Летище София с водещи цветни пътеки по дизайн на Спаси София

Проект - 30/07/2015

Категория: Град за хората

Летище София с водещи цветни пътеки по дизайн на Спаси София

След поредица скандали със софийските копърки, Летище София предприе мерки за по-лесна ориентация на пътниците към регламентираните форми на транспорт, обслужващи Терминал 2. За целта, по предложение на министър Московски, беше обявена идеята за разчертаване на водещи цветни пътеки, насочващи пътниците към метрото, спирката на автобуси 84 и 384, както и към стоянката на легалните таксита. Това, което остана неизказано в нашумялата новина за тази идея е, че Спаси София участва дейно в нейната реализация. Проектът за водещите цветни линии е вторият ни безплатно предоставен за ползване проект за подобряване на визуалната информация на градската среда, като този път бенефициер е Летище София.

Веднага след като медиите тиражираха идеята на министър Московски установихме контакт с управата на Летище София и предложихме да помогнем, знаейки, че нашата концепция за единен стандарт за визуална информация в София трябва задължително да включва и нейното летище.
Така стигаме до днешния ден, когато и ние бяхме силно изненадани от новината, че пътеките са вече разчертани, но по-важното е, че това е направено и удобството на пътниците е подобрено.
Решихме да Ви покажем шестте варианта, които разработихме и изпратихме на управата на летището. Целта беше да дадем възможност за избор, в зависимост от разполагаемите средства и условията на място.

Untitled-1

За нас беше от ключово значение използваните символи и цветове да са разпознаваеми и най-вече да имат връзка с цялостната концепция за визуална информация в градския транспорт, която стартирахме експериментално в метрото, с крайна цел да бъде въведена в целия градски транспорт.

За такситата логично избрахме жълтия цвят с икона – стилизиран автомобил. Червеното като избор за цвета на автобусите беше обосновано от дългата традиция в София автобусите да са червени, тролейбусите сини, а трамваите – оранжеви. А синият цвят на метрото е в синхрон с логото и факта, че до Терминал 2 стига М2, която се означава със син цвят. По отношение на самия дизайн на пътеките – шестте варианта бяха изработени след проучване на добри практики от други летища по света.

По време на процеса на изработка на шесте варианта се стремихме да проектираме балансиран, изчистен дизайн, носещ достатъчна информация, която не обърква пътниците. Четири от вариантите са ограничени от двете страни пътеки, докато останалите два изобразяват пътека с единична водеща линия. Варианти 1а и 1b освен водещи линии имат и плътна цветна подложка, която бе нашия сценарий “максимум”: такива пътеки са по-скъпа инвестиция и често се залагат още в проектирането и строителството на терминалите, заради необходимостта да са интегрирани в подовата настилка.

Това обяснява и защо екипът на Летище София се е спрял на вариант с пътеки с единична водеща линия. Те са далеч по-евтини за изработка и евентуална поддръжка, а и по-безпроблемно се пресичат една с друга. Нещо, което в терминал като нашия, с толкова широко разгърнати позиции на различните крайни точки, е важно. Пътеките са начертани от зала Пристигащи и преминават по оста на двете крила на терминала, за да достигнат до изходите, отстоящи максимално близо до съответните спирки. Синята пътека преминава и през зала Заминаващи, с цел да упъти гостите на София до метростанцията без да им се налага да напускат терминала: полезна опция за държава с понякога капризно време като нашата.

Untitled-1

Източник: Летище София

В заключение, с радост отбелязваме, че това е поредният проект, който се реализира с дейното участие на Спаси София в името на по-добрата и удобна градска среда. Пожелаваме си на все повече места в София това да се случва. Екипът ни още веднъж благодари на Летище София за сътрудничеството по този проект. Надяваме се в бъдеще пак да работим заедно по други важни за града теми като въвеждането на нощен транспорт например. А до тогава, лек полет на всички пътници на нашето летище.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.