Нов живот за монумента Камбаните

Проект - 11/02/2018

Нов живот за монумента Камбаните

 width=

Екипът ни винаги се е стремял не просто да критикува неподходящите политики и действия, но и да предлага решения на проблемите. Убедени сме, че добрият пример е заразителен и само разбирането от всички, че споделената от всички нас градска среда трябва да бъде пазена и развивана, би било достатъчно, за да превърнем София в прекрасен за живот град. Именно тази мотивация беше в основата на решението ни през есента на 2016г. да се заемем с една благородна инициатива – популяризирането и облагородяването на архитектурния паметник Камбаните и околното парково пространство. Това направихме чрез нашия проект #СподелиКамбаните, финансиран по Програма Европа 2017 на Столичната община и в партньорство с Италианския лицей, Чешкия културен институт и район Панчарево на обща стойност 13 277 лв, от които 11 934 лв безвъзмездно съфинансиране. След година усилена работа, проектът приключи успешно през есента на 2017г.

Ето и какво постигнахме:

Нощен страж в полите на Витоша

Новото осветление

Тъй като паркът се намира над Околовръстния път и немалко хора дори не знаят за неговото съществуване, за нас беше важно неговото присъствие да се забелязва не само през деня, но и през нощта. Това е причината важна част от проекта да включва възстановяване на декоративното осветление на високия монумент.

Беше наета вишка, бяха закупени и монтирани 16 прожектора – осем 50-ватови и осем 100-ватови. 8 от тях осветяват сферата горе, 4 прожектора са закачени от външната страна на сферата и сочат надолу, а останалите 4 прожектора са монтирани в шахтите в долната част на монумента, създадени именно за тази цел, и осветяват целия паметник. Използвахме старите захранващи кабели, тъй като бяха изправни, а старите и отдавна неработещи прожектори премахнахме. Благодарение на тази инвестиция, днес монументът може да бъде осветяван нощно време и да се превърне в символ на града ни.

Сякаш току-що построен

 width=

Друга ключова дейност от нашия проект беше почистването на бетонните постаменти на паметника. Десетилетията на недостатъчна поддръжка, атмосферно замърсяване и влиянието на дъждовете несъмнено бяха оставили своя отпечатък и ние трябваше да се справим с това. Избраната и съгласувана с Националния институт за недвижимо културно наследство технология е почистване с пясъкоструйка, с което се връща оригиналният вид на бетона. Резултатите от изпълнението на тази дейност са доста впечатляващи, като паметникът възвърна оригиналния си блясък, въпреки че в първия етап от проект #СподелиКамбаните финанирането беше достатъчно за почистването само на 1/4 от целия монумент.

Що е то Камбаните?

 width=

Преди реализацията на нашия проект, всеки, които искаше да узнае повече за паметника и неговата история, нямаше как да направи това на място, тъй като всякакви табели с туристическа информация липсваха. Ние изработихме и монтирахме две нови информационни табели, които съдържат основни данни за парка и организираните тук асамблеи, както и кратка история на монумента. Важна част от поднесената информация е и картата на района, която стилизирано показва къде се намира пикник поляната, къде – ботаническата експозиция и къде – Камбаните. Двете табели са поставени на двата входа на монумента, за да могат посетителите да се запознаят с историята на местността, независимо от който и вход да влезнат.

Тук кошче, там кошче

 width=

Доскоро паркът беше осеян със сини метални кошчета за отпадъци, включително и наскоро поставени. Те обаче са в лошо състояние, от материал и с цветове, неподхождащи на архитектурната стилистика на парка. Затова и с тази дейност се закупиха нови и по-здрави кошчета за отпадъци, изградени от бетон, което ще отива стилистично на бетонния монумент. Кошчетата са здраво закрепени за земята с желязо, за да се предотврати вандализирането, открадването или събарянето им.  Бетонните кошчета са по-издръжливи от металните, по-качествени, по-стилни, по-устойчиви и няма опасност да бъдат подпалени. Сините кошчета бяха премахнати.

Знамена

 width=

В близост до монумента са разположени и три пилона, на които към момента има само две и то малки знамена – българското и европейското, с размери 90 на 150 см. Като част от проекта, изработихме 3 нови знамена със значително по-голям размер – 150 на 350 см. Освен вече съществуващите знамена на България и Европейския съюз, скоро на Камбаните ще се развее и знамето на Асамеблеята “Знаме на мира”, заради която всъщност целият монумент е построен. Преди да се инсталират знамената на пролет, се предвижда боядисване на стълбовете, както и смяна на кордите.

Камбаните тур – само началото

 width=

Освен чисто физическото освежаване на паметника, в проекта предвидихме и дейности за неговото популяризиране. Така бяха организирани няколко обиколки на парка и монумента с гид. Организирането на т.нар. Камбаните тур се проведе общо три пъти през октомври и ноември 2017 г., като всеки присъстващ имаше възможност да чуе интересна информация за историята на парка и провежданите там детски асамблеи. На трите събития дойдоха общо над 110 души, като често и случайни посетители на парка също се присъединяваха любопитни да научат нещо ново. На всички присъстващи бяха раздавани информационни брошури. Запознаването с интересни факти за парка и монумента е ключово за това повече хора да опознаят това място и да се повиши както интересът за посещения, така и нетърпимостта към вандализирането му – важна част за устойчивото опазване на облагородителните дейности, изпълнени по този проект.

Продължаваме и тази година!

Освен всичко изброено до момента, проектът ни включваше още три дейности: орто-фото заснемане на монумента – важно за изготвянето на всякакви архитектурни проекти за мястото; провеждане на дискусия за парка и паметника – наложителна с оглед на липсата на достатъчно обсъждания за паметниците на културата на територията на града; изготвяне на пътна карта – документ, описващ историята на мястото, точните дейности изпълнени по проекта по Програма Европа 2017, както и от какво още има нужда Международният парк на децата от света.

Пътна карта за Камбаните

Пълната pdf версия на пътната карта за Камбаните 2017

Щастливи сме да съобщим, че екипът ни отново спечели финансиране по общинската Програма Европа за втория етап от #СподелиКамбаните.

Предвидените дейности включват изчистване на оставащите 3/4 от бетонните постаменти, както и монтирането на нови, модерни, унифицирани информационни табели под всяка камбана. Предвидени са също и културни мероприятия, като още обиколки Камбаните тур, нова дискусия за монумента, организиране на празник за децата на първи юни, пролетно почистване и др. На събитията ще бъдат поканени и гости покрай европредседателството на България, като едната от обиколките Камбаните тур ще бъде на английски именно за тяхно удобство.

В момента полагаме усилия също така да се възстанови водоснабдяването на района и електричеството по алейните стълбове. В контакт сме и с автора на монумента – скулптора Крум Дамянов, за да съберем неговите спомени за мястото и реализацията на проекта. Най-голямото предизвикателство за 2018г. ще бъде реализиране на желанието ни за истински концерт със самите камбани, които всъщност представляват най-големият перкусионен инструмент в цяла Европа. Проектът #СподелиКамбаните е прелюдия към 2019г., когато ще се опитаме да организираме първата голяма международна детска асамблея от десетилетия насам, която да популяризира страната ни и да донесе щастие, забавления и незабравими спомени на стотици деца.

 width=

Откриването на монумента през август 1979г., снимка: prehoda.bg

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.