В понеделник (11 април), членовете на транспортна комисия към СОС за втори път в рамките на седмица ще обсъдят докладите на ЦГМ, които уж описват розовото и безпроблемно бъдеще на градския транспорт и неговите щастливи пътници. След като миналата седмица беше приета точката за повишение на цената на билета с 60%, този понеделник фокусът е крайно неамбициозният инвестиционен план и скандалната концесия на 16 автобусни линии за 141 млн. лв.

Макар че неколкократно беше заявено, че случващото се е просто началото на дискусията за градския транспорт, осъществените гласувания в Комисията, както и фактът, че на 14-ти април ще се вземе окончателно решение с гласуване на сесия на Общинския съвет, означава, че време за реакция почти не остана и дискусия просто няма да има.

1. Да зададем няколко въпроса

Помните ли статията ни за бул. България и Акад. И.Е.Гешов, в която ви предоставихме за попълване жалба срещу готвения проект? Резултатът беше над 400 подадени жалби, уплашена администрация молеща ни повече да не правим така и създадена от нея работна група, която да умува как да промени проекта.

Време е отново да покажем, че софиянци са активни и изискващи хора, които търсят отговорност и отговори от управляващите ги. Още не е късно да изразим своето несъгласие с готвените промени в градския транспорт и ясно да заявим, че искаме да живеем в модерен, чист и здравословен град, в който градският транспорт е приоритет.

Отново подготвихме жалба, но този път срещу повишаването на цената на билета и крайно необмислените, неамбициозни и вредни планове за развитие на градския транспорт. Изтеглете я, попълнете я и я изпратете до зам.-кмета по транспорт Любомир Христов. Можете да я внесете на място или да използвате http://call.sofia.bg (в секция Писма, жалби и др.).

[ddownload id=“1092″ text=“Жалба до Любомир Христов“ color=“red“]

2. Когато аргументите не струват

От години срещу интересите на жителите на София се е оформила една стена от политици и администратори, които целенасочено отклоняват предложения за подобряване, протакат важни въведения – като електронната система за тарифиране, която вече 10 години остава за “догодина”, или просто лъжат – като дългогодишните обяснения, че проектират БУС ленти, въпреки, че Наредба №2 не беше променена и не позволяваше такива.

Сигурно се питате защо? Защото е по-лесно да прибираш лесни пари от паркоместата, отколкото да работиш усилено за социална функция, която няма как да е на печалба. И понеже ние не приемаме подобно поведение, а същевременно много държим на прозрачността и добрата информираност, имаме удоволствието да ви покажем с какви аргументи се защитава предложението на ЦГМ за увеличение на цената на билета. Можете да видите и прогнозите за продажбата на билети и карти за 2016 г. , както и внесения доклад за инвестиционния план за градския транспорт.

[ddownload id=“1088″ text=“Инвестиционен план за обществения транспорт за 2016г.“]
[ddownload id=“1089″ text=“Икономическа рамка на ЦГМ за 2016г.“]
[ddownload id=“1090″ text=“Прогноза за продажба на карти при цена на единично пътуване от 1,60лв.“]
[ddownload id=“1091″ text=“Промени в Наредбата за превоз на пътници на СО“]

3. Питайте общинския си съветник как ще гласува

Преди половин година предоставихме управлението на града на 61 общински съветници. В четвъртък – на 14-ти април, от тях се очаква да гласуват цената на градския транспорт. Попитайте общинския си съветник как възнамерява да гласува. Потърсете им политическа отговорност за взетите решения.

Не забравяйте – те са там, за да работят за нас. И ние като техни работодатели сме длъжни да упражняваме редовен контрол върху резултатите, които ни предоставят. Затова не ги оставяйте да взимат решения без да са ги консултирали с вас. Потърсете своя общински съветник, попитайте го как ще гласува и му кажете своето мнение по въпроса.

list-lilavo