Заедно за повече бус ленти

Проект - 13/05/2015

Заедно за повече бус ленти

Дойде време да си припомним първата публикация на Спаси София още от месец февруари, засягаща бус лентите или по-точно липсата на такива. Тогава заявихме, че основната причина Столична Община да не може да изгражда бус ленти на територията на града е Наредба 2 от 2004г. на Министерство на регионалното развитие и благоустройството за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии. Вредността на тази наредба произтича от нейния чл.102, който залага на практика неизпълними изисквания за изграждането  на бус ленти. След проведено проучване от наша страна стана ясно, че задължителните за България минимум 3 пътни ленти и 60 превозни средства на градския транспорт в посока за 1 час са идентични с критериите в град Сеул, Южна Корея. С “незначителната” разлика, че в Сеул има над 900 автобусни линии с над 7000 автобуса, докато в София линиите са около 90, а автобусите към 500. Въпреки тази сериозна разлика, критериите са същите.

[fb_embed_post href=“https://www.facebook.com/spasisofia/photos/a.1546639878954021.1073741828.1525636387721037/1589110241373651/?type=1&permPage=1/“ width=“550″/]

След толкова години, едва ли ще станат ясни мотивите на вносителите на тази наредба. Важното днес е чл.102, регулиращ бус лентите, да бъда спешно променен. Ако това се случи София и останалите български градове ще могат най-сетне да предприемат реални действия за автономизиране на градския транспорт, което ще доведе до много по-малко закъснения, по-амбициозни разписания, хиляди спестени часове на пътниците, които вече няма да чакат в задръствания и също така видимо подобрение на реда по улиците.

Затова в края на април Спаси София изготви жалба до Министерство на регионалното развитие и благоустройство, в която настояваме за промяна в Наредба 2 в частта ѝ за бус лентите. Предвид важността на този проблем, протакан с години, счетохме, че е необходимо да обединим силите си с други неправителствени организации и сдружения. Благодарим на:

  • Сдружение “Градски транспорт и Инфраструктура”
  • Група Град
  • Група Инфраструктура за Варна
  • Сдружение Трансформатори
  • Сдружение Велоеволюция
  • Група Зелени релси в София
  • Гражданите (grajdanite.bg)
  • Сдружение Хамалогика
  • Гражданска Интернет Инициатива “Спаси Метрото”

за подкрепата и желанието да се борят за по-добра градска среда заедно с нас. Вярваме, че обединените сили на толкова сдружения и организации ще са достатъчни, за да можем в най-скоро време да се похвалим с добър резултат. Важно е да стане ясно, че промяната на тази наредба ще има отражение не само върху транспорта в София, но и в другите градове в България. Затова и подкрепата от Варна и Бургас е изключително ценна.

logos

В жалбата си настояхме Чл. 102 да бъде премахнат за сметка на нормативна уредба, позволяваща на общините в България сами да преценяват как, колко и кога да се регламентират бус ленти, като всяка използва свои собствени критерии, отговарящи най-точно на индивидуалните нужди на всеки казус. Децентрализацията на регулацията на бус лентите е важна стъпка към ефективен и достъпен градски транспорт във всички градове в България.

Междувременно, на 10-ти май екипът на Спаси София проведе дискусия за бус лентите, която може да видите във видеото.

Очаквайте съвсем скоро повече информация по казуса. Битката ще е тежка, но ще победим, защото сме заедно за промяна!

Можете да свалите жалбата с приложенията тук: [ddownload id=“455″]

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.