На 13 март 2015г. Спаси София представи на общественото внимание последствията от поредния некачествен ремонт на територията на Столична община. В специално заснето видео наречено „Дъжд“ показахме тоталния разпад в подлеза на НДК, ремонтиран преди само 2 години и половина. Потискащата атмосфера беше допълнително подчертана от музикалния фон с автор Ивайло Иванов. Да припомним – заедно със строителството на Втори метродиаметър, „Метрополитен“ ЕАД бе възложил, незнайно защо, да се ремонтира подлез, който не е тяхна собственост или отговорност. Резултатът е, че пространството освен стилистично различно от метростанцията и от самия дворец на културата, бе и реализирано с неподходящи материали и не беше съобразено с функциите, които Столична община му е определила.

След края на ремонта, подлезът премина в ръцете на Столична община, където бе оставен на активен разпад. Две години и половина по-късно, Спаси София засне разлепени и натрошени плочки, течове и обща (но типична) немърливост. Публикувахме клипа в YouTube и няколко дни по-късно представители на инициативата бяха поканени за участие на живо в ефира на БНТ и Нова телевизия.

20150318_080017Има плочки – има проблем, няма плочки – няма отговорност?

Докато траеше живото излъчване на БНТ, по време на което, нашите представители дискутираха с инж. Стоян Братоев, оправдаващ се с хипотетична пивоварна, оперираща в подлеза, явно някой в Общината е гледал и се е усетил, че пак се веят общински кирливи ризи в ефир. Още преди екипът на БНТ да напусне мястото на снимките и да застъпи този на Нова телевизия, от всички краища на подлеза изникнаха като армия мравки, служители на общинската служба „Паркове и градини“ и започнаха да чистят, да прибират плочки, да разтребват и бършат. Станахме свидетели дори на екип с къртачи и строителна техника, който се завъртя покрай заградения и тъмен вход към тролейбусната спирка, покърти 5-10 минути и си тръгна. А работниците бяха видимо доволни, че са изпълнили неочакваната мисия, възложена им толкова рано сутринта от Столична община.

Днес, в подлеза на НДК тече ремонт на ремонта, оправящ дефектите, които ние посочихме. Дори и онези, за които Братоев се кълнеше, че не съществуват или не са негова отговорност. Интересно е дали след година ще се наложи пак да водим същия разговор през ефира на някоя национална медия. Това само времето ще покаже, но на 17 април 2015г. наш екип реши да провери на място какво е качеството на новия ремонт. За да не бъдем обвинени, че само мрънкаме, ще наречем това предупреждение – качеството на изпълнение, което видяхме отново не е такова, каквото трябва да бъде. Отново виждаме как се прави ремонт на ремонта, който е с повече ПР цел (макар много късогледа, предвид, че ще издържи най-много година) и отбиване на номера, отколкото за трайно решаване на проблема.

Затова и питахме г-жа Фандъкова в Twitter каква е нейната оценка. Ще видим дали ще отговори. Не искаме да звучим, сякаш „хейтваме“, когато говорим за дефектите, но няма как да спестим критиките, защото за съжаление, те пак са основателни. Повече може да видите в албума ни във Фейсбук. Под всяка снимка има коментар.

[fb_embed_post href=“https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1585155395102469.1073741843.1525636387721037&type=3&uploaded=9/“ width=“550″/]