Нова линия 172, обслужвана с електробуси

Проект - 12/12/2018

Нова линия 172, обслужвана с електробуси

Пълният текст на становището можете да прочетете тук: [ddownload id=“3626″ text=“Свалете като PDF“]

ДО
Дончо Барбалов
Зам.-кмет по транспорта
Христиан Петров
Директор на ЦГМ
Антон Деспотов
Директор Дирекция “Обществен транспорт”
Зафир Зарков
Общински съветник
Йорданка Фандъкова
Кмет на Столична община

П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е

относно въвеждане на нова автобусна линия №172 с маршрут ж.к. Западен парк – ул. Ген. Гурко – кв. Редута, обслужвана с електробуси

Уважаеми дами и господа,

С настоящия документ предлагаме въвеждане на нова автобусна линия №172, обслужвана изцяло от електробуси, подпомагаща натоварената в момента линия №72 и даваща нови и по-бързи връзки в съответните квартали.

В подкрепа на това предложение бихме искали да Ви обърнем внимание на недостатъчната или липсваща транспортна свързаност на част от западните и източните жилищни квартали на София с централната зона. Подобни изводи могат да бъдат направени и за историческия градски център, където наземният градски транспорт е концентриран в няколко булеварда – Христо Ботев, Васил Левски и улиците Граф Игнатиев и Г. С. Раковски. Същевременно именно в центъра на града е налице силна концентрация на обекти и активности, привличащи гражданите и гостите от всичките райони на София.

От друга страна, автобусна линия №72 (ж.к. Западен парк – бул. Евлоги и Христо Георгиеви –  х-л Плиска) е сред най-натоварените в София. Линията, свързваща източните и западните квартали на столицата не прави удобна връзка с метрото и само периферно обслужва широкия център. Нито една линия не навлиза в центъра по значими и наситени с живот улици като Алабин, Ген. Гурко, Солунска и бул. Македония. Съществуващите линии както в центъра, така и в останалите квартали пък дават коренно различни връзки и вървят по други маршрути.

Закупуването на 20 електробуса и пускането им в експлоатация от 12.12.2018 г. осигуряват възможност за въвеждането на нови линии, които максимално да се възползват от експлоатационните характеристики на електробусите. Макар да считаме, че малкото пари, с които София разполага, трябва приоритетно да бъдат инвестирани в закупуване на съчленени газови автобуси с висок капацитет, 20-те електробуса вече са доставени и трябва да бъдат използвани така, че с тях да се постига максимален ефект.

Предимствата на електробусите са:

 • Ниски емисии сравнено с дизеловите автобуси;
 • Много ниско ниво на шумово замърсяване;
 • Добро ускорение и възможност за рекуперация на енергията при спиране.

Почти нулевото замърсяване и добрите експлоатационни характеристики на електробусите дават прекрасна възможност за въвеждане на автобусни линии в историческия център, където експлоатирането на дизелови автобуси е нежелано. Предложената нова линия №172 би била чудесен прецедент в тази насока.

Линия 172 – основни предимства и характеристики

 width=

След подробен анализ на недостатъците, възможностите и потребностите на съществуващия градския транспорт в центъра на града, както и близките квартали намиращи се на изток и запад от него, предлагаме в бюджета за 2019 г., да се предвидят средства за въвеждането на нова линия №172 с маршрут ж.к. Западен парк – ул. Ген. Гурко – кв. Редута.

Във всяка посока дължината на линията е около 10 км, а общата ѝ дължина е 20 км. По маршрута си ще обслужва общо 46 спирки, от които 15 новооткрити. Средната експлоатационна скорост на автобусите по линията е малко над 15 км/час, което е около средната стойност за натоварените автобусни линии в София. Целта на линията е да обслужва улици и територии, до които в момента няма удобен градски транспорт. В този списък влизат улиците Партений Нишавски, Солунска и Ген. Гурко. Нови спирки ще бъдат обособени в непосредствена близост до значими обекти, до които към момента няма градски транспорт като парк Възраждане, бул. Витоша, пл. Славейков, Народния театър “Иван Вазов”, СГХГ и др.

