За поредна година управляващите от ГЕРБ се опитват да ни измамят колко много правят и колко рекордни са бюджетите на града, а истината е, че за пореден път и в този бюджет виждаме едни и същи инвестиционни проекти.

На практика, като развалена грамофонна плоча, получихме един преразказ на същите обещания от миналите години – как ще похарчим “стратегически” близо 2,5 млрд. лева и София ще се развие като истинска модерна европейска столица.

Това няма как да стане обаче, защото в бюджета няма никакви политики за фундаментални промени в града. Всичко зависи от торбите с пари, които подаряват държавата и Европейският съюз на Столичната община. Самата Община няма да реформира нищо, а ще харчи ударно за строителство като прехвърля държавните и европейски пари в строителните фирми на ГЕРБ. Ако открито твърдиш, че имаш приоритети, то най-ясният измерител дали имаш намерение да ги изпълняваш е чрез бюджета – в предложеното от ГЕРБ и Фандъкова приоритети на практика няма – има от всичко по малко. Единственото положително на този бюджет е фактът, че вече наближава 2024 г. и ГЕРБ повече бюджет няма да правят, след като спрат да управляват София след местните избори в края на месец октомври.

Извън съществото на предложението, показателно е, че за поредна година общественото обсъждане се организира по крайно неудобен начин, за да е сигурно, че освен няколко работещи в самата администрация, граждани няма да присъстват – вторник, работен ден, от 14 ч. Истината е, обаче, че дори обсъждането да беше организирано в удобен час, едва ли щеше да има голям интерес, защото всички софиянци отдавна разбраха, че каквито и смислени предложения да дават, те не се взимат предвид. Каквото-такова. Така от ГЕРБ разбират прозрачността и работата с гражданите. 

От Спаси София вероятно няма да правим предложения за промени на бюджета – не само, защото отсега е сигурно, че нищо няма да бъде прието, защото идва като предложение от опозицията, но и защото на базово ниво не сме съгласни с начина, по който се формира бюджетът. Нашата визия е за прозрачна процедура, която да започва много преди законовите срокове за приемане на бюджета с множество обществени обсъждания по райони. Така, Столичната община ще има ясна представа от какво имат нужда гражданите, за да го съобрази и включи в бюджета. Предвиждаме и тримесечни публични отчети за свършеното и графично онлайн визуализиране на проектите в инвестиционната програма и на какъв етап е всеки един от тях. Само чрез прозрачност и отчетност ще можем да върнем доверието на хората към институцията Столична община, която ежегодно отговаря за изхарчването на 2 млрд. лв от нашите пари.