Допреди 10 години центърът на Любляна беше царство на автомобилите. Тeсните средновековни улици бяха окупирани, а бароковите фасади бяха силно замърсени от вредните изпарения. Веднага след избирането си за кмет през 2006 г., Зоран Янкович започва сериозна трансформация на града. Дълъг процес, след който начинът на живот, мисленето и поведението на гражданите коренно и трайно се промениха. Именно правилните, смелите и последователни решения, както и управлението с нови, по-добри политики спечелват на града престижната титла Европейска зелена столица за 2016 г. Победата е още по-сладка като се вземе предвид, че Любляна е сред най-малките столици от всички държави-членки на ЕС, което силно ограничава ресурса, с който общината ѝ разполага. Тя е и първият и единствен засега град от Източна и Централна Европа, който успява да спечели тази титла, нареждайки се сред градовете с най-високо качество на живот като Копенхаген, Стокхолм и Хамбург – все предишни носители на титлата.

ЛюблянаГрад Любляна – доказателство, че инвестициите в градския транспорт започват да се изплащат.
Източник: Janez Kotar

Любляна спечели титлата Европейска зелена столица, фокусирайки се върху няколко основни приоритета, сред които най-важният беше подобрението на градския транспорт и мобилността. Подготовката на кандидатурата за титлата започва през 2011г., когато общината си поставя амбициозната цел да намали използването на автомобили с 50% до 2020г. за сметка на увеличаване на използването на градски транспорт и велосипеди.

Намаляване на вредните емисии

Намаляването на употребата на лични автомобили е амбиция на люблянската община.
Източник: greenljubljana

Изцяло пешеходен център

Една от първите, но същевременно и най-смели мерки, които общината започва да осъществява, е поетапното затваряне на целия широк център за автомобилно движение. Десетки улици стават пешеходни зони, а превърнатите в паркинги площади връщат първоначалната си функция на средища на хора, а не на автомобили. Бяха извършени и цялостни ремонти, благодарение на които центърът се сдоби с модерна и изискана визия, правейки го силно притегателно място за хората. Отвориха се многобройни кафенета, ресторанти и галерии, а културните събития, фестивалите и концертите станаха ежедневие, с което ритъмът на живот на всички жители на Любляна се промени завинаги.

ул. Словенска

Центърът на Любляна акцентира върху пешеходното движение.
Източник: scapelab

След ремонта на най-големия градски площад и превръщането му от голям паркинг в прекрасен парк и място за концерти, Любляна реши да забрани автомобилите и по главната си пътна артерия. Пътното платно беше стеснено за сметка на тротоарите, пространството получи изцяло нова визия и функция, а автобусите получиха бърз и удобен коридор за преминаване през центъра.  

Любляна - преди и сега

Площадите в Любляна се превръщат от паркинги в средища за култура и общуване.
Източник: greenljubljana

Общината на Любляна определя тези мерки като наложителни и в съответствие с модерните изисквания за приятна градска среда и устойчива мобилност. А резултатите са повече от видими – над 70% спад в атмосферното замърсяване в центъра на града. Даването на предимство за пешеходците, велосипедистите и градския транспорт за кратко време доведе и до пълната трансформация на имиджа на Любляна като достъпен, просторен и приветлив град, както за своите граждани, така и за все по-многобройните туристи. Само две години след тази трансформация публичните анкети показват, че над 90% от жителите се обявяват против връщането на автомобилното движение в центъра.

Модерен, точен и бърз градски транспорт

В Любляна от години са въведени всички практики и решения, които правят системата на градския транспорт привлекателна и предпочитана. Вече седем години съществува електронна билетна система, а билетът важи 90 минути и дава правото на неограничено прекачване. Всички спирки са модерни, просторни и функционални, като са оборудвани и с дисплеи показващи времето за пристигане на следващото превозно средство. Автобусният парк е изцяло обновен, като предимство е дадено на съчленените автобуси, които са с много по-голям превозен капацитет. Функционират и много мобилни приложения за информация и планиране на пътуванията.

Модерен градски транспорт

В Любляна се залага не само на нов подвижен състав, но и на удобен градски транспорт.
Източник: greenljubljana

Люблянският джентълмен

След затварянето на центъра за автомобили, общината решава проблема с достъпа до малките пешеходни улици създавайки нова форма на градски транспорт – малки и напълно безплатни електробуси. Основната им цел е да превозват пътници с намалена подвижност или в напреднала възраст, но и всички останали са добре дошли. Само през 2014г. системата Kavalir (кавалер) е превозила над 300 000 пътници, а неотдавна към нея беше добавен и електрически туристически влак Urban, който извършва безплатни обиколки из сърцето на града, свързвайки центъра със стария замък.  

Малки електробуси за пешеходните зони

Пешеходните пространства не означават места, изолирани от градския транспорт
Източник: greenljubljana

Електронни билети и много услуги

Докато в София все още се чудим какво стана със започната преди 10 години електронна система за таксуване, Любляна още през 2009г. въвежда единна карта за повече градски услуги. С Urbana не само, че можете да ползвате градския транспорт (билетът важи 90 минути и струва 1,20 евро), но можете и да платите за градските паркинги и синя зона, да използвате колело от градската система за наемане на колела, както и да си вземете книги от градските библиотеки. Градските карти могат да бъдат презаредени на повече от 50 автомати наречени Urbanomat, както и в стотици други пунктове за продажба. Въвеждането на почасов билет с неограничено прекачване води до нарастване на използването на градските линии с 19%, а на крайградските с цели 34%. Градския транспорт е и основно средство за пътуване на ученици и студенти – 85% от учащите в Любляна имат Urbana карти.

Урбаномат

Още през 2009 г. Любляна въвежда система за билети за градски транспорт, обединена с много други градски услуги.
Източник: greenljubljana

Над 200 км велоалеи и Bicike(LJ)

През 2011г. Любляна е един от първите източноевропейски градове, които въвеждат широка система за наем на велосипеди. 36 стоянки с повече от 300 колела предлагат на жителите и гостите на града алтернативен, чист и здравословен начин за придвижване. При това почти напълно безплатно, тъй като първите 60 минути не се заплащат – време напълно достатъчно да се достигне всяка точка в малкия град. Любляна може да се похвали и със сериозна инфраструктура за велосипеден транспорт. Над 200 км широки, удобни и безопасни велоалеи опасват града, а паркингите са навсякъде. В резултат всяко четвърто пътуване в рамките на словенската столица се осъществява с велосипед, а улиците са значително по-проходими.

Система за велосипеди под наем

Велосипедният транспорт е почти напълно безплатен със системата за велосипеди под наем.
Източник: greenljubljana

А къде е София?

За съжаление твърде назад. Столичната община все още не е успяла да въведе нито едно от описаните подобрения в транспорта, които спечелват на Любляна първата в Източна Европа титла Европейска зелена столица. Изглежда на управляващите в София им липсват визия, компетентност и последователност в политиките, които провеждат. Но може би най-много им липсва смелост за решения, с които София да изживее своята революция, а не бавна, протяжна и често в грешни посоки еволюция.

Титлата Европейска зелена столица не се печели с усвояването на европейски пари или заради строителство на метро. Необходими са умно планиране и действия, които макар и често първоначално да не се одобрявани от гражданите, носят дългосрочна полза за града. Нужно е и последователно прилагане на иновативни, а не задължително скъпи решения, както и мащабна визия за коренна трансформация на живота в един град.  Дали ще го доживеем в София? Предстои да разберем, но със сигурност зависи от всеки един от нас!