Пълния курс на новата линия №172 с включено време за почивка е 90 минути. Престой е предвиден на колелото в ж.к. Западен парк. Предлагаме линията да бъде обслужвана от интервали между 10 и 15 минути в делнични дни и 10 минутни интервали в почивните дни заради очаквания засилен пътникопоток от и към центъра. Интервал от 10 минути може да бъде осигурен с 10 електробуса, 12 минутен интервал с общо 9 електробуса и 15 минутен интервал с 8 електробуса. Такава разстановка дава възможност останалите 10 екологични превозни средства да бъдат ползвани за друга подобна или съществуваща линия. Предложение за примерните разписания в двете посоки могат да бъдат видяни в Приложение 1.

Линия подобряваща достъпа и подпомагаща 72

Предлаганата линия значително ще подобри достъпа между кварталите и центъра на София. С нея западните квартали (Западен парк, Красна поляна 1, Разсадника, Сердика и Зона Б-5) получават пряка връзка със строгия център на София. Същото важи и за източните квартали (Редута, Подуяне и Оборище). Линия 172 дава бързи и преки връзки и с точки на интерес и транспортни възли с възможност за смяна на превозните средства (пл. Македония, бул. Васил Левски, МС СУ Св. Кл. Охридски, Военна академия и др.). Заради спецификата на предложения маршрут на линията, особена полза от нея ще имат живеещите в кв. Редута. За разлика от съществуващата линия №72, която обикаля през гара Подуяне, новата линия ще влиза и излиза от квартала директно на бул. Ситняково, спестявайки около 5 минути на всеки курс. Движението на автобусите по линия №172 ще е обратно на тези по линия №72, давайки нови и удобни транспортни връзки в един от най-гъсто застроените, но пренебрегнати откъм градски транспорт столични квартали. С въвеждането на новата линия очакваме значително по-комфортно пътуване и по съществуващата, но често претъпкана  линия №72.

 width=

Линиите 72 и 172 се допълват и дават нови директни връзки

Ползите от въвеждането на новата автобусна линия

Ползите от по-достъпен и полезен градски транспорт не могат да бъдат измерени само в икономическо отношение. Те са далеч по-широки и имат социални, градоустройствени и екологични измерения, всички те, пряко свързани с качеството на живота в засегнатите квартали. Подобряване на транспортните връзки между тях ще ги направи по-малко зависими от личните автомобили и по-привлекателни за живот. Второто е особено важно за райони като историческия градски център и Редута, където трафикът и голямата моторизация вече създават сериозни проблеми и подриват качеството на живота,, цените на имотите и нямат лесен достъп до другите части на столицата. Новата линия №172 цели да:

 • даде стимул за развитие на малкия и среден бизнес в историческия градски център;
 • подобри транспортното обслужване в близост до значими обекти в центъра (пазари, площади, паркове, институции, точки на интерес и др.). Това е особено важно за хората с намалена подвижност, възрастните и родителите с детски колички;
 • свърже източните квартали на града по оста изток-запад през центъра;
 • прекъсне изолацията на съседни квартали;
 • даде повече директни транспортни връзки (без прекачване);
 • даде удобен и бърз достъп до метростанция СУ Св. Кл. Охридски;
 • облекчи съществуващи натоварени автобусни линии като 11, 72, ТМ10 и др.;
 • намали ежедневната употреба и зависимост от личните автомобили;
 • подобри екологичната обстановка и околната среда;
 • подобри качеството на живот в засегнатите квартали;
 • се възползва правилно от съществуващия технически потенциал в лицето на новите електробуси.

Припомняме, че основната задача на градския транспорт е да предоставя обществена услуга, която да облекчава и поощрява мобилността на гражданите. Създаването на нова линия №172, според описаното предложение би подпомогнало изпълнението именно на тази задача.

ПРИЛОЖЕНИЯ:

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.