НЕ! Няма да се задоволим с едната оставка на зам.-кмета по транспорт Любомир Христов. Тази оставка е дадена под принудата на скандала и е твърде закъсняла. Този вреден за устойчивото развитие на София човек трябваше да си отиде много по-рано. А заедно с него и цялото ръководство на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) довело дружеството до огромни задължения и поело курс на потъване на градския транспорт в София. Общината може да се хвали до безкрай с новите 126 автобуса (от общо 700), но това не променя факта, че пътниците в градския транспорт намаляват, въпреки развитието на метрото. Това е реалното доказателство за провалената транспортна политика и никакви празни думи пред удобни медии няма да го променят.

Скандалът е върхът на айсберга за случващото се в ЦГМ

Разкритият от журналиста на НОВА скандал за обществени поръчки със съмнения за корупция и далавери е само върхът на айсберга с нередности, които непрестанно се случват в това общинско дружество. Буквално през няколко месеца се случват скандали независимо дали ще касаят концесии и подарени лихви за частни превозвачи за стотици милиони левове, разпадащи се автобуси, които се пускат на линия без да са технически изправни, малтретиране на шофьори и служители, разпадащи се спирки, нови електронни табла, които или изобщо не работят, или показват грешна информация, ремонти на ремонтите, влошаване на транспортната услуга и пълна липса на заинтересованост към нуждите на пътниците…

Управлението на общинското дружество, което всяка година харчи стотици милиони левове от нашите данъци, е крайно неефективно, безотговорно, напълно незаинтересовано за решаването на истинските проблеми, които мъчат софиянци. Същевременно често има сериозни съмнения за корупция, кръгове от фирми и приятелства.

След разрастването на сегашния скандал и оставката на Любомир Христов от поста зам.-кмет по транспорта, г-жа Йорданка Фандъкова настоя за депозиране на оставките на ръководството на ЦГМ. От медийните изказвания става ясно, че кметът щял да чака резултатите от разследването и тогава ще прецени дали да ги приеме. За гражданите, които все по-масово застават зад справедливите искания за прозрачност, отговорност и компетентност в управлението, това обаче е неприемлив ход! След всички скандали, сегашното ръководство на ЦГМ напълно е загубило доверието на столичани. Чашата на търпението преля след необоснованото шоково увеличение на цената на билета с 60%. Никой днес няма намерение да плаща за далавери и корупция, лично богатство на директори, техните „20-годишни приятелства” и обръчи от фирми!

Директори без конкурси, но по заслуга

Ако се върнем в началото ще видим точно какви „експерти” управляват нашите пари. През 2012 г. се назначава петчленен състав на съвета на директорите на ЦГМ. Никоя от кандидатурите не е избрана с конкурс, въпреки заявените намерения. Нещо повече – за да се заобиколят изисквания в закона, ЦГМ се преобразува от ЕООД в ЕАД. Това позволява за кандидатите да не важат изискванията за образователен ценз и управленски опит, каквито има при конкурсите.

Избраните са журналистът Свилен Кръстев, пътният консултант инж. Тодор Тодоров, зам.-изпълнителният директор на Сдружението на общините Емил Савов (на негово място през 2014 г. влиза Румен Стоилов), бившият шеф на изпълнителна агенция ДАИ – Симеон Арнаудов и преподавателят от НБУ Надя Маринова. “И петимата са номинации на ГЕРБ. Поемаме политическата отговорност за назначенията”, заявява уверено тогава общинският съветник от ГЕРБ Валя Чилова.

ДАИ-джии, мениджъри по туризма и самбисти са директорите на ЦГМ

SPASI-SEDMITSATA1

Съвет на директорите на ЦГМ

  1. Симеон Арнаудов – изпълнителен директор на ЦГМ от 2012 г.
Арнаудов

Симеон Арнаудов – бивш директор на ДАИ, уволнен след зверска катастрофа на магистрала Тракия. За награда 1 година по-късно е назначен за директор на ЦГМ.

Отново бивш ДАИ-джия на ключова транспортна позиция в София. Също както и бившия вече зам.-кмет по транспорта Любомир Христов.  Припомняме, че Арнаудов беше уволнен от позицията на директор на ДАИ по нараждане на премиера Бойко Борисов след зверската катастрофа на АМ „Тракия“, при която загинаха осем души през 2011 г. . Вероятно като награда за добре свършената работа в автомобилната инспекция, станала известна като извор на корупция, Симеон Арнаудов става шеф на столичното общинско дружество, което ежегодно управлява почти 300 милиона лева от нашите данъци.

Директорът на ЦГМ се придвижва и с луксозен автомобил БМВ, а около него неотлъчно се движат и двама охранители. Неговото обяснение е, че този пост е “много опасен”?! Обикновено нужда от охрана нямат директорите на транспортни общински дружества, а високопоставени политици и….мутри. В разследване на ТВ7 журналистка го пита защо ползва охрана, а реакцията е най-безцеремонно да тръшне вратата в лицето ѝ. Същата история, но по друг повод, се повтаря и в репортаж на НОВА Телевизия, в който Арнаудов така и не пожелава да отговори на въпроси свързани със скандал за паркирането. Самозабравилият се чиновник май не знае, че ЦГМ е 100% общинско дружество, собственост на гражданите на София, а той е само временен техен служител, длъжен да отговаря на всичките му зададени въпроси! Това не е концерт по желание, г-н Самозабравил се директор с нужда от постоянна охрана!

