Екипът на Спаси София организира акция за измиване на ул. Граф Игнатиев, с която целим да се привлече общественото внимание към липсата на поддръжка на градската среда от страна на почистващите фирми и нулевият контрол от Столичната община. 

Почистването на София ще ни струва над 260 мил. лв. и все пак една от най- централните улици тъне в мръсотия и наноси. Тя или не се мие, или се мие проформа, както повечето общински “задължения”. Във всеки случай, ситуацията е недопустима за една европейска столица” – каза Стефан Спасов от Спаси София пред медии. 

София се почиства фиктивно, а улиците дори в идеалния център са потънали в мръсотия. Лидерът на Спаси София Борис Бонев напомни:

“Градската хигиена е изцяло поверена на частни фирми, на които всяка година се дават милиони за симулиране на дейност, която не покрива минимални стандарти” 

Спаси София организира акцията по почистване на ул. Граф Игнатиев, за да насочи общественото внимание към проблема с почистването. Доброволци от организацията използваха машини за домашна употреба, за да покажат, че дори с подръчни средства може да се поддържа по-добра хигиена на градското пространство отколкото с професионална техника, която не се използва.

Спаси София споделят, че тази акция има за цел да накара софиянци да се замислят къде отиват техните пари и как те буквално изтичат в канала без никакъв ефект.

Липсата на контрол и изисквания от страна на Столичния инспекторат за начина, по който се извършват действията по почистване, води до резултатите, на които сме свидетели в момента. Става въпрос за отчитане и фактуриране на почти фиктивна дейност за много милиони, а няма глоби и контрол на качеството. 


От “Спаси София” напомнят, че като политическа партия един от техните приоритети е именно превръщането на София в чист, зелен и подреден град. 

Няколко седмици преди местните избори Борис Бонев подчерта:

“Знаем как да променим София с реални действия, без да се натоварват обществените финанси, още от първия ден след изборите. Без повече кражби и корупция и истински чиста София!”