на трамвай №6 до басейна Спартак по разписанието отпреди временното му закриване.

Изпрати жалба и спри унищожаването на софийските трамваи

Битката за Шестицата не е само за запазване на трамваите до Лозенец. Това е битка срещу системното унищожаване на един от символите на София – нейните трамваи. Това е битка за шанс за здравословен живот в нормална градска среда. Битка срещу прахосването на публични средства, унищожаване на публичната инфраструктура и ежедневие, в което политиците не спазват собствените си обещания. Затова призоваваме всеки от вас, който е убеден, че София може и трябва да стане зелен, устойчив и комфортен град да попълни и внесе жалбата, която екипът ни подготви. Само постоянен и категоричен граждански натиск могат да предотвратят поредната непоправима щета и да сложат край на вредните политики налагани от управляващите. Имаме нужда от максимална гражданска активност, а подаването на жалбата и подкрепата на една добра кауза няма да ви отнеме повече от няколко минути.

[ddownload id=“3101″ text=“Свалете жалбата тук“]

 

Жалбата може да бъде внесена по два начина:

Онлайн през виртуалното деловодство на Столичната община

Регистрираните потребители в системата call.sofia.bg могат да внесат жалбата онлайн. Регистрацията и подаването на жалбата няма да ви отнемат повече от няколко минути.

  • Влезте в своя профил.
  • Отидете на: Писма, жалби, ЗДОИ и др.
  • Кратко описание: Жалба относно трамвайно трасе до кв. Лозенец
  • Подробно описание: копирате и поставяте (Copy + Paste) готовия текст или го допълвате със собствени аргументи
  • Категория: Жалби и оплаквания
  • Тип: Жалби и оплаквания до Столична общинска администрация
  • До кого желаете да изпратите документа: кмет на Столична община
  • Попълвате данните на жалбоподателя
  • По желание можете да разпечатате, сканирате/снимате и прикачите жалбата
  • Запис.

 width=

 

На място – Столичната община, ул. Московска №33.

След разпечатването и подписването на жалбата е необходимо същата да бъде внесена в деловодството на Столичната община на ул. Московска №33  (в работни дни, от 07:30ч. до 19:30ч.), намиращо се на партерния етаж, вляво преди кабината на охраната.

Вярваме, че с общи усилия ще успеем да предотвратим унищожаването на поредния трамвай на София. Доказали сме през годините, че с постоянство и упоритост умеем да променим нещата към по-добро. Не се отказваме и ще се борим с всички средства за добрите каузи. Нужна ни е вашата лична подкрепа, за да можем утре да живеем в един по-уютен и зелен град. Включете се, за по-добра София!