Позиция на политическа партия „Спаси София“ относно предложението за ИПРЗ на УПИ I, кв.37,  отреден „за озеленяване и спорт“ в промяната му “за жилищно застрояване”, находящ се в “Манастирски ливади – изток”, район “Триадица”

С огорчение констатираме, че на днешното заседание на Общинския експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ) в Направление архитектура и градоустройство (НАГ) бяха взети решения, които са законосъобразни, но без никаква целесъобразност и без да защитават обществения интерес. Предложението за изменение на плана за регулация и застрояване на урегулиран поземлен имот, първоначално отреден за „озеленяване и спорт“, и превръщането му в имот “за жилищно застрояване”, е показателно за липсата на визия за устойчиво развитие на града и пренебрегване на желанията на жителите.

Имотите са частна собственост, включително на Манастир „Успение Богородично“. След изтичане на срока за отчуждаване, собствениците имат законово право да променят отреждането на имота. Но въпросът е какви действия са предприели институциите, по-конкретно районната администрация, за да запазят тези имоти за обществено ползване. През последните години имотът бе включван в Програмата за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост, в частта, отнасяща се до отчуждаване, но няма данни за реално предприети действия от страна на Столична община, начело с г-жа Фандъкова.

През 2020 г. по инициатива на Софияплан беше разработена „Концепция за линеен парк Манастирски ливади – Изток“, която предвижда широк обществен достъп по протежение на реките Бара Излив и Боянска Бара. Имотът, който сега е предложен за жилищно застрояване, е част от тази концепция и е планиран като площ за многофункционален парк, съчетаващ различни зони за отдих и социални активности. Това показва ясна визия за опазването на зелените площи и превръщането на квартала в по-желано място за живеене и отдих.

Днес сме изправени пред абсурдна ситуация – въпреки изработената концепция, НАГ не взема предвид не само стратегическите планове, но и мнението на жителите на район „Триадица“. Това е решение, което показва липса на уважение към гражданите и техните нужди. Не можем да градим бъдещето на София само на база формална законосъобразност – важно е решенията да отразяват обществения интерес и устойчивото развитие на града ни.

Ние от „Спаси София“ виждаме предложението за промяна на отреждането от „за озеленяване и спорт“ в „за жилищно застрояване“ като напълно нецелесъобразно и вредно за цялостната визия за София. Това е решение, което се разминава с желанието на жителите на район „Триадица“ и е в противоречие с необходимостта от повече зелени пространства. Ако този доклад бъде внесен за гласуване в Столичния общински съвет, ние категорично ще се противопоставим на промяната и ще защитим интересите на гражданите и бъдещето на града.

София има нужда от повече зелени площи, от пространства за спорт и отдих, които да подкрепят здравето и качеството на живот на своите жители. Ние няма да допуснем тези територии да бъдат жертвани за краткосрочни печалби, пренебрегвайки дългосрочната визия за нашия град.