Промотираният като млад, амбициозен, енергичен и диалогичен заместник кмет по транспорта Евгени Крусев си подаде оставката почти два месеца след скандала с подмяната на виброизолационната подложка при ремонта на ул. Граф Игнатиев. Даже и без съмнението за нарушаване на Закона за обществените поръчки и европейските директиви, лошото изпълнение на знаковата улица стана видимо още в началото на октомври. Вместо цялостно приключване на ремонта, както беше обявено в началото му, стана ясно, че малкото наредени плочки са криви и ще се наложи пренареждане на нареждането. Плочка по плочка, скандал след скандал и осем месеца след началото, Столичната община все още не знае кога ще бъдат пуснати трамваите, а за цялостно завършване на проекта не се и споменава. За този продължаващ провал със сигурност отговорност носи ресорният зам.-кмет по транспорта.

Да си припомним за “времето на Крусев”

Освен “Графа”, поводи да се усъмним в организационните качества на Крусев дойдоха и от други знакови обекти. Миналата година бе белязана от скандалния ремонт на бул. Дондуков, където бяха пропиляни 7 млн. лв. без да получим качествен булевард и без подобрения за участниците в движението. След няколко, обществени обсъждания, срещи и опити да помогнем булевардът да стане по-красив и функционален и въпреки многократно дадените обещания, нищо от приетото не бе реализирано. Няма да забравим и епопеята с ремонта на бул. Шипченски проход, където след многократни опити да бъде положен качествен асфалт и отводняване, договорът с изпълнителя бе прекратен. Станахме свидетели и на безумно проектирани и изпълнени велосипедни алеи – на ул. Раковска и бул. Асен Йорданов.

Предложенията ни за бул. Константин Величков не бяха отразени от г-н Крусев

Предложенията ни за бул. Константин Величков не бяха отразени от г-н Крусев

Тази година пък, по инициатива на Крусев, завинаги беше унищожено и премахнато трасето на трамвай №6 в кв. Лозенец. Въпреки събраните над 5000 подписа, няколко протеста и предложените алтернативни решения. Поредната жертва на недалновидното управление на столицата. Случи ни се и частичен ремонт на бул. Константин Величков, където една добра идея, работеща навсякъде по света беше опорочена от катастрофално проектиране, некачествено и дълго изпълнение. Когато беше обявена, ние приветствахме инициативата да се направи първото в София споделено с трамваите, автобусно трасе. Не само това, но и представихме пред Крусев редица предложения и проектантски детайли от Чехия, които трябваше да бъдат въведени, за да бъде всичко максимално удобно. Отговорът беше, че в Общината си знаят работата – е, много месеци по-късно, резултатите от това “знание” са видими. В резултат имаме сериозно закъснение, ремонт на ремонта и трасе, неотговарящо на необходимите изисквания за такъв тип движение. Като добавим и потъналия в локви ремонтиран бул. Васил Левски, равносметката изглежда тъжна.

Многократно предлагахме на г-н Крусев решения за запазване на трамвайното трасе до кв. Лозенец

Многократно предлагахме на г-н Крусев решения за запазване на трамвайното трасе до кв. Лозенец

Но не всичко направено от Крусев беше провал. Въпреки, че се наложи да съберем над 31 000 подписа за въвеждането на нощен градски транспорт, той най-накрая застана зад идеята и я приложи. Макар, че системата има сериозна нужда от подобрения, за да е удобна на повече хора, няма как да не признаем положителната роля на Крусев в процеса. Тази година, за пръв път от няколко години, бяха въведени и нови БУС ленти – по булевардите България, Васил Левски и Евлоги и Христо Георгиеви. И въпреки, че имаме сериозни забележки относно начина, по които такива закъснели мерки се въвеждат, както и относно липсата на последващ контрол и по-амбициозни разписания на автобусите, БУС лентите са факт и дават възможност за бъдещото им подобряване. Отлаганото от години тролейбусно трасе до ж.к. Младост 2 беше удължено, макар и с незначителните 600 метра. Най-накрая започна поставянето на качествени и устойчиви трамвайни ограничители, за които от Спаси София настояваме от години.

