Лъжец ли е Петър Диков – главен архитект на София? Нека видим фактите точка по точка относно многократно заявената претенция от страна на Столична Община, че приоритизира градския транспорт, поради което при предстоящото разширение на бул. Евлоги и Христо Георгиеви ще бъде обособена така нужната бус лента.

stefan6

Тенденциите в Европа са централните булеварди да се стесняват за сметка на БУС ленти. Тук тенденцията е да се преструваме, че колите не са проблем…

1. На 24 януари 2015г. бяха обявени победителите за различните зони от конкурса за проучване и решение за изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства от централната градска част на София. Проектът на „Стефан Добрев Архитектура и Дизайн“ за Зона 1, включваща бул. Евлоги и Христо Георгиеви, зелените площи покрай р. Перловска и пл. Орлов мост, предвижда разширение на булеварда между ул. Гурко и ул. Граф Игнатиев с още 1 лента, като по този начин общият брой ленти ще стане 3 в посока. Ето цитат от Обяснителната Записка към проекта, качена заедно с останалите документи на сайта на Направление Архитектура и Градоустройство:

Представеният проект решава в голяма степен транспортно-комуникационните проблеми, като във всяка посока булеварда се увеличава с по една автомобилна лента. Това става по най-безболезнения начин като пътната настилка се разширява само с 90 см за сметка на широките тротоари и така в най-натоварената си част бул. „Евлогий Георгиев“ преминава от две на три платна.

(б.а. Оставяме без коментар очевидното непознаване на разликите между пътно платно и пътна лента от страна на архитектурното студио, както и запазваме оригиналния правопис)

2. Проектът на „Стефан Добрев Архитектура и Дизайн“ не предвижда третата лента, която ще се добави да бъде бус лента. Това беше основна критика по време на обществените обсъждания на проекта. В резултат, главният архитект Петър Диков обяви, че разширението ще е с цел изграждане на бус лента. Ето точен цитат от гостуването му в предаването „Седмицата“ по Дарик Радио от Агенция Фокус:

Там се предвижда на 8 метра и 10 см съществуващо платно, което са две ленти, да стане 9 м и в тези 9 метрa се разполагат три ленти, като едната лента, изрично подчертавам, това като че ли не се разбра от повечето хора, това ще бъде бус-лента. Т.е. ние с това разширение от 90 см ще осигурим бързо движение на градския транспорт по на практика най-важният градски ринг, който обслужва центъра.

В предаването „Денят Започва“ по БНТ, Петър Диков още веднъж потвърждава това като заявява:

Освен това идеята на проекта е третата лента, която ще се осигури, да бъде бус лента.

„Денят Започва“ по БНТ (мин. 4:08)

3. На 11 юни 2015г., по време на гостуването си при Антон Хекимян по БТВ (мин 9:40) в предаването „Тази сутрин“, главният архитект отново говори за разширението на бул. Евлоги и Христо Георгиеви. По неговите думи 8 метровият булевард ще бъде разширен с 1 метър, в резултат на което ще се организират 3 ленти за движение с широчина 3 метра.

screenshot-www.sofia-agk.com 2015-06-11 14-29-02

Какъв е проблемът обаче и баламосва ли ни Диков? Както Спаси София вече Ви информира, изграждането на бус ленти е възпрепятствано от текстове в Наредба № 2 от 29 юни 2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии (Наредба №2). В чл. 102 се казва, че минималната широчина за изграждане на бус лента е 3,5 метра. Това означава, че няма как да бъде изградена бус лента с широчина от 3 метра, за каквато говори Диков. Не само това, друго изискване в същата тази наредба казва, че едно от задължителните условия за изграждане на бус лента е и наличието на минимум 60 превозни средства на градския транспорт в посока за 1 час във върховите натоварвания. Бърза справка на сайта на Центъра за градска мобилност показва, че на спирката посока НДК върховото натоварване е 40 превозни средства, докато на тази в посока Орлов мост – 28 превозни средства. Излиза, че така „желаната“ от гл. архитект Петър Диков бус лента не отговаря на 2 от задължителните 3 изисквания на тази наредба, което означава, че няма как да бъде обособена.

От казаното до тук е видно, че нещата не са така, както ги представя Петър Диков. За нас съществуват само три опции:

  1. Главният архитект лъже и баламосва цялото общество с цел да омекоти критиките твърдейки, че нещо ще се случи, а в последствие удобно да си забрави обещанията.
  2. Главният архитект е незапознат с основната наредба планираща комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии, което говори за професионална некомпетентност.
  3. Общината е решила, че след 6 години шикалкавене и лъгане за това, че ще се пребори за промяна на Наредбата, най-сетне ще го направи.

Познавайки ситуацията, третата опция е най-малко вероятна. Изводите оставяме на вас.

Boulevard_Saint-Germain,_Paris_June_2010

Има как да има БУС ленти по тесни булеварди: трябва само градският транспорт да е приоритет.

В заключение, Спаси София е категорично против разширяването на булеварда, ако третата лента не бъде обособена като бус лента. Разширяването на булеварди в центъра на града, с цел да се осигури по-голяма пропускливост на автомобилите, като по този начин се увеличи трафика, е вредно и опасно решение. София е един от най-замърсените градове в Европа, което е причина за притеснително високи нива на белодробни заболявания при деца и възрастни. Освен ако Столична Община не си е поставила за цел, чрез поддържане на канцерогенна среда да намали населението на града, е хубаво най-сетне да стане ясно, че единственото възможно устойчиво и благоприятно за жителите на София бъдеще, е развитието на градския транспорт за сметка на личния автомобил, както и поддържането и разширяването на зелените площи.