Изграждане на навес на спирката при метростанция Г.М. Димитров

Доклад - 10/10/2020

Изграждане на навес на спирката при метростанция Г.М. Димитров

Вече 2 г. от Спаси София изпращаме мотивирани становища и правим всевъзможни срещи, за да се постави навес на автобусната спирката на метростанция Г. М. Димитров, ползвана от хиляди пътници всеки ден, но Общината не си мръдна пръста да реши този елементарен проблем.

Срамувам се, че се налага да пиша и внасям доклад до Общинския съвет за нещо толкова елементарно като поставяне на спирков навес, но бездействието и безхаберието на ГЕРБ и ЦГМ ме принуждават!

До:
Елен Герджиков
Председател на Столичния общински съвет

ДОКЛАД

от
БОРИС БОНЕВ – ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК, ЧЛЕН НА ПКТТ при СОС

Уважаеми г-н Герджиков,
Уважаеми дами и господа – общински съветници,

Според официалните данни на Метрополитен, метростанция „Г. М. Димитров“ е сред най-използваните в София с над 25 000 пътника среднодневно натоварване, като по този показател изпреварва централни и натоварени станции като “НДК” или “Сердика 2”. Огромна част от пътниците продължават пътуването си с наземния градски транспорт – предимно живущи, работещи и учащи в кварталите „Студентски град“, „Дървеница“ и „Младост“ в южна посока, както и към кварталите „Дианабад“, „Изгрев“ и „Витоша“ в западна посока. 

Същевременно, най-натоварената спирка в района на метрото – спирка  „НСБАЛ по Онкология“ с код 0764, обслужваща линии №№88, 280 и 294 в посока кв. „Дървеница“ и кв. „Студентски град“, е без спирков навес, който да защитава пътниците от атмосферните влияния. Всички линии обслужващи спирката са с високо среднодневно натоварване. Спрямо последното официално проучване на ЦГМ, проведено през 2014 г., то е както следва: А88 – 11624 пътника; А280 – 30265 пътника; А294 – 6088 пътника;

Затова предлагам предприемането на следните мерки за подобряване на комфорта на пътуващите и привлекателността на градския транспорт: 

 class=
  1. Поставяне на навес по цялата дължина на спирката, но не по-малък от дължината на един съчленен автобус (18 метра). Това ще защити пътниците от метеорологичните условия (слънце, дъжд и сняг) и ще прекрати сегашната практика пътниците да изчакват превозните средства във вестибюла на метростанцията, след което да тичат към приближаващия се автобус. Освен неудобство, това създава и условия за намалена безопасност в метростанцията. Заради недостатъчната широчина на тротоара в зоната на спирката, предлагам навесът да бъде монтиран директно върху конструкцията на вестибюла на метростанция „Г. М. Димитров“, а по дължината му да бъдат поставени пейки за сядане и удобно изчакване на превозните средства. В официално писмо от инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД, с изх.№ М-3226 от 11.09.2020 г., прикрепено към доклада, се заявява, че няма конструктивни или инженерни пречки за осъществяването на намерението за монтирането на спирков навес. 
 class=
  1. Корекция на тротоара и пътното платно с цел увеличаване на пространството за пешеходци и пътници. Широчината на тротоара в зоната на спирката е не повече от 150–180 см, което е крайно недостатъчно за толкова натоварено с пътници и преминаващи пешеходци пространство. Това ги принуждава да се движат или изчакват автобусите директно върху пътното платно, което от своя страна създава опасности и неудобства. Същевременно, заради недостатъчната дължина на спирковия джоб, както и множеството паркирани в нарушение автомобили, автобусите редовно спират директно върху най-дясната от трите ленти за движение и не използват джоба.

Във връзка с това, предлагам спирковият джоб да бъде премахнат и на неговото място да бъде разширен тротоарът. По този начин наличното пространство ще бъде използвано пълноценно и ще се гарантира достатъчно място за пешеходците и пътниците, без това да влоши транспортното обслужване на останалите участници в движението – автобуси и автомобили. Отново подчертавам, че в момента автобусите  не използват джоба и спират върху лентата за активно движение.

Двете предложени мерки не изискват голяма инвестиция, нито продължителни СМР-та, но въпреки това, почти две години след първия сигнал и официалното становище, подадено от Спаси София, проблемът не е решен. Смятам, че решаването му ще даде положителен сигнал към пътниците на градския транспорт и ще докаже, че решаваме, а не отлагаме проблемите. С изграждането на разширен тротоар и спирков навес, условията за ползване на градския транспорт ще бъдат значително подобрени и хиляди софиянци ще оценят този жест.

С уважение,

Борис Бонев
Общински съветник, член на ПКТТ при СОС

гр. София
09.10.2020 г.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.