За съжаление, Крусев и поверената му администрация не се вслушваха в мнението на гражданите. Въпреки очевидните грешки в проектите, пропуски при защитаването им пред обществото и добрите идеи, които му бяха предлагани, разговорът с тях не беше нито конструктивен, нито резултатен. А нещата можаха да изглеждат различно – не достигна именно диалогичността и желанието добрите практики да бъдат възприети и прилагани. Така пропиляхме две години, в които можехме значително да преобразим София. А можеше да бъде различно…

Временен зам.-кмет по транспорта = бягане от отговорност

[spasi_sofia_promo_post id=“625″ caption=“Прочети също“]Вчера стана ясно, че овакантеният пост се поема от действащия зам.-кмет по финансите, г-н Дончо Барбалов. Това ще бъде третия ресор, за който г-н Барбалов ще отговаря, след като от години ръководи и сектор здравеопазване. Същият човек пое временно транспортната сфера и след оставката на предишния зам.-кмет Любомир Христов. Имайки предвид факта, че през следващия период ще трябва да бъде изготвен, представен и защитен бюджета на София за следващата година, веднага става ясно, че за транспорта реално няма да има кой да следи.

Неприятно сме изненадани от решението на кмета, г-жа Фандъкова, да не назначи постоянен зам.-кмет по транспорта. Тази ключова за функционирането на столицата сфера ще остане без човек, който пряко да отговаря за нея. Вероятно точно това е целта – отговорността за нестихващите скандали по “Графа” да остане размита. Очаквахме кметът да постъпи отговорно и да посочи човек с голям експертен потенциал, който да се опита да поправи щетите по Графа, Константин Величков, билетната система, неефективното общинско дружество ЦГМ и много други проблеми. Без значение дали това се дължи на липса на кадри или нежеланието да се поеме “горещ картоф”, решението ресорът да бъде оставен без пряк ръководител и експерт само ще задълбочи проблемите и недоверието на гражданите към управляващите.

Всички са виновни, само Фандъкова е идеална

Бързината, с която г-жа Кмет хвърли под влака доверения ѝ до вчера човек, е наистина отблъскваща. Въпреки, че преди две години беше промотиран като нейно назначение, сега чуваме оправданието, че не е бил член на управляващата партия. Сякаш това има някакво значение или би могло да бъде прието като оправдание. Това говори много за морала и начина на управлението на София. Хора биват ползвани и омаскарявани, а тяхното премахване служи като отдушник на общественото недоволство. Излиза, че всички около Фандъкова са недостойни да заемат тези функции, но всичките са нейни лични назначения. Това означава само едно – шефът е най-малкото толкова неподходящ, колкото и назначените от него подопечни.

Началникът на Крусев - г-жа Йорданка Фандъкова

Кметът на София

Нека не забравяме, че г-жа Фандъкова носи пълна морална и професионална отговорност за случващото се във всички сектори на управлението на града. Нейно задължение е да следи за качественото изпълнение на всички големи проекти и важни политики. А проблемите на столицата далеч не се изчерпват само с транспортната сфера. Системни проблеми има в сферата на екологията, качествените ремонти, културното наследство, управлението на общинските дружества и институции като ЦГМ, Топлофикация, Столичен инспекторат…

Действията на всичките зам.-кметове са отговорност на самия кмет. Те са нейни назначения, част от нейния най-тесен експертен екип. За всяко действие, всеки техен успех или провал отговорност носи и кмета. Не може кметът да се появява само когато трябва да реже лентичката, след което да потъва вдън земя за седмици, когато се появи проблем. Отбягването на публичното говорене тогава, както и нежеланието взетите решения да бъдат публично защитавани, станали характерни за г-жа Фандъкова, показват безотговорно поведение към софиянци. Оставаме с впечатлението, че далеч по-важно за кмета е да защити рейтинга на партията си, отколкото интересите на гражданите. Силният и адекватен кмет е най-необходим, когато трябва да се дават обяснения за случващото се, да се убеждават хората в правилността на взетите решения, да се защитават дългосрочни цели и политики.

За съжаление, кметът на София не разбира тези си задължения и отново се опитва да се скрие зад поредната изкупителна жертва. Този път няма да се получи – отговорността за провалите на Графа, ремонтите на ремонта, “екологията” и във всички останали сфери е лично и на г-жа Фандъкова. И ако след 10 години на този пост все още не е разбрала този основен принцип, то наистина е време за промяна. Тази промяна не се изчерпва само с г-жа Фандъкова, но и всичките слаби зам.-кметове и общински съветници от всички политически партии. Вие просто се провалихте. Показахте какво (не)можете и от тук нататък нямате какво ново да дадете на София. Тя се нуждае от разумно управление, чувайки гласът на гражданите и смела визия за нейното дългосрочно развитие. Време ви е!

Снимка за колажа: dnes.bg