2. Надя Маринова – член на Съвета на директорите

Тази госпожа е всъщност бивш зам.-министър по туризма, освободена лично от премиера Бойко Борисов след като беше заснета да спи пияна в столично заведение. Очевидно това крайно непристойно и неподходящо за висш държавен служител поведение не е било достатъчно голяма пречка Маринова да стане част от висшето ръководство на ЦГМ. От биографията на г-жа Маринова става ясно също, че има „12-годишен преподавателски опит в областта на мениджмънта и маркетинга в туризма”. Все изключително “ценни” познания за едно дружество, занимаващо се с градски транспорт и мобилност.

Надя-Маринова

Пияната дама бе уволнена от позицията на зам.-министър, но очевидно това прегрешение не е достатъчно мениджърката по туризъм да бъде уволнена и от Съвета на директорите в ЦГМ.

3. Свилен Кръстев – член на Съвета на директорите

За този бивш журналист в БТА очевидно е било достатъчно да отразява дейността на ЦГМ през годините, за да бъде назначен на ръководна и отговорна позиция в общинското дружество. Още по време на избора дори съветници от ГЕРБ пред Медиапул заявяват, че “Който слуша и пише само хубави неща за г-жа Фандъкова, получава награда.” Отново се поставя въпросът какви качества, освен политическо подлизурство, притежава този журналист, които да го правят подходящ кандидат за този важен пост? Интересно е, че журналистът успява да завърши магистратура на 37 години, едва няколко месеца преди да влезе в Съвета на директорите на ЦГМ.

4. Румен Стоилов – член на Съвета на директорите

Бивш депутат, но и шеф на федерацията по самбо. Въпреки, че господинът има неоспорими заслуги за развитието и успехите на спорта в България, остава енигма кои са неговите познания в сферата на управлението на градския транспорт в един милионен град, че да заслужи място в Съвета на директорите.

5. Тодор Тодоров – член на Съвета на директорите

Г-н Тодоров е преподавател в УАСГ, във факултета по транспортно строителство, катедра Пътища. Въпреки че изглежда, че е единственият компетентен в сферата на транспорта член на Съвета на директорите, един поглед върху работата му доказва противното. Той е проектант на абсурдните велоалеи във Варна, които обиколиха света със своята неизползваемост и нефункционалност. Как може да се очаква от човек проектирал такова недоразумение да управлява и подобрява градския транспорт и паркирането в София? Освен това, от назначаването му дружеството продължава да се управлява все по-лошо, а наземният градски транспорт е подложен на непрекъснато орязване. Поради това г-н Тодоров е изцяло компрометиран и няма как да запази мястото си в ЦГМ.

Резултатът от дейността на инж. Тодор Тодоров.
Източник: rbop

Г-жо Фандъкова, тези оставки дължите на гражданите на София

Повече оправдания и кухи обещания неподкрепени с действия едва ли някой иска да слуша! Сега е моментът г-жа Фандъкова да настоява категорично за оставките на целия ръководен екип на общинското дружество. Не минава ден без да се говори за безбройните проблеми на градския транспорт в София, които въпреки осемте години на този пост, кметът все още не е успял да реши. Г-жа Фандъкова трябва да разбере, че сегашното ръководство на ЦГМ няма нито доверието на гражданите, нито моралното основание да остане на своите позиции. Не трябва да се чакат никакви резултати от започналото разследване – те са абсолютно ирелевантни. Тези хора са некомпетентни, нагли и незаинтересовани, а нека прокуратурата да каже дали са и корумпирани. Няма как да бъде прието директори на транспорта да бъдат самбист, уволнен ДАИ-джия заради катастрофа със смъртни случаи или жена хваната мъртво пияна в столично заведение! На тях, ние гражданите на София, им поверяваме 300 млн. лв. годишно. От тях очаквахме смели, решителни и професионални действия за оздравяването на градския транспорт в София, но вместо това получаваме скандали, лихви към частни превозвачи, тирания върху шофьори и ватмани и нула въведени европейски практики!

Г-жо Фандъкова, обръщаме се към Вас и питаме нима не сте знаели на какви хора е поверена най-проблемната сфера в София – градския транспорт. Готова ли сте да поемете политическата и морална отговорност за видимите резултати изразени в медийни скандали, прокурорски разследвания и корупционни практики, ако не направите всичко възможно за отстраняването на тези хора? Готова ли сте да поемете отговорност за пламенно защитаваното от Вас увеличение на цената на билета с 60%, базирайки се именно върху експертността и добрите намерения на ЦГМ? Накрая се оказа май, че уж експертното ЦГМ повече се интересува от далавери, вместо от реално подобрение на услугата на градския транспорт.

В крайна сметка, както казва една друга гражданска инициатива: #НеФинансирамКрадци! Членовете на Съвета на директорите на ЦГМ трябва да бъдат незабавно освободени от своите длъжности. В противен случай рискувате пълна и трайна загуба на доверие, а гражданското недоволство ще става все по-голямо и бушончета като Любомир Христов просто няма да са достатъчни, дори да гърмят така силно, че да ги чуем от Самоков в София. С досегашните практики и “експерти” със сигурност няма да станем Европейска зелена столица, но вече дълго време сме Европейска столица на далаверите. Спрете това!

#СпасиСофия

#ОСТАВКА!

#ЕвропейскаСтолицаНаДалаверите